Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Manavgat IcerikbannerUrl

Manavgat'ta Erozyon, Böğürtlen ve Kargı Kökleriyle Önlenecek
 

Devlet Su İşleri (DSİ) Manavgat Ovalarını İşletme ve Bakım Şube Müdürlüğü, Manavgat Irmağı ile Akçay ve Naras çaylarında kıyı oyulmasına karşı proje hazırladı.DSİ AMO İşletme ve Bakım Şube Müdürü Erol Tekin, projenin amacının bitki örtüsü yokluğundan ırmak kenarlarında yar haline gelmesini önlemeyi amaçladıklarını söyledi.


Yar haline gelen toprak tabakasının suya karşı mukavemetini kaybettiğini belirten Tekin, 40 santimetrelik toprağın 20 bin yılda oluştuğunu ve milli değerlerin kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti. Irmak kenarlarında toprak kaymasının önüne geçmek için doğal bitki örtüsü böğürtlen ve Kargı dikeceklerini belirten Tekin, ırmak kenarında bulunan böğürtlen, söğüt ve Kargı köklerinin toprağın su ile aşınmasını önlediğini söyledi.

Ülkede saniyede 16, yılda 500 milyon tonu verimli olmak üzere 1,4 milyar ton toprağın erozyona kurban gittiğine dikkat çeken Tekin, giden toprakların 10 metre yükseklikte 6 metre genişlikte yığılsa 11 bin 200 kilometrelik bir duvardan set oluşturacağını ifade etti. Tekin, bu uzunluğun Kars-Edirne karayolunun 6,5 katı, Bursa ile Kocaeli illerinin yüzölçümünü 18 santimetrelik toprak tabakasıyla kaplayabileceğini belirtti. Tekin, "Erozyonla mücadele aynı zamanda temiz su kaynağına kavuşmak demektir. Ülkemizde erozyonun akarsularla taşıdığı toprak ABD'nin 7, Avrupa'nın 17 ve Afrika'nın 22 katı daha fazladır. Yıllık ülkemizde 500 milyon ton verimli toprağımızı akarsu erozyonuna kurban veriyoruz. Toprağımız erozyona kurban vermesek 2 milyon dekar alan 25 santimetre toprakla kaplanır ve tarla oluşur. Bu alanda yıllık 600 bin ton buğday elde edilir. 40 santimetrelik tarım toprağı 20 bin yılda oluşuyor." dedi.

Proje ile toplumda erozyon bilincini oluşturmak istediklerinin altını çizen Tekin, bunun yanı sıra Manavgat Irmağı ile Naras ve Akçay çaylarına arazi sınırı bulunan belde ve köydekilerde arazi sahiplerinin de sorumluluk bilincini sağlamak olduğunu kaydetti. Irmak ve çay kenarlarına toprağın su ile aşınmasını önlemek için suyu seven doğal bitki örtüsü olan ırmak kenarlarında bolca bulunan söğüt ağacı çeliklerinin boş alanlara dikileceğini anlatan Tekin, bu ağaçların arasına böğürtlen çalısı ve Kargı kökleri yerleştirileceğini sözlerine ekledi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
27.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Manavgat, Erozyon, Böğürtlen, Kargı Kökleri, Önlenecek
Link: Manavgat'ta Erozyon, Böğürtlen ve Kargı Kökleriyle Önlenecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız