Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aksu Tarım’dan 2.5 milyon TL’lik Ceviz Yatırımı

Firma, 2013 yılında 250 bin adet, önümüzdeki beş yıl içinde de yıllık yüzde 20 artışlarla 500 bin adet ceviz fidanı üretimi hedefliyor.


KAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraş Kağıt Sanayi’nin grup şirketlerinden Aksu Seracılık, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) adına tescil edilen ‘Maraş-18’ ile dünyanın tescilli en büyük cevizi ‘Sütyemez1’ çeşitlerinin 20 yıllık fidan üretim hakkını alarak, üretime başladı.

Firma olarak KSÜ ile birlikte sertifikalı fidan üretimini ilk kez kendilerinin yapacağını kaydeden Aksu Tarım Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ciğer, bunun için de 2 milyon 500 bin TL’lik yatırım yaptıklarını ifade etti.

2003 yılından bu yana atık enerjiye dayalı ısı ile seracılık faaliyetlerinde bulunan Aksu Seracılık Meyvecilik Tarım, Gıda, Makine, Hayvancılık şirketi, bunun yanı sıra 2009 yılında Göksun ilçesinde bin 750 rakımda, 300 dekar alanda kiraz bahçesi kurdu. Firma, geçen yıl ise kendi iştiraki olan Göksu Fidancılık ile yine Göksun ilçesinde 250 dekar alanda kapama elma bahçesi kurarak, fidan üretimine başladı.

Geçen yıl ayrıca Kahramanmaraş merkezde bulunan seralarında süs bitkisi üretimine başladıklarını, yıllık 50 bin adet sarmaşık grubu ve 250 bin adet gül fidanı üretimi yaptıklarını aktaran Aksu Tarım Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ciğer, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Mehmet Sütyemez hocamızın uzun yıllar yaptığı çalışmalar sonucu ortaya çıkan ve KSÜ adına tescil edilen Türkiye’nin en lezzetli ve adet fiyat ile satılan tek cevizi ‘Maraş-18’ ile dünyanın tescilli en büyük cevizi ‘Sütyemez1’ çeşitlerinin 20 yıllık fidan üretim hakkını aldık. Firma olarak 2012 yılında ‘Mavi Sertifika’ diye bilinen sertifikalı ceviz fidanı KSÜ ile birlikte ilk kez biz üreteceğiz. Bunun için de 2 milyon 500 bin TL’lik yatırım yaptık” diye konuştu.

Hedef, beş yılda 500 bin adet ceviz fidanı üretimi

Maraş-18 ceviz çeşidinin çok aranan ve tercih edilen bir çeşit olmasının iç kalitesinin yüksekliğinden kaynaklandığını dile getiren Mustafa Ciğer, şunları söyledi: “Kabuklu ağırlığı 14-16 gram, iç ağırlığı 7-8.5 gram, iç oranı ise yüzde 54’tür. Lezzeti başta olmak üzere iç kalite özellikleri ile dikkat çeken Maraş-18 ceviz çeşidi meyvelerine olan talepte son yıllarda çok önemli artışlar oluyor. Bu talebi karşılamak için, ülkemizde son yıllarda tesis edilen ceviz bahçelerinde Maraş-18 çeşidinin önemli oranlarda tercih edildiği gözleniyor. Bunun için de firma olarak, sektördeki bu boşluğu doldurmak için böyle bir yatırım yaptık.”

İhale tarihinin sezon sonuna denk gelmesinin ve yeterli hazırlık yapamamalarının kendileri için bir handikap olduğunu ifade eden Ciğer, buna rağmen 2012 yılı için 100 binin üzerinde ceviz fidanı aşısı yaparak sektöre girdiklerini söyledi. Mustafa Ciğer, 2013 yılında 250 bin adet, önümüzdeki beş yıl içinde de yıllık yüzde 20 artışlarla 500 bin adet ceviz fidanı üretimi hedeflediklerini dile getirdi. Mustafa Ciğer öte yandan, aşısız fidanla veya tohumdan üretimle ceviz bahçesi kurulmasının yanlış olacağına işaret etti.








kobiden.com

Ekleme Tarihi
24.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Aksu Tarım dan 2.5 milyon TL lik ceviz yatırımı
Link: Aksu Tarım’dan 2.5 milyon TL’lik Ceviz Yatırımı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız