Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kestane ağaçları kanseri yeniyor 

Kestane Ağaçları Kanseri Yeniyor

Kestane şekeri adıyla dünya markası haline gelen kestane ağaçlarının kanserle mücadelesi başarıya ulaştı. Kanser hastalığının büyük zarar verdiği kestane ağaçlarında iyileşme gözlendiği belirtildi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Soylu, kanserin son yıllarda gerilediğini söyledi.


Orman Köy İşleri (ORKÖY) Daire Başkanı Mahmut Aydın, Dış İlişkiler, Eğitim ve Daire Başkanı Dr. Ahmet İpek, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nde incelemelerde bulundu.

Prof. Dr. Arif Soylu, Kestel Erikliyayla mevkiinde yapılan incelemelerde kestane hastalıkları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Soylu, kestanenin ekonomiye katkısına dikkat çekti. Soylu, doğayı bozmadan mümkün olan yerlerde yabani kestanelerin yerine bölgesel kültür aşılamaları yapılırsa köylüye ilave bir gelir olacağını dile getirdi.

Kanserin son yıllarda gerilediğini belirten Soylu, biyolojik olarak kestane ağaçlarında iyileşmelerin gözlendiğini vurguladı.

Mürekkep hastalığına karşı ilaçlı mücadelenin çok zor olduğunu ifade eden Soylu, yeni oluşturulacak kestane bahçelerinde hastalığa dayanıklı hibrid fidanların dikilmesini önerdi. Soylu, daha sonra bu ağaçlara aşılama yapılması tavsiyesinde bulundu.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nde kestane kanseri ile mücadele çalışmalarını anlatan Orman Mühendisi Ahmet Aydın ise kanserli gövdeleri keserek yeni çıkan sürgünlere aşı yaptıklarını bu şekilde 1 hektar alanda aşı bahçesi oluşturduklarını ifade etti.

BURSA (CİHAN)

Ekleme Tarihi
30.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kestane ağaçları kanseri yeniyor
Link: Kestane Ağaçları Kanseri Yeniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız