Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çam-ağacının-balı,-ekonomiyi-tatlandıracak,-çam-reçinesi 

Çam ağacının 'balı', ekonomiyi tatlandıracak
 

Tutkaldan, ilaç sanayine kadar pek çok alanda kullanılabilen ve "ağaç balı" olarak nitelendirilen çam ağacı reçinesi, Türkiye'de ilk kez Mersin'e kurulacak fabrika sayesinde değerlendirilecek.


MERSİN - Tutkaldan, ilaç sanayine kadar pek çok alanda kullanılabilen ve "ağaç balı" olarak da nitelendirilen çam ağacı reçinesi, Türkiye'de ilk kez Mersin'e kurulacak fabrika sayesinde değerlendirilecek. Ağaçlara zarar vermeyen özel bir yöntemle toplanan reçineler, fabrikada işlendikten sonra ihraç edilecek. Bugüne kadar ağırlıklı olarak Portekiz ile Yunanistan tarafından dünyaya ihraç edilen reçine sayesinde, Mersin'de yaklaşık 350 kişi de istihdam olanağı bulacak.

Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, bir kaç ay önce bir grup iş adamının kendilerini ziyaret ederek, bölgedeki kızılçam ormanlarından "ağaç balı" olarak nitelendirilen reçineleri toplamak için izin istediğini söyledi. Görüşmeler neticesinde iş adamlarının Mersin'de toplayacakları reçineleri, Portekiz'e ham madde olarak göndereceklerini öğrendiklerini anlatan Acer, şunları kaydetti:

"Reçine bileşenlerine ayrıldıktan sonra, tutkaldan ilaç sanayisine kadar çok geniş bir alanda kullanılabiliyor. Bizimle irtibata geçen iş adamlarının söylediğine göre Portekiz'deki ağaçlardaki reçineler azaldığı için ham madde sıkıntısı yaşanıyormuş. Bizim ormanlarımızdaki reçineler bugüne kadar, ağaçlarda kalıyordu. Herhangi bir şekilde kullanılmıyordu. İş adamlarının teklifi üzerine, biz de kendilerine izin verebileceğimizi, ancak buna karşılık olarak reçineyi ham madde olarak değil, Mersin'e kuracakları fabrikada ayrıştırdıktan sonra ihraç etmelerini istedik. Onlar da bizden deneme için zaman istediler. İhale açıldı. İhaleyi alan iş adamları denemelere başladı. Fabrika kurulabilmesi ve üretim yapılabilmesi için bir ağaçtan 1 kilogram reçine elde edilmesi gerekiyormuş. Denemeler olumlu sonuçlandı."

Acer, iş adamlarının deneme sürecinden çok memnun kaldıklarını dile getirerek, "İş adamları bölgemizdeki her bir ağaçtan 1 kilogram reçine beklerken, beklentilerinin üstüne çıktılar ve sezon sonuna kadar 1.4 kilogram reçine toplanmasının beklendiğini bildirdiler. Bölgemizdeki verimli ağaçlar nedeniyle, fabrikayı kurmak için harekete geçtiler" dedi. Çalışmalar sırasında Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'ndan çok büyük destek gördüklerini anlatan Acer, "Görüşmelerin en başından itibaren sürekli olarak valimizi bilgilendirdik. Valimiz iş adamlarından kentin gelişen bölgesi yerine, batı bölgelerinde fabrika kurmalarını istedi. Silifke'yi tercih etmeleri halinde yer temin edebileceklerini belirten valimizin sözü üzerine, iş adamları Silifke'ye 3 milyon TL'lik yatırım yapma kararı aldılar" diye konuştu.

İstihdam fırsatı

Acer, 680 bin ağacın ihalesini alarak reçine toplama işlemlerini sürdüren iş adamlarının, Gülnar ilçesindeki orman arazisindeki çalışmalarda 160 kişiye istihdam olanağı sağladığını belirterek, şöyle devam etti: "Orman Bölge Müdürlüğü'ne yıllık 80 bin lira ödeme yapılacak. Reçineleri ayrıştırma işlemini gerçekleştirecek 'Distilasyon Fabrikası' sayesinde de 180 kişiye daha istihdam fırsatı sunulacak. Biz bu işin maddi gelirinden ziyade yaratacağı istihdam için seviniyoruz. Yeni çalışmamız sayesinde fabrikayla birlikte 350 civarında kişi iş bulacak. Bu da bizim için oldukça iyi bir sonuç. Reçine toplama işlemleri sırasında orman varlığı hiçbir şekilde zarar görmeyecek. Ağacın taban bölümündeki kabuklardan küçük bir bölümü soyulduktan sonra, ağaca 10 santimetre uzunluğunda kesik atılacak, reçineler buradan toplanacak. Zaten bu kesikler de, kış aylarında ağacın kendisi tarafından yeniden kapanacak. Dolayısıyla yeni sezonda ağacın görüntüsü itibariyle bir bozulma meydana gelmeyecek."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: çam reçinesi, mersin, İstihdam fırsatı, Çam ağacının balı, ekonomiyi tatlandıracak
Link: Çam ağacının balı, ekonomiyi tatlandıracak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız