Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dalaman’da İpekböcekçiliği Canlanıyor 

DALAMAN’DA İPEKBÖCEKÇİLİĞİ CANLANIYOR 

MUĞLA (İHA) - Dalaman’da İpekböcekçiliği çalışmaları başladı.
 
Konu hakkında açıklamada bulunan Dalaman İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz, “Gürleyik Tarım Merkezinde, Bursa Kozabirlik işbirliği ile Dalaman’da ipekböcekçiliği çalışmaları başlatıldı. Proje, çiftçilerimize 40 gün gibi kısa bir sürede, yatırım maliyeti olmadan ek gelir elde edebilmelerini amaçlıyor. Kozabirlik’ten ücretsiz temin edilen ipekböcekleri Gürleyik, Narlı ve Taşbaşı köylerinde toplam 12 kişinin çalışmaya öncülük etmesiyle birlikte, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kozabirlik çalışanlarıyla birlikte üreticilere 09 Mayıs tarihinde köylerinde teslim edildi” dedi.

İpekböceği yetiştiriciliğinde genelde kadınların aktif rol almasıyla beraber, tüm ailenin işgücünün kullanıldığını belirten Akdeniz, “Yeterli sıcaklık ve nemin sağlandığı odalardaki ipekböcekleri dut yapraklarıyla besleniyor.

Üreticilerimiz, üretim sezonunda sürekli kontrol edilip, gerekli destekler sağlanıyor. Yaklaşık 35-40 gün süren üretim sonunda ipekböceklerinin ördüğü yaş kozalar toplanarak, Kozabirlik tarafından alınıp, ücretleri ödeniyor.
 
Köylerimizdeki üretim sonunda, dağıtılan toplam 15,5 kutu ipekböceğinden yaklaşık 500 kg koza elde etmeyi amaçlıyoruz. İpekböceği yetiştirmek için en büyük ihtiyaç dut ağacı. Bu sene köylerimizdeki mevcut dut ağaçlarını kullanarak başladığımız üretime önümüzdeki senelerde projeye katılan çiftçilerimizin de artacağını düşünerek, Kozabirlik’ten ücretsiz dut fidanları temin edeceğiz.

Ülkemiz için önemli bir yere sahip olan ipekböceği yetiştiriciliği ile, bir yandan ülkemizin ham ipek üretimine katkı sağlarken, bir yandan da çiftçilerimize ek bir gelir sağlayarak, köylerdeki refah seviyelerini artırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Ekleme Tarihi
22.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Dalaman, İpekböcekçiliği, muğla
Link: Dalaman’da İpekböcekçiliği Canlanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız