Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
8. Antalya Çiçek Festivali 

8. Antalya Çiçek Festivali


Bu yıl 8'incisi düzenlenen Antalya Çiçek Festivali, 2. Kesme Çiçek Sektörü Çalıştayı ile başladı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından ATSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bedrullah Erçin, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer ile sektör temsilcileri katıldı.

Çalıştayda iç piyasada çiçek üretim miktarı ve alanları, üreticilerin ihracata yönlendirilmesi, çiçek kooperatiflerinin Mali yapılarının güçlendirilmesi, sektörel tanıtım için yapılması gerekenler ile Türkiye ve dünyadaki örnekler, perakende çiçek sektöründeki hizmet kalitesinin artırılması, çiçek satışlarının artırılması için internet, doğrudan ve uluslararası satış yöntemlerinin geliştirilmesi konuları tartışılacak.

Çalıştayın açılışında konuşan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu, süs bitkileri ve kesme çiçeğin bir bütün olduğunu söyledi.

Türkiye'de 8 yıl önce süs bitkileri ihracatının 20 milyon Dolar seviyesinde olduğunu anlatan Bağdatlıoğlu, bu rakamın 2011 yılında 80 milyon dolara yükseldiğini dile getirdi.

Sektörün çeşitli sıkıntılar yaşadığını belirten Bağdatlıoğlu, sektörün gelişmek zorunda olduğunu, çiçek festivalinin bu anlamda önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.

Festivalin 10'uncu yılında uluslararası boyutlarda çok önemli bir organizasyon haline geleceğine inandığını dile getiren Bağdatlıoğlu, sektör olarak festival ve 2016 yılında yapılacak EXPO'ya sahip çıkarak süs ve kesme çiçek sektörünün sesini duyurmaya çalışacaklarını belirtti.

ATSO Başkanı Budak da, Türkiye'de 20 yıl önce çiçeğin sadece saksıda olabileceğinin sanıldığını, girişimcileri olmayan bir sektörün sıfırdan var edildiğini söyledi.

Sektörün bulunduğu yere büyük emek ve gayret sonucunda geldiğini vurgulayan Budak, çiçeğe sadece ekonomik anlamda bakılmaması gerektiğini, çiçeğin akıllara güzellik, barış ve mutluluğu getirdiğini kaydetti.

Çiçek sektörünün dünyada 60 milyar doların üzerinde ticaret hacmine sahip olduğuna işaret eden Budak, "Sektör Avrupa'da 40 milyar Dolar perakende değerine ulaştı. Türkiye'de 80 milyon Dolar değerinde süs bitkisi ihracatı yapılıyor. Bu rakamı Türkiye için az buluyorum. Çiçekteki kdv oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Bu sayede vatandaşlar çiçeğe daha kolay ulaşabilir" dedi.

Budak, çocukluk yıllarında Antalya'da inanılmaz bir çiçek sevgisi olduğunu dile getirerek, "Bütün evlerin önünde gül veya çeşitli çiçekler olurdu. Ama Antalya'da artık çiçeğe yer kalmadı. Kentte çiçek bilincini tekrar geliştirmek için festival büyük önem taşıyor. Bu, bir bilinçlendirme hareketi olarak da tanımlanabilir. Bu kadar şiddet içinde olan bir toplumun rahatlayabilmesi, ancak çiçekle olabilir" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından EXPO 2016 tanıtım filmi ve Venlo Expo Floirade 2012 Uluslararası Botanik Sergisi'nin tanıtımı yapıldı.

8. Antalya Çiçek Festivali kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda çiçekten saat kulesi yapımı, Anadolu Endemik Bitkiler Fotoğraf Sergisi, interflora çiçek düzenleme tasarım yarışması, peyzaj firmalarının sergisi yapılacak.

Festival, yapılacak kortej yürüyüşü ve sahne gösterilerinin ardından 27 Mayıs'ta sona erecek.

- Antalya - (AA)

Ekleme Tarihi
25.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: 8. Antalya Çiçek Festivali
Link: 8. Antalya Çiçek Festivali




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız