Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Erzurum 

Arslan: Erzurum'da hayvancılığın gelişmesi için ortak hareket edilmeli

Erzurum Girişimci İşadamları Derneği(ERGİAD) Gıda Komitesi Başkanı Nihat Arslan, bölgede hayvancılık sektörünün gelişmesinde müşterek hareketin kaçınılmaz olduğunu söyledi.


Atatürk Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi’nde '21 Mayıs Dünya Süt Günü’ nedeniyle düzenlenen panelde 'Üretimden Tüketime Süt' konusu ele alındı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Y. Canbolat`ın başkanlığında düzenlenen panelde Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı ‘Sütün Önemi ve İçme Sütü Üzerine Değerlendirmeler’ de bulundu. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Gıda Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Doç. Dr. M. Murat Karaoğlu ise “Rakamlarla Süt”, Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Aksoy ‘ Süt Sığırcılığının Temel Sorunları’ konularında açıklamada bulundu.

ERGİAD Gıda Komitesi Başkanı Nihat Arslan ise ’Süt İşlemede Mevcut Problemler ve Çözüm Önerileri’ konularında bilgiler verdi. Arslan, "Sütün özel sektördeki yerinin yetersiz ayrıca süt toplama ile ilgili sıkıntılarımız bulunuyor. İlimiz ekonomisinin büyük oranda hayvancılığa dayandığı bilinen bir gerçektir.

Ayrıca ilimiz çayır, mera alanları açısından da önemli bir yere sahiptir. Erzurum büyükbaş hayvan sayısı açısından Türkiye’de ilk sırada olmasına rağmen, bu hayvanlardan yaklaşık yüzde 8’i yüksek süt verimine sahip kültür ırklarına sahip olurken, bölgemizde yetiştiriciler arasında örgütlenmenin yetersiz olması, sütün gerçek değerinde satılmaması, sütün işlenmiş ürünlere dönüştürülemeden direkt satılması, sağım hijyenine önem verilmemesi sonucu yeterince kaliteli süt üretilememesi, üreticilerimiz emeklerinin boşa gitmesine neden oluyor.

Bölgemizin coğrafi koşulları nedeniyle, kış aylarında sütün köylerimizden toplanmasında ulaşım sorunları yaşanması bu sektörün diğer önemli problemleri arasındadır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından havyacılığın desteklenmesini, projelerle işletmelerin ve üreticilerimizin bilinçlenmesi, bölgemizde bu sektörün tekrar hak ettiği yeri kazanmasında önemli rol oynayacaktır. Bu konuda yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, işadamları ortak hareket etmelidir." şeklinde konuştu. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
23.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Erzurum da hayvancılığın gelişmesi için ortak hareket edilmeli
Link: Erzurum'da hayvancılığın gelişmesi için ortak hareket edilmeli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız