Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü 

Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü


Orman ve Su İşleri Gümüşhane Şubesi Müdür Vekili Yakup Atıcı, zengin tür çeşitliliğinin biyokaçakçılık konusunda Türkiye'yi bir cazibe merkezi haline getirdiğini bildirdi.


Atıcı, Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 161 memeli, 460'ü aşkın kuş türü, 141 kadar sürüngen, 236 tür tatlı su balığı ve 480'e varan deniz balık türüyle, tür çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirtti.

Avrupa kıtasının tümünde bitki türlerinin sayısının yaklaşık 12 bin 500 kadar olmasına mukabil, bugün Türkiye'de tespit edilmiş bitki türü sayısının hemen hemen bu sayıya yaklaştığını, yaklaşık 11 bin olan bitki türünün 3 bin civarındaki kısmının ülkeye özgü endemik türler olduğunu vurgulayan Atıcı, şöyle devam etti:

"Ülkemizin coğrafi konumu, iklim, jeoloji, toprak ve su kaynakları gibi farklı ekolojik değerlerinin uygun özellikler taşıması, kuşların göç yolları üzerinde bulunuşu, buzul çağlarında bir çok hayvana sığınak teşkil etmesi sebebiyle hayvan varlığı bakımından zengin bir çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin tür çeşitliliği biyokaçakçılık konusunda ülkemizi de bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Ancak Bakanlığımız yapmış olduğu pek çok çalışma ile bitki ve gen kaçakçılığına karşı gerekli tedbirleri almakta, kaçakçılığın önlenmesi maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın ilgili birimleri işbirliği halinde çalışmaktadır."

Atıcı, kaçakçılıkla mücadele maksadıyla Türkiye'nin kendi canlı tabii kaynakları üzerindeki haklarını koruyabilmesi maksadıyla yürürlüğe konmuş çeşitli düzenlemeler bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yine taraf olduğumuz Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'ne göre ülkeler kendi doğal kaynakları üzerindeki egemen haklarına sahiptir. Vatandaşlarımız da son yıllarda biyolojik kaynaklarla ilgili kaçakçılık olaylarına daha fazla hassas davranmakta ve ihbarlarda bulunmaktadır. Bu ihbarlar neticesinde kaçakçılar daha hızlı bir şekilde yakalanabilmektedir. Şahıslar eğer arazide yakalanmazlarsa yurt dışına çıkışları sırasında gümrük kapılarında yakalanmakta, yanlarındaki biyolojik materyallere el konulmakta ve cezai işlem uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın şüpheli gördükleri kişileri bakanlığımıza ya da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bildirmeleri ülkemizin gen kaynaklarının korunması bakımından çok önemlidir."

- Gümüşhane - (AA)

Ekleme Tarihi
22.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü
Link: Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız