Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
15 Dakika Yağan Dolu Çiftçinin Bir Yıllık Emeğini Vurdu 

15 DAKİKA YAĞAN DOLU ÇİFTÇİNİN BİR YILLIK EMEĞİNİ VURDU

GÖLCÜK'TE 500 DÖNÜME YAKIN MEYVE BAHÇESİNDEKİ ÜRÜNLER DOLUDAN ETKİLENDİ
BİR YILLIK EMEĞİ ÇÖPE GİDEN ÇİFTÇİLER NE YAPACAKLARINI ŞAŞIRDI 

KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'de, önceki gün 15 dakika yağan dolu, meyve bahçelerindeki ürünlerin dökülmesine neden oldu. Ürünlerini toplamaya hazırlanan çiftçiler gördükleri manzara karşısında şoke oldu.


Gölçük ilçesine bağlı Hisareyn Mahallesindeki çiftçiler dolu nedeniyle kaybettikleri ürünlerinin üzüntüsünü yaşadı. Kocaeli'yi etkisi altına alan sağanak yağış ve dolu nedeniyle Hisareyn Mahallesinde tarımla uğraşan çiftçilerin bir yıllık emeği çöpe gitti. Gölcük'e bağlı beldede 500 dönüm kiraz ve üzüm bahçelerindeki meyveler dolu nedeniyle dallarından döküldü. Bir kaç gün içinde kiraz toplamaya hazırlanan çiftçiler şimdi bahçelerine giderek zararlarını hesaplamaya çalışıyor. Doludan aldıkları darbeyle ağaçların dalları kırılırken meyvelerin üzerinde de çürümeye neden olacak açıklıklar meydana geldi. Henüz olmamış kirazlar yerlere döküldü.

Hisareyn Tarım Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ulvi Aydın zararlarının çok büyük olduğunu belirterek, "Bizim için tam bir felaket oldu. Çünkü geçimimizi bu bahçelerden sağlıyoruz. 10 aydır bu ürünleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Ama bu sene ürünlerden hiç bir şey kazanamayacağız. Burası 5 dönüm sadece kiraz bahçesi, kirazın kilogramını 4-5 TL'den satmayı planlıyorduk. Üretici bu bahçeden 10 bin TL kazanacakken şimdi 1-2 bin TL ancak kazanabilecek. Yetiştirdiğimiz ürünlerin yüzde 60'ı gitti" diye konuştu.
Bölgede piyasa değeri oldukça yüksek olan çavuş üzümü yetiştirdiklerini belirten üreticiler, "Biz üzümlerimizi İstanbul ya da adalar civarına kilogramı 8-10 TL'den satıyoruz. Dolu nedeniyle asmalar zarar gördü. Bu önümüzdeki seneye de sirayet edecektir. İlacı, çapalaması, budaması herşeyimizi yaptık ama dolu nedeniyle tüm emeklerimizi 15 dakika içinde kaybettik" dediler.

Mahalle Muhtarı Yaşar Ceylan ise arazilerin müşterek olması sebebiyle tarım sigortası yaptıramadıklarını ifade ederek şöyle konuştu, "Yetkililerden tarım kooperatiflerinden ve ziraat odasından biz çiftçilere yardım etmelerini istiyoruz. Burada herkes tarım ve meyvecilikle geçiniyor. Elimizde hiç bir şey kalmadı."

Dolunun vurduğu 500 dönüme yakın meyve bahçelerindeki üreticilerin zararının milyonluk olduğu belirtildi. 

Ekleme Tarihi
21.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: 15 Dakika Yağan Dolu Çiftçinin Bir Yıllık Emeğini Vurdu
Link: 15 Dakika Yağan Dolu Çiftçinin Bir Yıllık Emeğini Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız