Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Soğuk geçen kış üründe rekolte tahminini düşürdü 

Soğuk geçen kış üründe rekolte tahminini düşürdü

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda, bu yıl rekoltenin 2.2 ila 2.5 milyon ton arasında olacağı tahmin ediliyor. Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkan Vekili Namık Köklüsoy, daha bilinçli üretim, hastalık ve zararlılarda yaşanan düşüş sayesinde daha çok rekolte ve daha kaliteli ürün hasat edileceğini söyledi.


Namık Köklüsoy, Konya Ticaret Borsası'nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan'la birlikte düzenlediği basın toplantısında, Konya Ovası'nda ürün hasadı ve rekolte konusundaki tahminlerini kamuoyuna açıkladı. Şekerpancarı ve mısır hasadının kış mevsiminin soğuk ve uzun geçmesi dolayısıyla geciktiğini belirten Köklüsoy, olumsuz hava şartlarının soğuğa duyarlı ürün çeşitlerinde hasadı düşürmesinin beklendiğini söyledi. Köklüsoy, "Mart ve nisan yağışlarının düşük seyretmesi kuraklık riskini ve zararı ortaya çıkarmış, şiddetli esen lodos ve fırtına bazı alanlarda erozyon, mekanik zarar gibi olumsuzluklara sebep olmuştur. Halen devam eden yağmurlar, ekin tarlalarını olumlu etkiledi." dedi.

KTB Başkan Vekili Köklüsoy, geçen yıl 21,9 milyon ton olarak gerçekleşen buğday üretiminin, bu yıl ülke genelinde 20 milyon tona düşmesinin beklendiğini söyledi. Köklüsoy, "Konya'da rekolte, geçen sezondan yüzde 20 kadar az, ancak uzun yıllar ortalamasının üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Hesaplamalara göre, Konya'da rekolte 2.2-2.5 milyon ton arasında olacak." diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan da hububatın bu sene ekimden sonra kışa istenilen seviyede girmediğini hatırlattı. Alparslan, şöyle dedi: “Geçen sonbaharın sonunda erken bastıran aşırı soğuklar tohumların gelişmesini geciktirdi. Aşırı soğuklar kasım ayından itibaren mart ayı sonuna kadar etkisini sürdürdü. Bu durum buğdayın gelişmesini, büyümesini sağlayabilmesi için gerekli olan 4,4 derecelik sıcaklık, hububatın gelişme döneminde 41 gün daha az oldu." Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Alparslan, açıklamasının sonunda, çiftçileri son sulama ve hasat esnasında dane kaybına karşı uyardı.

KONYA (CİHAN)

Ekleme Tarihi
31.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Soğuk geçen kış üründe rekolte tahminini düşürdü, Tarla Bitkileri, Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Mısır, Darı, Şeker Pancarı, Tarla Bitkileri, Hasat, Depolama
Link: Soğuk geçen kış üründe rekolte tahminini düşürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız