Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Yıl sonuna kadar dağıtılacak toplam destek 2 milyar 650 milyon lira
 
Eker, konuşmasının büyük bölümünü Okul Sütü Projesine ayırdı...
 
Yıl sonuna kadar dağıtılacak toplam destek 2 milyar 650 milyon lira
 
Bakan Eker, Ulusal Süt Zirvesi’nde çiftçinin beklediği destekleme rakamlarını da açıkladı. 2012 yılında çiftçiye 2 milyar 650 milyon lira dağıtılacağını dile getiren Eker, Ocak ayından bu yana 650 milyon liranın dağıtıldığını, bu ayın sonuna kadarda 606 milyon lira daha çiftçiye öde yapılacağını belirtti. Et üreticilerine destekleme kapsamında 450 milyon lira verileceğini açıklayan Eker, geri kalan paranın da yıl sonuna kadar dağıtılacağı sözlerine ekledi.
 
‘Ulusal Süt Zirvesi’nin ilk günü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Uluslararası Sütçülük Federasyonu Başkanı Richard Doyle ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıyla sona erdi.Toplantının başında Bakan Eker’e Türkiye’deki süt tüketimini arttırmaya yönelik ‘Ulusal Süt Konseyi’ tarafından hazırlanan kamu spotu hediye edildi. Ünlülerin yer aldığı reklam filmini izleyen Eker, oldukça beğendiğini dile getirdi.
 
Hiçbir doktor ‘zehirlenme’ teşhisi koymadı
 
Zirvede tarım ve hayvancılığa dair önemli bilgiler veren Eker, konuşmasının büyük bir bölümünü ‘Okul Sütü Projesi’ne ayırdı. Proje ile ilgili basına yansıyan olumsuz haberler hakkında ilk defa bu kadar detaylı bir açıklamada bulunan Eker, 2011-2012 Eğitim ve Öğretim yılı sonuna kadar haftanın 5 günü, 200 mililitrelik kutular halinde, 7 milyon 200 bin çocuğa süt dağıtımının devam edeceğinin altını çizdi.Bu projenin bir benzerinin bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşmemiş olduğunu hatırlatan Eker, “Bin 200’den fazla süt örneğine analiz yaptık. Bir tanesinde hastalığa sebep olacak, gıda zehirlenmesine sebep olacak veba ya da başka bir mikrop görmedik. Hiçbir doktor, hiçbir hastane bu çocuklara ‘Zehirlendi’ teşhisi koymadı. Bir çocuğumuz bile zehirlenmedi. Bu özenle itinayla hazırlanmış bir projedir” dedi. 
 
Hayvancılık üvey evlattı 
 
Hayvancılığa verilen destekler hakkında da bilgi veren Eker, 10 yıl öncesine kadar hayvancılığın zamanın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı için üvey evlat konumunda olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kardeşiniz 34 senedir Tarım Bakanlığında çalışıyor. Çalışmadığım birim kalmadı. Tüm birimlerde çalıştım. Geçmişte ne yapıldığını biliyorum. 14 Bakanla çalıştım. O yüzden geçmişte ne yapıldığını, hangi politikalar izlendiğini iyi biliyorum. Destekleme politikaları kalkınmayı, kaliteyi, standartları göz ardı eden bir şekilde bitkisel üretime yönelikti. Şimdi doğru dürüst politikalar yaptık” Hayvancılığa verilen desteği yüzde 4’den yüzde 28’lere çıktığını anlatan Eker, 8 yılda 50’den fazla hayvanı olan işletme sayısını 20 bin arttırdıklarını, bugün 24 bin kayıtlı işletme bulunduğunu söyledi. 10 yıllık süreçte Türkiye’de üretilen süt miktarının 8,4 milyon tondan, 13,6 milyon tona ulaştığını ifade eden Eker, “Hayvan sayısının artmasıyla birlikte yeme olan ihtiyaçta arttı. Yem bitkilerinin ekiliş alanı iki kart artarak 2 milyon hektara ulaştı” diye konuştu. Koyu ve keçi eti tüketimini arttıracağız. Avrupa’nın tüketilen kırmızı et oranının Türkiye’de ki tüketim oranıyla kıyaslanmaması gerektiğini vurgulayan Eker, Avrupa’da tüketilen kırmızı ettin yüzde 50’sinin domuz etti olduğunu belirtti.
 
Türk halkının yıllar içinde keçi ve koyun eti yeme alışkanlığını bir tarafa bırakarak kırmızı et tüketimini sadece inekten karşılamaya çalıştığını dile getirerek şunları söyledi: “Et ihtiyacımızı, süt ihtiyacımızı inekten karşılamaya çalıştık. Oda bize pahalıya geliyor. Yeni bir sistem kuruyoruz. Anadolu’nun gerçek varlığı olan koyun ve keçiyi yaşatmamız geliştirmemiz ve ondan istifade etmemiz gerekiyordu. Bizde bunu başlattık ve destekleme kapsamına aldık.
 
Memnuniyetle görüyoruz ki son üç yılda koyun ve keçi sayısında ciddi bir artış var.”  Zirve İzmir’e yakışır Toplantının sonunda söz alan İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, 2016 yılında düzenlenecek olan ‘Dünya Süt Zirvesi’nin Türkiye’ye getirilmesi konusunda Bakan Eker’den destek isterken, uluslararası bu zirvenin sütün başkenti İzmir’de olması yönünde görüş bildirdiler. Bakan Eker’de bunun üzerine zirvenin ‘İzmir’e yakışabileceği’ yorumunu yaptı.

Ekleme Tarihi
24.05.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yıl sonuna kadar dağıtılacak toplam destek 2 milyar 650 milyon lira,mehdi eker
Link: Yıl sonuna kadar dağıtılacak toplam destek 2 milyar 650 milyon lira




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız