Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Akdeniz 

Akdeniz'deki sıcaklık artışı endişelendiriyor

İspanya Bilimsel Araştırmalar Yüksek Konseyi’nin (CSIC) yayınladığı bir araştırma sonucuna göre, Akdeniz’deki deniz suyu sıcaklığındaki artış nedeniyle gelecek 40 yıl içinde Posidonia Oceanica adlı deniz bitkisinin yüzde 90’ının ölebileceği belirtildi.


CSIC’e bağlı araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışmalar, Nature Climate Change adlı dergide yayınlandı. Akdeniz’de giderek artan deniz suyu sıcaklığının en fazla tehdit ettiği deniz bitkilerinden birinin, Türkiye’de neptün çayırı olarak da bilinen Posidonia Oceanica olduğu kaydedildi.

Konuyla ilgili bilgi veren CSIC’e bağlı bilim adamı Gabriel Jorda, küresel ve bölgesel olarak iklim değişikliklerinin etkileri üzerine farklı modellerle araştırma yaptıklarını belirtti. Jorda, "Tüm modeller, Akdeniz’deki deniz suyu sıcaklığında hızlı bir artışı gösteriyor. Bu yüzyılın sonlarına doğru, yaz dönemlerinde Akdeniz’deki deniz suyu sıcaklığı 3 veya 4 derece artabilir. 2050 yılından itibaren her yaz deniz suyu sıcaklığı 28 dereceyi geçebilir ve bu da Posidonia’nın ölüm oranını hızlandırabilir" dedi.

Oldukça yavaş büyüyen, çok uzun ömürlü olan ve 40 metre derinliğe kadar yayılabilen bir deniz bitkisi olan Posidonia Oceanica’nın, kıyı erozyonunu önleme, biyoçeşitliliğini artırma, karbon tutma gibi çok farklı faydaları bulunuyor.








milliyet.com.tr

Ekleme Tarihi
22.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Akdeniz deki sıcaklık artışı endişelendiriyor
Link: Akdeniz'deki sıcaklık artışı endişelendiriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız