Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Balya Organik Yanı Başınızda! 

Balya Organik Yanı Başınızda!

Sürdürülebilir yaşama tam desteğini veren bir organik market, aynı zamanda samimi ve sıcak bir kafe...

Cihangir'deki Balya Organik; doğal ve yerel olarak temin ettiği ürünleri tüketiciye ulaştıran organik bir market. Alışverişin yanında, organik bir kafe olarak da faaliyet gösteriyor. Ev yapımı, organik ve doğal ürünlerden yapılmış sandviçleri, çorbaları, tatlıları uygun fiyatlara tadabilirsiniz burada. özellikle hafta sonu sabahları için organik kahvaltıları leziz mi leziz... Raflarda ise dünyanın diğer yörelerinden çok çeşitli ürünleri görebilirsiniz. Balya'da Trans yağ (doymuş yağ), Mısır şurubu, doğal olmayan katkı maddeler ve koruyucu maddeler içeren hiç bir ürüne yer vermiyorlar. Organik olarak üretilmiş sertifikalı ürünlerin yanında organik temizlik ve kişisel bakım ürünleri bile bulabilirsiniz. Balya Organik zaman zaman samimi ve akılda kalıcı etkinliklerin de düzenlendiği; insanları tanıştıran, buluşturan, son derece samimi ve sıcak bir yer. Biz de Womenist olarak bu keyifli mekAnı size yakından tanıtmak için Balya Organik ortaklarından Sinan Tüzer ile bir söyleşi gerçekleştirdik...

Balya Organik'in kuruluş aşamasından, neden Cihangir'i seçtiğinizden ve Balya Organik'i nasıl tanımladığınızdan bahsedebilir misiniz biraz?

Ben 12 yıldır organik tarımın içerisindeyim. Bir aktivist, meraklı bir birey olarak yer aldım. Organik tarım ve organik Catering işlerinde faaliyetlerim oldu. Burayı Aylin Gözübüyük ile birlikte açmaya karar verdik. Sıcak, samimi, mutluluk veren, mahalledeki insanları tanıştırıp buluşturan, içerisinde kafe konsepti de olan bir yer olmasını istedik. Kafamızdaki Balya'nın, bulunduğu lokasyonda göze batmayan, insanların alışıp tekrar gelmek isteyeceği, kısacası kendimizi rahat ifade edebileceğimiz bir yerde olmasını istedik. Cihangir de sanırım bunun için en uygun yerdi. Burada insanların beklentileri de daha fazla. Organik sektöründe bir tutkal vazifesi gördüğümüzü de söyleyebilirim. Balya'ya özellikle meraklı öğrenciler, fikir alışverişinde bulunmak isteyen akademisyenler de geliyor. Enteresan bir nokta burası, herkese faydalı olabileceğimiz birşeyler var.

Balya Organik'te ürün olarak neler var?

Balya'da aslında bir evin neredeyse bütün ihtiyacı var. Organik mutfak, temizlik, kişisel bakım ürünleri, taze meyve-sebze ve şarküteri ürünleri mevcut. Bunlar; organik olarak piyasada çıkmış, denenmiş, kabul görmüş ve onaylanmış ürünler. Süt ve süt ürünleri de bulabilirsiniz.

Organik et ürünleri olarak organik sucuk, salam gibi ve bunun yanında parça et, kuşbaşı, kıyma, tavuk, parça tavuk ve somon da var. üreticiler tarafından pazarlarda biliniyor, tanınıyoruz. Tam bir gurme şarküteri değiliz belki ama ürünlerimiz günlük ihtiyacı karşılıyor. Temizlik ürünleri hariç, ürünlerimizin %99'u yerli. Ama örneğin somonu, üreticisi Norveç'ten alıyor, burada işlem yapıyor. Bizim tercihimiz her zaman mümkün olduğu kadar yerelden alıyor olmak. ürünlerimizle ilgili özet olarak şunu söyleyebiliriz; "bir süpermarkete girip ne satın almak istiyorsanız, Balya Organik'te de bulabilirsiniz. Ama tabii marka çeşitliliğimiz bir süper marketteki kadar çok değil. "

Balya ismi nereden geliyor?

Aylin ile telefonda konuşurken, bir anda bulduk. Aslında önceleri 'Alya' ismini düşünüyorduk. İsim bulma süreci hepinizin bildiği gibi biraz zaman alıyor. Bir gün Aylin'e telefonda ' Artık Alya mı olur, Balya mı olur...' dediğimde bir anda "Balya" ismini düşündük.

çevremizdeki kişiler de bu ismi pek beğendiler. Balya, sözlük anlamı olarak 'kuru ot, saman ve yünlerin makineyle sıkıştırılıp bağlanmış durumu' olarak geçiyor. Başak ve saman balyasına logomuzda da rastlayabilirsiniz.

Burası aynı zamanda bir organik kafe ve bir mutfak da işletiyorsunuz. Mutfağınız için nasıl bir denetlemeye tabisiniz?

Hijyen, temizlik ve üretim aşamasını organik olmayan işletmelerde olduğu gibi Belediyeler ve Tarım Bakanlığı denetliyor. İmalat için uygun ortam olup olmadığına bakıyorlar. ürünlerimiz ise Organik üreticiler Derneği ve Ekolojik üreticiler Derneği tarafından denetlenmekte. Mutfağımıza giren ürünler için ayrı bir alışveriş yapmıyoruz. Organik pazarlardan satın aldığımız sertifikalı ürünleri hem yukarıda rafta satıyoruz hem de mutfakta kullanıyoruz.

Burada duyduğumuz kadarıyla nefis organik kahvaltılar da var. Kafede kullandığınız ürünler raflardaki organik ürünler. Peki ekmeği de kendiniz mi üretiyorsunuz mesela?

Hayır. Onu da paketlenmiş halde üreticisinden alıyoruz. Ekmek de organik sertifikalı tabii. Müşterilerimize sunduğumuz sandviçleri bu ekmeklerle yapıyoruz, kahvaltı da bu ekmekleri servis ediyoruz.

Organik marketlere gelen tüketiciler, üzerindeki sertifika etiketi olan ürünler dışında etiketi olmayan sebze ve meyvelerin 'organik' olup olmadığını nasıl anlayabilirler?

öncelikle, Türkiye'de Tarım Bakanlığı'nın verdiği Organik Tarım Sertifikası da dahil olmak üzere 11 adet sertifikasyon var ve bunların hepsi de güvenilir. Biz, sebze ve meyve alışverişimizi yerel yönetimlerin kontrolündeki organik pazarlardan yapıyoruz. Buradaki organik üreticilerden satın aldığımız sebze ve meyve gibi etiketsiz ürünler için elimizde sertifikasyon faturamız bulunuyor. Alışverişlerimizi Feriköy'deki Organik Pazar'dan yapıyoruz. Bizi Cumartesi günleri burada alışveriş yaparken rahatlıkla görebilirsiniz.

Bir organik marketin ilk açılma aşamasında klasik bir markete göre ne gibi ek süreçler var?

Açıkçası, marketin ilk oluşması aşamasında ek bir süreç yok. Diğer market açılışındaki prosedürlerle aynı. Fakat önümüzdeki birkaç yıl içinde organik bir teşebbüste bulunmak için belli bir eğitime, seminer programına tabi olmanız gerekecek. Bunun altyapı çalışmaları da başladı.

Balya'da yakında ne gibi değişiklikler olacak?

Mevsim ürünlerini menüye yansıtmamız gerekiyor. Bu yüzden geçtiğimiz günlerde yeni yaz menümüzü hazırladık. Yeni menüde örneğin; organik çaylar, taze sıkılmış organik meyve suları, smoothy, milkshake, otlu omlet, dereotlu poğaça gibi kahvaltı ürünleri, organik salatalar-sandviçler, havuçlu, tarçınlı portakallı kekler var...

Balya Organik'in yeni şubeleri olacak mı? Geleceğe dair beklentileriniz neler?

Evet, hatta Balya ile ilgili daha ciddi ve kurumsal düşüncelerimiz de var. Bir franchising, bayilik sistemi de getirebiliriz. Markalaşma süreci bizim için önemli. çeşitli organik derneklerin desteğini de alarak insanlara 'Organik marketçiliğin bir yapılma şekli vardır ve bunun da markası Balya Organik'tir dedirtmek istiyoruz. Aylin ile bu konuda hemfikiriz.

Ürünlerinize internet üzerinden de ulaşılabiliyor mu?

Arzu eden müşterilerimiz, ürünlerimize web sitemiz üzerinden de ulaşabilir. Fakat sitemizde Sanal POS kullanmıyoruz yani kredi kartı ile alışveriş seçeneği bulunmuyor. Müşterilerimiz dilerse banka havalesi ile sipariş verebiliyorlar. Organik alışverişin internet üzerinden yapılıyor olması da bu işin doğasına aykırı olup olmaması açısından haklı olarak bir tartışma konusu. Netice olarak ortada bir ürün kargosu, dolayısıyla fazladan kaynak kullanımı var. Biz, internet alışverişini daha çok insanların bize yönlenebilmesi ve bizden de yönlenebilmeleri için faaliyete geçirdik diyebiliriz...

Adres: Defterdar Yokuşu Batarya Sok. 16/A Cihangir İstanbul ( İtalyan Hastanesi yanı )

Tel: 212 252 35 82

Web: http: //balyaorganic.com/ 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Balya Organik Yanı Başınızda
Link: Balya Organik Yanı Başınızda!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız