Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mehmet Gökay Üstün 

Mavi Ergene İçin Dönüşüm Programı


Trakya Kalkınma Ajansı, (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, Ergene Havzası'nı kirletici faktörlerin kontrol altına alınması amacıyla Mali destek programını başlattıklarını bildirdi.


Üstün, yaptığı yazılı açıklamada, bölgenin en büyük çevre sorunu haline gelen Ergene'nin yeniden hayat bulması amacıyla Mali destek programları kapsamında bölge çapında toplam 6 atık su arıtma projesine şu ana kadar yaklaşık 2 milyon lira kaynak aktardıklarını hatırlattı.

Uygulamanın umut verici olduğunu ve benzer projelerin teşvik edilmesinin sürdürüleceğini ifade eden Üstün, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, "Ergene Eylem Planı" doğrultusunda yürütülen altyapı çalışmalarının Trakya Kalkınma Ajansı'nın Mali destek programlarıyla da desteklendiğini ve ilk etapta evsel atık suların arıtılmadan Ergene Nehri'ne deşarjının önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Üstün, Edirne'de, deniz turizmi açısından büyük önem taşıyan Saroz Körfezi'ndeki kirliliğin çok büyük kısmının Ergene Nehri'nden kaynaklandığını savunarak, köy derelerine kurulacak arıtma tesisleriyle evsel atık suların arıtılmadan Ergene'ye deşarj edilmesinin önleneceğini ve Saroz'un nefes almasının sağlanacağını ifade etti.

Enez'e bağlı Sultaniçe, Gülçavuş, Büyükevren ve Küçükevren köylerinde kurulacak 3 adet arıtma tesisinin yüzde 75'lik bölümünün Trakya Kalkınma Ajansı tarafından finanse edileceğini, Kırklareli, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Evsel Atık Su Arıtma Tesisi projesinde sona yaklaşıldığını ifade eden Üstün, şunları kaydetti:

"Trakya Kalkınma Ajansı'nın 450 bin liralık desteğiyle hayata geçecek olan projeyle tarım arazileri, kirliliğe maruz kalan civar köylerin mağduriyeti giderilirken, sanayiciler evsel atık su arıtımı maliyetinden kurtarılarak bölgeye yatırım için teşvik edilecek. Ayrıca, ildeki 20 köye arıtma sistemi kurulmasını amaçlayan proje de yüzde 75 oranında desteklenerek, evsel atık suların yıllarca bölgenin can damarı olan Ergene Havzası'nda oluşturduğu kirliliğin azaltılmasına katkıda bulunulması hedefleniyor."

Üstün, Marmara Ereğlisi'ne bağlı Sultanköy'de belediyenin Trakya Kalkınma Ajansı'nın Mali desteğiyle havalandırmalı, lagün yöntemiyle çalışan bir arıtma tesisi kurduğunu belirterek, henüz kanalizasyon sistemine sahip olmayan beldede foseptik çukurlarından alınan atık suların 25 kilometre mesafedeki bir arıtma tesisine götürüldüğünü belirtti.

Ancak belediyenin yeterli sayıda vidanjöre sahip olmamasından dolayı yapılan kaçak deşarjların dereleri ve tarım arazilerini kirletebildiğini anlatan Üstün, son yıllarda ekolojik kıyamete sürüklendiği öne sürülen Ergene Havzası'nın, kirletici faktörlerin kontrol altına alınarak kurtarılması için, atık su arıtma projelerine destek vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Üstün, "Destek talebi çok fazla. Ajansımızın kaynakları ne yazık ki bu ihtiyacı tek başına karşılamaktan uzak. Bu nedenle gerekli hallerde belediyelerimizi yüzde 50 oranında hibe desteği sağlayan SUKAP ve İller Bankası imkanları hakkında bilgilendirerek yardımcı oluyoruz" dedi.

- TEKİRDAĞ - (AA)

Ekleme Tarihi
30.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Mavi Ergene İçin Dönüşüm Programı
Link: Mavi Ergene İçin Dönüşüm Programı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız