Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye'nin gül bahçesinde hasat mevsimi

Isparta kent merkezi ve ilçeleri gül kokmaya başladı. Dünyada gül yağı üretiminin yüzde 25'ini tek başına karşılayan Isparta'da, çiftçiler gül çiçeği hasadı yapıyor.


Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin 1888 yılında Bulgaristan'ın Kızanlık kentinden bastonunun içinde getirdiği ve Isparta topraklarıyla buluşturduğu gül, sabah saatlerinde yapraklarını açmasıyla bahçelerde üreticiler tarafından mis kokular arasında toplanıyor. Gül çiçeğini çuvallara koyan üreticiler, ürünlerini Gülbirlik'e teslim ediyor.

Isparta kent merkezi ve ilçeleri gül kokmaya başladı. Dünyada gül yağı üretiminin yüzde 25'ini tek başına karşılayan Isparta'da, çiftçiler gül çiçeği hasadı yapıyor.

Isparta'nın gülleri, sadece Türkiye için değil dünya için önemli bir değer taşıyor. Kozmetik sektörü için önemli bir hammadde olan gül yağının dünyadaki üretiminin yüzde 65'ini Isparta gerçekleştiriyor.

Isparta'da yaklaşık 12 bin aile gül çiçeği elde ediyor. Sabahın erken saatlerinde gül toplayan annelere sırtlarında uyuyan bebekleri ve çocukları da eşlik ediyor. Ispartalı çocuklar gül bahçelerinde büyüyor. Gül bahçesinde büyüyen çocukların ise gül yüzlü olacağına inanılıyor.

Üreticilerden Mehmet Gürdal, bu yıl güllerin 15 gün gecikmeli toplanmaya başladığını kaydetti.

Gül bahçelerinde ilaçlama ve bakım çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Gürdal, bu yıl ürünlerin kaliteli ve verimin yüksek olduğunu vurguladı.

Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik ise, her yıl 8 ile 10 Mayıs tarihleri arasında başlayan gül çiçeği açımının, bu yıl 15 gün geciktiğini söyledi.

Geçen yıl yaklaşık 7 bin 500 ton civarında bir rekolte beklerken 6 bin 500 ton civarlarında kaldıklarını, bunda yağışların etkisi olduğunu belirten Çelik, 2 yıldır yağışlar nedeniyle güller 15 gün geç açmaya başladığını dile getirdi.






tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
01.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Türkiye nin gül bahçesinde hasat mevsimi
Link: Türkiye'nin gül bahçesinde hasat mevsimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız