Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bir kamyon hediye karpuz mu olur?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’ye kaçak sokulan mallarla ilgili isyanını “Adam İran’dan bir kamyon karpuz getiriyor. Bu kadar karpuzu hediye edeceğini söylüyor. Bir kamyon hediye karpuz mu olur?” sözleriyle dile getirdi.


Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) 8 başlıkta rötuş olacağını belirterek, “Bunu yapmazsak Kayserililer şirket kuramazlar” esprisini yaptı. Suriye’ye alternatif güzergah olarak başlatılan Ro-Ro seferlerinin maliyeti 2.5 kat arttırdığına dikkat çeken Yazıcı, Irak’ın ülke topraklarını kullanan araçlardan 100 dolara kadar geçiş ücreti almaya başladığını da kaydetti.

Eleştirileri topladık

TTK’ya yönelik eleştirileri derleyip toparladıklarını anlatan Bakan Yazıcı, şöyle konuştu: “Şimdi eleştirileri 8 noktada topladık. Bunlardan biri internet sitesinde yer alacak bilgi içeriğiyle ilgili itirazlar var. Onun netleşmesi lazım. Diğer konu ortağın şirketten para yani borç alıp alamamasıyla alakalı. O alanda netleşme yapılması lazım. Bu da kanunun en temel unsurlarından bir tanesi. Şirkete ait tüketiciye verilen belgelerde belli bilgilerin yer almasına ilişkin düzenleme var, onları netleştireceğiz. Bir diğeri de bağımsız denetimin özellikle KOBİ’lere getireceği büyük yük.”

Yeniden tartışılacak

Bakan Yazıcı, şunları söyledi: “Derlenen eleştirileri bir taslağa dönüştürdük. Bunları EKK’da tartıştık. Bunları Adalet Bakanlığı bürokratlarıyla Maliye ve Gümrük Bakanlığı bürokratları yeniden tartışacak. Ekonomik suça ekonomik ceza eleştiriliyor. Bizim işimiz işadamlarını rahatlatmak, işlerini kolaylaştırmak. Onların kaygı duyduğu konular var. Onları tartışıyoruz, o alanlara ufak tefek rötuşlar yapacağız. 3’te 1’i yüksek tahsilli niye olsun? Onu bir de kontrol mü edeceğiz, bu yüksek tahsilli mi diye. Şirketin belgeleri üzerinde sahtecilik yapmış bu hapis olarak kalacak. Cezası hapis kalacak.”

Bir kamyon hediye

Avantajlı ürünleri, vergi uygulamalarını dikkate aldığınız zaman kaçağa teşebbüs edildiğini anlatan Bakan Yazıcı, “Bizim Doğu ve Güneydoğu’da Gülyazı, Derecik, Üzümlü gibi yerdeki vatandaşımız bunu geleneksel ticari faaliyet olarak görüyor. Geçen Van’a gittiğimde Kapıköy’de yolcu beraberinde sınır ticaret merkezi var. Bu merkezlerin hukuki rejimi farklı. Adam oradan İran’dan karpuzu yükleyip getiriyor. Diyor ki, bir kamyon karpuz yolcu beraberinde hediyelik eşya getirme hakkı var. Yahu sen bir kamyon karpuzu hediye mi edeceksin?” diye konuştu.

Pazarlara çekidüzen geliyor

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sokak ortasında kurulan pazar yerlerinin kalkmayacağını ancak pazarcılara çekidüzen verileceğini söyledi. Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pazaryerlerinin düzenlemesiyle alakalı yönetmelik çalışmamız var. Pazar yerleri kalkıyor gibi bir şey yok. Ama pazaryerlerindeki ticarete bir çekidüzen getiriyoruz. Keşke imkan olsa da büyük kentlerde sokak, cadde aralarında pazaryerleri olmasa. Ama büyük ticari aktivite var. Hijyen şartlarını daha iyi hale getirmelerini sağlayacağız, gürültü yapmamalarını sağlayacağız.”
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.05.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: karpuz,kaçak,gümrük,hayati yazici
Link: Bir kamyon hediye karpuz mu olur?




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız