Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Hasat Uyarısı 

Osmaniye Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam:
"Biçerdöver Operatör Belgesi Olmayanlar, Ürün Hasadı Yapmayacak"
"Her Ürüne Göre, Hasat Zamanı, Hassasiyetle Belirlenecek, Hasat Olgunluğuna Erişmemiş Ürünlerin Hasadından Kesinlikle Kaçınılacak" "Biçerdöver Sahipleri Ve Operatörleri Yangın Söndürücüsüz Biçerdöver Çalıştırmayacak"


OSMANİYE (İHA) - Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, hububat hasadı konusunda üreticileri uyarıda bulundu.

Sağlam, yaptığı açıklamada, çiftçilerin büyük emek ve masrafla ürettikleri hububat ile diğer ürünlerin, biçerdöverlerle hasat edilmeleri sırasında meydana gelen tane ve sap kayıpları ile tane hasarlarını önlemek üzere, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2012 yılı hasat döneminde de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca görevlendirilen teknik elemanlar tarafından tarla kontrollerinin yapılacağını belirtti.

Hasat öncesinde ve hasat sırasında biçerdöver sürücüleri, biçerdöver sahipleri ile ürün sahiplerinden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2012 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı doğrultusunda belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir” dedi.

Çiftçilerin ve biçerdöver operatörlerinin uymaları gereken hususları da açıklayan Sağlam şunları söyledi:

"Biçerdöver sahipleri, hasat sezonundan önce, biçerdöverlerinin tamir, bakım ve ayarlarını tekniğine uygun bir şekilde yaptırarak, hasada hazır hale getirecekler.
Biçerdöver sahipleri, biçerdöverlerini operatör belgesi olmayan sürücülere kullandırmayacak.

Biçerdöver operatör belgesi olmayan sürücüler, biçerdöverle ürün hasadı yapmayacaklar.

Biçerdöver sahipleri ve operatörleri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce tespit edilen kayıp oranından (yüzde 2) fazla dane kayıplarına sebep olmamaya çalışacaklar.
Hasat esnasında ürün sahibi, tarlasının başında bulunacak, kayıpları sık sık kontrol edecek, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyaracak, bu uyarıya uymayan operatörü en yakın İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirecek.
Her ürüne göre, hasat zamanı, hassasiyetle belirlenecek, hasat olgunluğuna erişmemiş ürünlerin hasadından kesinlikle kaçınılacak.

Hasatta, üründeki rutubet durumu dikkate alınacak, çiğ kalkmadan hasada başlanılmayacak ve çiğ düşmeden önce hasada son verilecek.
Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacak.

Biçerdöverlerin hassas ayarları, ürünün cinsi ve durumuna göre, tekniğine uygun olarak yapılacak, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilecek.

Biçerdöverlerin çalışma hızı, biçerdöverin özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilecek.

Kayıpların azaltılması amacıyla engebeli arazilerde ve yatık ürünlerde, biçerdöverlere sap ayırıcı ve başak kaldırıcılar monte edilecek.

Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek, en uygun yükseklikten biçim yapacak.
Biçerdöverle hasatta, kayıpları kontrol etmek ve azaltmak amacı ile görevlendirilen Bakanlık elemanlarına, ürün sahipleri, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri gerekli kolaylıkları gösterecek.

Biçerdöver sahipleri ve operatörleri yangın söndürücüsüz biçerdöver çalıştırmayacak."
Sağlam, belirtilen konulara uymayarak, ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında Kabahatler Kanunu'nun 32. ve 40. maddelerine göre 169 TL ve 82 TL. tutarında para cezası uygulanacağını kaydetti.

Ekleme Tarihi
29.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Hasat Uyarısı
Link: Hasat Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız