Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sözleşme Dışı Tütünlerin Açık Arttırma İle Satışı! 

Sözleşme fazlası ürettiği tütününü satacak üreticiler, 15 Haziran günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunacak.


Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), 2011 ürün yılında sözleşmeye bağlanmaksızın üretilen tütünler ile sözleşme yapılmasına rağmen sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmayan tütünlerin, açık artırma yöntemi ile satılması için gerekli olan açık artırma merkezlerinin kurulamamasına ilişkin esasları belirledi. Söz konusu kurul kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kurul kararına göre, tütün üretimi yapılan il ve ilçelerde yer alan Türkiye Ziraat Odalar Birliği'ne bağlı Ziraat Odaları, kendi hizmet bölgelerindeki muhtarlıkları, kararın ilanından itibaren 7 gün içinde bu karardan haberdar edecekler. Üretim merkezlerinde sözleşmeye bağlanmaksızın veya sözleşme fazlası tütün üreten ve tütünlerini pazarlamak isteyen üreticiler, 15/06/2012 günü mesai bitimine kadar bulundukları İl/İlçedeki Ziraat Odalarına (bulundukları İl/İlçede Ziraat Odası olmayan üreticiler ikametgahlarına en yakın Ziraat Odasına) şekli ve içeriği kurum tarafından belirlenen Sözleşme Dışı Tütün Üretim Bildirim Formu ve Ziraat Odasından alınacak çiftçi belgesi ile başvuracak.

İlgili Ziraat Odaları, yapılan başvuruları incelemek suretiyle tütün çiftçisi olan üreticileri, şekli ve içeriği Kurum tarafından belirlenen Sözleşme Dışı Tütün Üretim Bildirim Listesine kaydederek, yazılı ve elektronik ortamda 22/06/2012 tarihine kadar kuruma bildirecek. Kurum tarafından, sözleşme dışı üretici tütünlerine ait bilgiler, 29/06/2012 tarihine kadar Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tütün İhracatçıları Birliğine gönderilmek suretiyle alıcılara duyurulacak. Açık artırmalı satışlara katılmak isteyen Tütün Ticareti Yetki Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler (Alıcı), Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tütün İhracatçıları Birliği'ne veya kuruma başvurarak sözleşme dışı üretim yapan üretici listesini temin edebilecek. Alıcı, satın almak istediği üretici tütünlerinin tespit çalışmalarını kendi belirleyeceği bir program dahilinde gerçekleştirecek.

Kurum gerekli gördüğü hallerde, açık artırma başlangıç fiyatına esas olacak tespit çalışmasını yetkilendireceği tütün eksperlerine yaptırabilecek. Kurumca görevlendirilecek uzman her bir üretici tütünü için verilen fiyat tekliflerini alıcıların ve üreticilerin veya temsilcilerinin huzurunda ilan edecek, bilahare açık artırmaya katılan alıcıların vermiş olduğu en yüksek fiyat teklifinden açık artırmayı başlatacak. Açık artırmada alıcıların her bir artırım işareti 10 kuruş fiyat artışına karşılık gelecek olup, tütünler en yüksek fiyatı veren alıcı adına tescil edilecek.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, 2011 ürün yılında sözleşmeye bağlanmaksızın üretilen tütünler ile sözleşme yapılmasına rağmen sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmayan tütünlerin, alım-satım işlemlerinin yapılacağı esasları belirledi. Üretim merkezlerinde sözleşmeye bağlanmaksızın veya sözleşme fazlası tütün üreten ve tütünlerini pazarlamak isteyen üreticiler, 15 Haziran günü mesai bitimine kadar bulundukları il veya ilçedeki ziraat odalarına başvuruda bulunacak. Ziraat odaları, yapılan başvuruları inceleyerek, tütün çiftçisi üreticileri "Sözleşme Dışı Tütün Üretim Bildirim Listesi"ne kaydederek, yazılı ve elektronik ortamda 22 Haziran'a kadar Kuruma bildirecek.

2011 Ürün Yılında Sözleşme Dışı Üretilen Tütünlerin Açık Artırma Yöntemi İle Alım Satımına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tütün Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla, 2011 ürün yılında sözleşmeye bağlanmaksızın üretilen tütünler ile sözleşme yapılmasına rağmen sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmayan tütünlerin, açık artırma yöntemi ile satılması için gerekli olan açık artırma merkezlerinin kurulamaması nedeniyle, alım-satım işlemlerinin yapılacağı usul ve esaslar hakkında karar verildi. Buna göre tütün üretimi yapılan il ve ilçelerde yer alan Türkiye Ziraat Odalar Birliği'ne (TZOB) bağlı ziraat odaları bu kararı, kendi hizmet bölgelerindeki muhtarlıkları Karar'ın ilanından itibaren 7 gün içinde haberdar edecek.

SÖZLEŞME FAZLASI TÜTÜNLERİNİ PAZARLAMAK İSTEYENLER 15 HAZİRAN MESAİ BİTİMİNE KADAR BAŞVURACAK

Üretim merkezlerinde sözleşmeye bağlanmaksızın veya sözleşme fazlası tütün üreten ve tütünlerini pazarlamak isteyen üreticiler, 15 Haziran 2012 günü mesai bitimine kadar bulundukları il veya ilçedeki ziraat odalarına (bulundukları yerde ziraat odası olmayan üreticiler ikametgahlarına en yakın ziraat odasına) şekli ve içeriği Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından belirlenen Sözleşme Dışı Tütün Üretim Bildirim Formu ve Ziraat Odasından alınacak çiftçi belgesi ile başvuracak. İlgili ziraat odaları, yapılan başvuruları incelemek suretiyle tütün çiftçisi olan üreticileri, şekli ve içeriği Kurum tarafından belirlenen "Sözleşme Dışı Tütün Üretim Bildirim Listesi"ne kaydederek, yazılı ve elektronik ortamda 22 Haziran 2012 tarihine kadar Kuruma bildirecek.

Kurum tarafından, sözleşme dışı üretici tütünlerine ait bilgiler 29 Haziran 2012 tarihine kadar Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tütün İhracatçıları Birliği'ne gönderilmek suretiyle alıcılara duyurulacak. Açık artırmalı satışlara katılmak isteyen Tütün Ticareti Yetki Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler (alıcı), Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tütün İhracatçıları Birliği'ne veya Kurum'a başvurarak sözleşme dışı üretim yapan üretici listesini temin edebilecek. Bölgeler itibarıyla her grad tütün için açık artırma başlangıç fiyatı Kurulca belirlenerek, Resmi Gazete'de yayımlanacak, üretici ve alıcıların bilgisine sunulacak.

-FİYAT TEKLİKLERİ 6 TEMMUZ GÜNÜ MESAİ BİTİMİNE KADAR BİLDİRİLECEK-

Tütün ticareti yetki belgesine sahip gerçek ve tüzel kişiler, açık artırma yöntemi ile satın almak istedikleri tütünlerin Amerikan Grad sınıflandırma sistemine göre tespitini yapıp fiyatını belirleyerek, fiyat tekliflerini (ihrak, su çürüğü gibi fiyata etki eden unsurlar dahil) ve kendilerini temsil edecek vekillerine ait bilgileri (noter onaylı vekaletname ile) kapalı zarf ile 6 Temmuz 2012 tarihi mesai bitimine kadar Kurum'a bildirecek. Alıcı talebi olması halinde fiyat teklifi verme süresi Kurumca uzatılabilecek.

Alıcı, satın almak istediği üretici tütünlerinin tespit çalışmalarını kendi belirleyeceği bir program dahilinde gerçekleştirecek. Kurum gerekli gördüğü hallerde, açık artırma başlangıç fiyatına esas olacak tespit çalışmasını yetkilendireceği tütün eksperlerine yaptırabilecek.

Kurumca görevlendirilecek uzman her bir üretici tütünü için verilen fiyat tekliflerini alıcıların ve üreticilerin veya temsilcilerinin huzurunda ilan edecek, bilahare açık artırmaya katılan alıcıların vermiş olduğu en yüksek fiyat teklifinden açık artırmayı başlatacak. Açık artırmada alıcıların her bir artırım işareti 10 Kr fiyat artışına karşılık gelecek olup, tütünler en yüksek fiyatı veren alıcı adına tescil edilecek. Üretici ve alıcının veya vekillerinin artırmalı satışı takiben tescil defterini imzalaması suretiyle satış işlemi tamamlanmış olacak.

-AÇIK ARTIRMANIN TARİHİ DUYURULACAK-

Açık artırmanın hangi tarihte yapılacağı alıcı ve üreticilere Kurum tarafından duyurulacak. Alıcı ve üretici talepleri ile menfaatleri, işin hacmi ve bu gibi hususlar göz önüne alınarak, gerektiğinde sözleşme dışı üretim bildiriminin alınması, alıcının tespit çalışmaları, fiyat teklifi alma, tekliflerin ilanı, açık artırmalı satışlar, tescil ve bu gibi tüm işlemler aynı gün içinde yapılabilecek. Alıcı, adına satışı tescil edilen tütünlerle ilgili tescil defterini imzalamaktan kaçınamayacağı gibi, artırmalı satışlarda adına tescil edilecek tütünleri, tescil tarihini izleyen on iş günü içinde tesellüm etmek ve bedelini üreticiye ödemek zorunda olacak. Tesellüm ve teslim süresi tarafların mutabakatıyla Kurum tarafından uzatılabilecek.

-CEZAİ ŞART-

Alıcı, adına tescili yapılan tütünleri zamanında tesellüm etmemesi veya ürün bedelini ödememesi halinde üreticiye, tescili yapılan tütün denk sayısının tescil fiyatı ile çarpımının Ege tarzı kalıp şeklinde denklenmiş tütünler için 10 katı, Rumeli tarzı denklenmiş tütünler için 4 katı, İskenderiye tarzı denklenmiş tütünler için 6 katı tutarında cezai şart ödemeyi kabul etmiş sayılacak. Üretici de, tescili yapılan tütünleri alıcıya teslim etmemesi halinde, bu madde kapsamında cezai şart ödemeyi kabul etmiş sayılacak.

Üreticinin açık artırmada oluşan fiyatı kabul etmeyerek tescil defterini imzalamaktan kaçınması halinde tescil işlemi geçersiz sayılacak. Bu gibi durumlarda üretici aleyhinde herhangi bir yaptırım söz konusu olmayacağı gibi, ilgili üretici tütünleri alıcı çıkması halinde tekrar açık artırmaya konu olabilecek.

Sözleşme dışı üretilen tütünlerin fiyatlarının belirlenmesine esas tespit çalışmaları 22 Ağustos 2012 tarihi itibarıyla sonlandırılacak. Fiyatı belirlenip, Kurum kayıtlarına alınan ve açık artırmalı satışta alım-satımı gerçekleşmeyen üretici tütünlerine, daha sonra alıcı talebi olması halinde açık artırmalı satış işlemleri tekrarlanabilecek.







tarim2023.com

Ekleme Tarihi
31.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Sözleşme Dışı Tütünlerin Açık Arttırma İle Satışı!
Link: Sözleşme Dışı Tütünlerin Açık Arttırma İle Satışı!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız