Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yaş çay fiyatı 1,22 lira olarak açıklandı

RİZE (CİHAN)- Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, 2012 yılı yaş çay kilogram alım fiyatını 1 lira 22 kuruş olarak açıkladı.


Bakan Eker, Çaykur Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda, 200 bin üreticiyi yakından ilgilendiren 2012 yılı yaş çay alım fiyatını açıkladı. Buna göre söz konusu fiyat, 2011 yılına göre yüzde 12 artışla, 1.10 kuruş taban fiyat, 12 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1,22 lira olacak.

Türkiye'de 200 binden fazla üreticinin 760 bin dekar alanda yılda 1 milyon ile 1,2 milyon ton arasında yaş çay ürettiğini ifade eden Eker, "Çay, Doğu Karadeniz bölgesi için önemli bir geçim kaynağıdır. Dünyada kuru çay üretimi bakımından 5’inci ülkeyiz. Tüketimde ise dünyada 4’üncü sıradayız. Sudan sonra en çok içilen çayın ülkemizde tüketilme oranı dünya sıralamasında oldukça fazla. Bu önemli ürünün yüzde 62'si Rize'de, yüzde 24'ü Trabzon'da, yüzde 11'i Artvin'de, yüzde 3'ü de Giresun ve Ordu'da üretiliyor." dedi.

"2011 YILI İTİBARİYLE ÜRETİCİLERİMİZE 917 MİLYON LİRA PRİM ÖDEDİK"

Türkiye’de 2011 yılında 227 bin ton kuru çay üretildiğini hatırlatan Eker, şöyle konuştu: "2010 yılında bu rakam 230 bin civarındaydı. Çaykur olarak çayda kaliteden asla ödün vermeyeceğiz. Ne kadar kaliteye dikkat edersek bu ürünün geleceğini de o kadar teminat altına alırız. Biz, bakanlık olarak, hükümet olarak işbaşına geldiğimiz tarihten itibaren çay ile ilgili üretici lehine birtakım kararlar almıştık. Yaş çay alımında prim uygulamasına bizim hükümetimizde başlandı. 2003 yılında başlattığımız prim ödemesi kapsamında 2011 yılı itibariyle üreticilerimize 917 milyon lira prim ödedik. 400 milyon liraya yakında budama parası ödedik. Prim ve budama ile toplamda üreticiye 1 milyar 315 milyon lira para ödedik."

Bakan Eker, çay sektörünün daha iyi hale getirilebilmesi adına çalıştıklarını belirterek, "2010 yılında çaya bir lira verdik. 2011 yılında bu fiyatı 1.10 belirledik. Bu yıl ise 1,10 kuruş taban fiyat, 12 kuruş de destekleme primi olmak üzere yaş çay kilogram fiyatını 1,22 kuruş olarak belirledik. Tüm çay üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun." şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLERDEN PROTESTO

Öte yandan, Bakan Mehdi Eker’in yeni yaş çay fiyatını açıkladığı sırada ÇAYKUR önünde toplanan 100 kişilik bir grup, özel sektörün 66,5 kuruş’a yaş çay almasına tepki göstererek durumu protesto etti. ÇAYKUR’un yaş çay kampanyasının başlaması itibariyle kota uygulamasına da tepki gösteren üreticiler, kota nedeniyle çaylarını düşük fiyata özel sektör işletmelere sattıklarını söyledi. Grup, Bakan Eker’in Çaykur’dan ayrıldığı sırada tarlalarından topladıkları yaş çayları kurumun önüne saçtı. "Başbakan’ım üreticine sahip çık", "Özel sektöre mahkum oluyoruz" gibi dövizlerle ÇAYKUR önünde sloganlar atan grup, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
CİHAN

Ekleme Tarihi
18.05.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yaş çay fiyatı 1,22 lira olarak açıklandı
Link: Yaş çay fiyatı 1,22 lira olarak açıklandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız