Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Vatandaşlar 2-B Konusunda Aydınlatıldı 

Vatandaşlar 2-B Konusunda Aydınlatıldı
 

ANTALYA (İHA) - Antalya Büyükşehir Belediyesi, 2-B Yasası olarak bilinen 'Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun'la ilgili vatandaşları doğru bilgilendirmek amacıyla '2-B Gerçeği' konulu konferans düzenledi.


Orman Yüksek Mühendisi Özcan Çeltik tarafından Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'nda verilen konferansa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Toplantıyı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, CHP İl Başkanı Devrim Kök ile CHP İlçe başkanları da izledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Mustafa Akaydın, Türkiye'nin ve Antalya'nın çok özel sorunlarından 2-B Yasası'nı halka anlatmak için bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek, “Amacımız mümkün olduğu kadar kafada kalan soru işaretlerini ortadan kaldırmak. Sorunların çözümü konusunda neler yapılabilir, onu ortaya koymaktır” dedi. 2-B arazilerinin önemli bir bölümünün Antalya'da olduğunu hatırlatan Başkan Akaydın, rayiç değerlerin yüksek olacağı kuşkusunun, 'arazim elimden gidecek' korkusunun halkı rahatsız ettiğini söyledi. Antalya'daki 2-B arazilerinin çok değerli olduğunu ifade eden Başkan Akaydın, “Yabancıların bu arazilerde gözü olduğu yönünde kuşkular var. 2-B Yasası'nın yabancılara mülk satışı ile birlikte gelmesi dikkat çekici” diye konuştu.

BİRLİKTE ELE ALINMALI

Orman Yüksek Mühendisi Özcan Çeltik ise, 2-B Yasası'nı, yeni çıkan Afet Riski Taşıyan Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve yabancılara mülk satışına imkan getiren kanun düzenlemesiyle birlikte ele almak gerektiğini kaydetti. Bedelleri ödenmeyen arazilerin yabancılara satışının gündeme gelebileceğini söyleyen Çeltik, Afet Yasası ile birlikte de vatandaşların ev ve arazilerinin afet riski taşıdığı gerekçesiyle ilgili bakanlık, TOKİ ya da belediyeler tarafından uygulanabilecek projelerde ellerinden gidebileceğini anlattı. 2-B satışı ve sonrasında karşılaşılabilecek sorunlara da değinen Özcan Çeltik, “Arazi tespitleri müteahhit firmalara verildi. Bu tespitlerin çoğunda orman görevlileri yer almadı. Yanlış ölçüm yapılmış ve tespit orman ölçümleri ile tutarlı değilse arazinin tamamını devlet geri alabilir” dedi. Vatandaşların 2-B arazileriyle ilgili 6 ay süresi olduğunu hatırlatan Özcan Çeltik, 6 ay içinde başvuru yapmayanların tüm haklarının yanacağı uyarısında bulundu. 2-B Yasası'nın Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan Orman Yüksek Mühendisi Özcan Çeltik, “Bu arazilerin taksitle satışında, taksit bitmeden vatandaş tapuyu üzerine alamayacak. Bu süreçte Anayasa Mahkemesi'ne iptal ile ilgili başvuru olursa ve yasa iptal edilirse, işlemler duracak. Vatandaş ödediği taksitleri faizsiz olarak geri alabilecek ancak 2-B konusunda başa dönülecek. Ayrıca vatandaş 2-B arazisini satın aldığında, içindeki binası ruhsatlı hale gelmiyor. Hala kaçak statüsünde olacak. Bölge imara konu edildiğinde kamu ortaklık payı ayrılacak, yer zaiyata uğrayabilecektir” diye konuştu.

Vatandaşlara hala satış bedellerinin açıklanmadığını belirten Çeltik, şunları söyledi:

“Antalya'da bedeli tespit edilmeyen yer yok. Bu bedel tespitinde emlakçıların verdiği değerler göz önüne alındı, gerçek değerin çok üzerinde rakamlar çıkarıldı. Bazı yerlerde vatandaş alamasın diye fahiş fiyatlar çıkarıldı. Vatandaş belirlenen fiyatın yüzde 70'ini ödeyecek. Aksu'da dönümüne 180 bin TL değer biçilen yerler olduğu söyleniyor. 10 dönüm serası olan vatandaş bunu nasıl ödeyecek?”

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Sosyal devlette daha halkçı çözümler bulunabileceğini söyleyen Çeltik, “2-B konusu halka daha güzel anlatılabilir, tespitler daha şeffaf yapılabilirdi. Amaç bu toprakları başkalarına vermek değilse, amaç ticaret değilse vatandaşın kullandığı 2-B arazilerinden 3 kat fazla emlak vergisi alınıp, vatandaşa bu arazileri ömür boyu kullanım hakkı tanınabilirdi. Başka bir çözüm de turistik tesislere sağlanan 49 yıllık tahsislerde olduğu gibi, bu araziler kullananlara 49 yıllığına tahsis edilebilir, kişiye irtifak tapusu verilebilirdi. Vatandaş bu tapu ile miras, devir ve satma hakkına sahip. Her yıl devlete kira öder, devlet de gelir elde ederdi” dedi.

Ekleme Tarihi
01.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Vatandaşlar 2-B Konusunda Aydınlatıldı
Link: Vatandaşlar 2-B Konusunda Aydınlatıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız