Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kestel Sulama Barajı Tamamlandı
Kapalı Sistem Sulama Boru Hattının Tamamlanmasıyla Birlikte 21 Bin Dekar Alanda Modern Sulu Tarıma Geçileceği ve Ekonomiye 6 Milyon TL Gelir Sağlanacağı Bildirildi.

AFYONKARAHİSAR (İHA) - Afyonkarahisar'un Sandıklı ilçesindeki Sandıklı Kestel Sulama Barajı'nın yapımı tamamlandı. Kapalı sistem sulama boru hattının tamamlanmasıyla birlikte 21 bin dekar alanda modern sulu tarıma geçileceği ve ekonomiye 6 milyon TL gelir sağlanacağı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve AK Parti Afyonkarahisar milletvekilleri tarafından 27 Nisan 2011 tarihinde düzenlenen törenle temeli atılan Sandıklı Kestel Barajı'nın yapımının tamamlandığı bildirildi. Sözleşmeye göre iş bitim tarihi 07 Nisan 2013 olmasına rağmen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun pazarlığı ile yüklenici firmadan barajı 19 Mayıs 2012 tarihinde işin bitirileceği taahhüdü alınmıştı. Yüklenici firma tarafından yapımı tamamlanan ve tamamen su ile dolu olan barajın basın mensuplarına tanıtımı yapıldı. Gazetecilere bilgiler veren DSİ 18. Bölge Müdürü Murat Acu, barajın kısa sürede tamamlanmasının bölge halkı açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.

Acu, barajın yapısı ile ilgili ise şu bilgileri verdi:

" Kızılca Köyü'nün 6.5 kilometre güneyindeki Kestel Çayı üzerine yapılan Sandıklı Kestel Barajı, kil çekirdekli kum-çakıl dolgu baraj tipinde inşa edilmiştir. Barajın toplam gövde hacmi 714 bin 290 metre küp olup, talvegten 49 metre, temelden yüksekliği 59 metredir. Kestel Barajı inşaatı bünyesinde, sol sahilde karşıdan alışlı dolu savak, sağ sahilde 254 bin 70 metre uzunluğunda ve 2.50 metre çapında derivasyon yapısında yapılmıştır. Baraj inşaatında, 10 bin metre küp beton, 200 top inşaat çeliği, 145 metre uzunluğunda ve 80 cm çapında çelik cebri boru, 1 adet 900 mm kelebek vana, 2 adet karesel sürgülü vana kullanılmıştır."

21 BİN DEKAR ARAZİYE MODERN SULAMA

İnşaatı tamamlanan barajda 31 Aralık 2011 tarihinde su tutulmaya başlandığını hatırlatan Acu, " 01 Nisan 2012 tarihinde baraj gölü tamamen su ile dolmuş ve 9 milyon 900 bin metreküp su depolanmıştır. Baraj ile Sorkun Beldesi ve Kızılca Köyüne ait 21 bin dekar alan modern basınçlı şebekeli sulu tarıma geçecektir. Ülke ekonomisine ve bölge çiftçisine yıllık 6 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir " dedi.

Baraj tanıtımına Sandıklı AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Özeski, İl Genel Meclis Üyesi Hasan Coşar ve Kızılca köyünden vatandaşlar katıldı. (İHA)

Ekleme Tarihi
19.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kestel Sulama Barajı Tamamlandı
Link: Kestel Sulama Barajı Tamamlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız