Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kendim ektim kendim yedim! 

Kendim ektim kendim yedim!

Gıda maddelerinin sabıkası arttıkça bahçelere koştuk. Kimimiz kiralık bahçelerde ekip biçiyoruz, kimimiz ise dalından toplayıp pişiriyoruz.


O çileği, domatesi yeme... Hormonlu.
Sütü içme... Zehirlenirsin...
Tavuk eti yeme... Antibiyotikli...
Kırmızı ete dikkat, deli dana var...

Dört bir yanı kuşatan katkı maddeleri, zirai ilaçlar ve hormonlarla doğallık hatıralarda kalırken, beslenmek kâbus oldu.
“Boğazımdan zararlı bir lokma bile geçmesin” diyen tüketici doğal ürünlerin izini sürmeye başladı. Artık tüketici pazardan, marketten çok, internetin gücünü arkasına alarak bahçelerden alışveriş yapıyor.

Kazmalar elimizde!
‘Bu da yetmez’ diyenler ise küçük tarlalar kiralayarak kendi meyve-sebzesini üretme formülü buldu.
Türkiye ’nin çeşitli yerlerinde yerleşim yerlerinden uzak noktalarda kiralanan hobi bahçeleri hem sağlıklı beslenmenin hem de stres atmanın yeni yolu. 55-60 metrekarelik bahçeler 800 ile 1000 lira arasında kiralanıyor.
Zirai tarım ilacı, kimyasal gübre ve benzeri ürünlerin kullanımına izin verilmeyen bahçeler, tamamen doğal yollarla ekilip biçiliyor.

13 liraya organik zeytin
Adana Bölgesi’nin ilk organik zeytin, zeytinyağı ve nar ekşisi üreticisi Ekotepe, organik alışverişin adreslerinden biri.
Son dönemde organik ürüne talebin arttığını belirten Ekotepe’nin sahibi Ahmet Yıldırım, “Alışveriş yaparken dikkat edin. Parayla zehir yemeyin” diyor.
Ekotepe.com’da köy ürünleri kategorisinde bıldırcın (tane) 5 TL, 1 kilo ceviz 16, yufka ekmek 1, 1 kilo organik zeytin 13, organik çilek 3, organik un ise 3.5 TL’ye satılıyor.

Muhallebiciden organik ürün
Organik ürün alışverişçilerinin adreslerinden biri de Saray Muhallebicisi’nin hayata geçirdiği sarayorganik.com internet sitesi. Sabahtan verilen siparişleri bir gün sonra adrese teslim eden sitede peynirden, ıhlamura, mercimekten arpa şehriyeye kadar birçok organik gıda satılıyor. Fiyatları da marketteki normal ürünlere göre çok da yüksek değil. Örneğin 650 gr. organik beyaz peynir 16, 1 kg. organik yeşil mercimek 8.5 TL.

Yaprak sarma, kol böreği bile köyden
“Meyve, sebze, yağ. peynirin doğalı tamam da hazır yemek de olsun” diyenler için de seçenekler var. www.pazarmasrafi.com adlı internet sitesinde köy ekmeği 5, bazlama 2, otlu gözleme 3, otlu kol böreği 16, patatesli kol böreği 15, yaprak sarma 12, ocak kızartması 13 liraya satılıyor. 2011 yılında kurulan ve merkezi Aydın olan siteyi günde 20 bin kişi ziyaret ediyor.

İpek Hanım’ın çiftliği
İstanbul’dan kaçıp çiftlik hayatında huzuru bulan Pınar Kaftancıoğlu’nun kurduğu İpek Hanım Çiftliği de doğal ürün alışverişinde alternatiflerden biri. Ürün çeşitleri mevsime hatta haftalara göre değiştiği için arayıp sipariş vermek gerekiyor. Bağlantıya geçtiğinizde Pınar Kaftancıoğlu o andaki ürün satış listesini size e-posta olarak gönderiyor. Ürün listesinde meyve sebzenin yanı sıra ev yapımı börek, ekmek bile olabiliyor.

Domates biber, patlıcan
Çocuğu olan bahçeye koşuyor
Kurtköy’deki Cavidan Hanım’ın Çiftliği, son dönemdeki popüler hobi bahçelerinden biri. Çiftlikteki hobi bahçelerinin yıllık ücreti 950 lira artı KDV. Bahçede eşyaların konulacağı bir kulübe istendiğinde ise ekstra 500 lira ödeniyor. Çiftlikteki hobi bahçelerinin kiracıları özellikle doktor, avukat ve bankacılar. Son dönemde gıdaların doğallığının kaybolmasına bağlı olarak hobi bahçelerine ilginin arttığını belirten Cavidan Hanım’ın Çiftliği yöneticisi Ufuk Kaya, özellikle çocuklarının sağlıklı beslenmesini isteyen ailelerden gelen talebin yüksek olduğunu açıklıyor. Kaya, önümüzdeki dönemde içinde kalınabilecek büyüklükte kulübelerin olduğu hobi bahçeleri de açacaklarını anlatıyor.

Bahçe kiralamada yüzde 100 artış var
İstanbul ’daki alternatiflerden biri de Beykoz Cumhuriyetköy civarındaki Yemyeşşil Hobi Bahçeleri. Beykoz’da bulunan çiftliğin sahibi doktor Pelin Akman. 8 dönüm üzerinde yer alan çiftliğin yaklaşık 65 kiracısı var. Yıllık 850 TL bedelle kiralama yapıyor. Ekim, fidan, sulama, bakım gibi her türlü konuda destek verilen çiftliğin müdavimleri ağırlıklı olarak doktorlar, avukatlar, mühendisler ve mimarlar... Bahçelerin kiracıları yazın en çok domates, patlıcan, fasülye, çilek, kışın da yeşillik yetiştiriyor. Yemyeşşil yetkilisi, son bir yılda hobi bahçelerine talebin yüzde 100’ün üzerinde bir artış gösterdiğini açıklıyor.

Önce yedek listesine girmek gerekiyor

Beykoz Belediyesi’nin de hobi bahçeleri var. 50 metrekarelik 100 adet bahçeden oluşuyor ve talep çok yüksek. Öyle ki hemen kiralama yapmak mümkün değil. Önce yedek listesine yazılmanız gerekiyor. İçinde 6 metrekarelik ahşap kulübelerin de bulunduğu bahçelerin yıllık kullanım bedeli 900.00 lira. Eğer bahçe düzenli olarak bakılmazsa bahçe sahibi uyarılıyor. İkinci uyarı da dikkate alınmazsa belediye tarafından sözleşme feshediliyor.

HARCAMANIN SINIRI YOK

Altın taksit
Bir taraftan kapıya dayanan düğün sezonu, diğer taraftan bankalardan tüketici kredisi almanın zorluğu ile altın satışında taksit modası başladı. Bu furyayı fırsata çevirmek isteyen kuyumcular taksitli satış için birbiri ardına internet sitesi açıyor. Gün içinde teslim garantisi veren siteler, alışverişleri 12’ye bölüyor. Birçok kişi taksitle aldığı altınları bozdurarak borç ödeme yoluna bile gidiyor.

FIRSAT İÇİN GERİ SAYIM

İSF yüzde 50 indirimle kapıda
İstanbul, yeni bir alışveriş festivali için daha geri sayıma geçti. 9-29 Haziran arasında düzenlenecek olan festivalde bu yıl hedef 7 milyar TL gelir. İlki geçen yıl gerçekleşen İstanbul Shopping Fest (İSF) döneminde hazırgiyimden teknolojiye birçok üründe yüzde 50’yi aşan indirimler yapılacak. Festival, 100’ün üzerinde modern alışveriş merkezinin yanı sıra İstanbul ’un cazibe noktalarında kutlanacak.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kendim ektim kendim yedim!
Link: Kendim ektim kendim yedim!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız