Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Olgun Karpuz 'Şaplak' Yerine Ses Dalgasıyla Belirlenecek

Süleyman Demirel Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik Bilgisayar Eğitimi Bölümü son sınıf öğrencisi Orhan Abaoğlu, karpuzun hasat edileceği olgunluk dönemini belirlemek amacıyla ses dalgalarıyla çalışan bir cihaz geliştirdi.


Süleyman Demirel Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik Bilgisayar Eğitimi Bölümü son sınıf öğrencisi Orhan Abaoğlu, karpuzun hasat edileceği olgunluk dönemini belirlemek amacıyla ses dalgalarıyla çalışan bir cihaz geliştirdi.

Orhan Abaoğlu'nun hazırladığı 'Olgun Karpuzu Belirleme Projesi' sayesinde, karpuzun olgunlaşıp olgunlaşmadığı, ses dalgaları sayesinde saptanabilecek. Abaoğlu, proje sayesinde karpuzun olgunluğa erişip erişmediğini ve ne zaman hasat edilebileceğini ölçülebildiğini belirterek şu bilgileri verdi:

"Karpuzun alt tarafından ses dalgaları veriyoruz. Üst tarafta ise mikrofon bulunuyor. Alttan verilen ses dalgaları mikrofona geliyor ve sesler bilgisayar ortamına aktarılıyor. Geliştirdiğimiz yazılım sayesinde karpuzun içindeki hava boşlukları tespit ediliyor. Eğer hava boşluğu belli orandan fazla ise karpuzun olgunluğa eriştiğini anlayabiliyoruz."

Abaoğlu, ölçü sistemini daha da geliştirerek 'olgun karpuz belirleme tabancası' haline dönüştüreceklerini söyledi. Abaoğlu, "Artık hem üreticiler hem de vatandaş mağdur olmayacak. Vatandaş karpuz seçerken yanılmayacak. Karpuza şaplak vurarak olgun olup olmadığını anlamak için çaba sarf edilmeyecek. ya da karpuzu keserek, içinin kırmızı olup olmadığını anlamaya gerek kalmayacak. Projemizi hayata geçirirken hem üretici hem de tüketiciyi düşündük. Bu cihaz sayesinde eve kabak karpuz götürülmeyecek" dedi.

Orhan Abaoğlu, cihazın geliştirilerek seri üretilebileceğini ve bu sanayide tarım sanayisine kazandırılacağını sözlerine ekledi.








haberler.com

Ekleme Tarihi
31.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Olgun Karpuz Şaplak Yerine Ses Dalgasıyla Belirlenecek
Link: Olgun Karpuz 'Şaplak' Yerine Ses Dalgasıyla Belirlenecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız