Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sarımsak Hasadında 3 Bin 500 Tarım İşçisine İş İmkanı 

Sarımsak Hasadında 3 Bin 500 Tarım İşçisine İş İmkanı

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep’in Araban ilçesinde sarımsak hasadına başlandı. Araban Ovası’nda bu yıl 5 bin dönüm olarak gerçekleşen Araban sarımsağının hasadı, ilçe merkezi ve köyleri ile çevre ilçelerden yaklaşık 3 bin 500 tarım işçisine günlük 20 TL'den iş imkanı sağlıyor.

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, hasadına başlanan sarımsak tarlalarını gezdi. Başkan Doğan, hasat sezonuyla ilgili şunları söyledi:

“Meşhur Araban sarımsağını üretmek için ülkenin değişik illerinden gelen üreticiler Türkiye’nin ve dünyanın en kaliteli sarımsağı Araban Ovası’nda yetişiyor. Yıllardır Çin’den Türkiye’ye kalitesiz ve depolama süresi kısa sarımsak ithalatı yapılıyordu. Bu nedenle biz çiftçiler bu sarımsakları alıp tohumluk olarak kullanıyorduk. Çin’den ülkemize ithalatı yapılan kalitesiz sarımsaklar hem ülke ekonomisine hem de çiftçiye zarar veriyordu.

Araban Ovası’nda her yıl artarak devam eden sarımsak üretimi bu yıl da 5 bin dönüm olarak gerçekleşti. Hasada gelen sarımsak taze ve kışlık olarak tüketildiği gibi yapılan denemeler sonucu çok kaliteli bir tohumluk olarak da kullanılacağı kanıtlanmıştır. Şu ana kadar sarımsak tohumluğunda ihtiyacı ithalat yoluyla karşılayan üretici Araban Ovası’nda yetişen sarımsağın tohumluk olarak da kullanılabilecek olmasından dolayı dışa bağımlı olmaktan kurtulmuş olacaktır.

Bu yıl Araban Ovası’nda 5 bin dönüm olarak gerçekleştirilen sarımsak ekimi yapılan bölgelerde tahmini 7 bin ton sarımsak elde edilmesi beklenmektedir. Böylece Türkiye sarımsak tohumunda dışa bağımlılıktan kurtulmuş olacaktır. Ayrıca Arabanlı ve bölge ilçelerindeki 3 bin 500 civarında tarım işçisine iş istihdamı sağlandığını belirterek her tarım işçisi günlük yevmiye olarak 20 TL den çalışarak Araban Ovası’ndaki sarımsak üretiminde hem ülke, hem de bölge ve ilçe ekonomisi kalkınıyor”. (İHA)

Ekleme Tarihi
23.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Sarımsak Hasadında 3 Bin 500 Tarım İşçisine İş İmkanı
Link: Sarımsak Hasadında 3 Bin 500 Tarım İşçisine İş İmkanı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız