Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Gümüşhane Hayvancılık İşletmelerinin En Büyük Beklentisi Soğuk Zincir

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Soğuk Zincir İçin Proje Hazırladı

Birlik Başkanı Karakoç: “Proje Birlik Üyesi Üreticiye 5 Milyon Tl Ek Katkı Sağlayacak”


GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Karakoç, ildeki süt üreticisinin yıllardır çok ciddi kayıplar verdiğini, üreticilerin pazardan daha yüksek pay alabilmesi için hazırladıkları Gümüşhane İli Soğuk Zincir Süt Toplama Projesine destek beklediklerini söyledi.

Yaptığı açıklamada birlik olarak sektör üzerine yaptıkları çalışmada, Gümüşhane’de üretilen günlük sütün organik süt hariç yaklaşık yüzde 5’inin sadece soğutularak satılabildiğini, geriye kalan kısmında kontrolsüz olarak tüketiciyle buluştuğunu kaydeden Karakoç, sağılmasından sonra sütün satışa sunuluncaya kadar geçen sürenin uzaması ve sütün uygunsuz koşullarda bekletilmesinin sütte bilinen kalite göstergelerini değiştirdiğini ve toplam bakteri sayısının belirlenen standartların üzerine çıktığını ifade etti.

Üreticilerin özellikle yaz aylarında yoğunlaşan süt üretiminin yerel süt işletmelerine satışa sunulan kısmının akşam sütleri ile karıştırılarak sabah saatlerinde toplandığını, uygun olmayan koşullarda bekletilen sütlerin soğutma tanklarına girmediğinden ve dolayısıyla soğutulmadığından dolayı, sağımdan saatlerce sonra ve toplam bakteri sayısı bir hayli çoğaldıktan sonra, fabrikalara sevk edildiğini dile getiren Karakoç, “Sütün içeriğindeki somatik hücre sayısındaki artış, sütün kalitesinde meydana getirdiği gerileme, bir yandan süt sanayicisinin kaliteli ürün üretimine imkan vermemekte diğer yandan üreticinin sütünün değerinin çok altına fiyatlarla satılmasına yol açmaktadır.

Sütünü soğutma imkanı bulamayan üreticimizin sütü yıllardır ülke fiyatlarının yüzde 30-50 altında fiyatlarla alıcı bulabilmektedir. Ayrıca değerinin altında fiyatlarla sütünü satmak istemeyen ve herhangi bir şekilde sütünü satma imkanı bulamayan üretici miktarımızsa çoğunluğu oluşturmaktadır.” dedi.

Birliğe kayıtlı sağmal inek sayısının 9 bin 310 olduğunu ve bu ineklerin büyük kısmının kültür ırkı hayvanlar olduğunu belirten Karakoç, yıllık ortalama süt üretiminin 25 bin ton olduğu dile getirerek, kilogramda 20 kuruşluk bir farkın üreticiye yıllık 5 milyon TL katkı sağlayacağını kaydetti.

Bu durumun göç veren Gümüşhane’de göçün önlenmesine önemli etkisinin olacağını da ifade eden Karakoç, “Gümüşhane Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak hedefimiz Birliğimize kayıtlı işletmelerin sütünü değerinde satabilmek, süt üretim yoğunluğu olan ilçe merkezleri ve köylere soğutma tankları koyarak bu kayıpları asgariye indirebilmektir. Köylere konulacak soğutma tanklarından alınacak sütün genel kalite testlerinin yanı sıra antibiyotik tahlilide yapılarak sanayici için üretime uygun sütlerin satışına imkan sağlamaktır.” dedi.

Projeyle ilgili hazırladıkları dosyayı Vali Dr. Yusuf Mayda, Milletvekilleri Doç.Dr. Kemalettin Aydın ve Feramuz Üstün ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın’la paylaştıklarını ve destek istediklerini, 2 aydır köy ziyaretleri ve çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Karakoç, projenin hayata geçirilmesi için gerekli kaynağın sağlanması ile çalışmalara ilk etapta süt yoğunluğu bulunan ve süt satışı konusunda ciddi sıkıntı yaşayan ilçeler ve köylerden oluşan 17 noktaya toplamda 41 tonluk süt soğutma tanklarının konulması ile başlanılacağını sözlerine ekledi.

Karakoç, proje ile belirlenen köylerde toplama merkezleri kurulmasına üretici ile ortak karar verildiğinin altını çizerek, sürdürülebilir kırsal kalkınmayı destekleyen proje ile; Gümüşhane’de hayvancılık sisteminin yapısını değiştirerek modern hayvansal üretim yöntemlerinin kullanıldığı süt- besi hayvancılığı yapılacağını, hayvansal üretim tonajlarının arttırılacağını, bölgedeki gelir artışının sağlanacağını, üretimi kayıt altına alarak vergi gelirlerinin artırılacağını ve bölgeden göçün önlenmesinin amaçlandığını söyledi.

Ekleme Tarihi
31.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Gümüşhane Hayvancılık İşletmelerinin En Büyük Beklentisi Soğuk Zincir
Link: Gümüşhane Hayvancılık İşletmelerinin En Büyük Beklentisi Soğuk Zincir




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız