Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Pestil ve kömeye yurtdışından büyük rağbet

Pestil ve kömeye yurtdışından büyük rağbet Gümüşhane'nin en önemli yöresel ürünlerden olan ve özellikle kışın yenilmek üzere üretilen pestil ve köme, Almanya ve Suudi Arabistan'a ihraç ediliyor


Gümüşhane'nin en önemli yöresel ürünlerden olan ve özellikle kışın yenilmek üzere üretilen pestil ve köme, Almanya ve Suudi Arabistan'a ihraç ediliyor.

Gümüşhane Pestilciler Birliği Başkanı Baki Kara, pestilin yüzyıllar öncesinde evlerde çerez olarak tüketilmek üzere üretilmeye başlandığını belirtti. Geçmiş yıllarda evlerde üretilen pestilin satışının yapılmadığını aktaran Baki Kara, bugün itibariyle Gümüşhane'de 23 pestil üretim tesisi bulunduğunu bildirdi.

Yaz aylarında pestil ve köme satışının yüksek olduğuna dikkat çeken Baki Kara, buna bağlı olarak da istihdamın arttığını anlattı.

8 yıl önce Türkiye Patent Enstitüsü tarafından tescillenen pestil ve kömenin Gümüşhane'nin en önemli sektörü haline geldiğini vurgulayan Kara, bu alanda Gümüşhane’nin birinci sırada bulunduğunu aktardı.

Yıllık olarak Gümüşhane’de sağlanan katma değerin 30 milyon lira civarında olduğunu belirten Kara, yapılan üretimin ise 15 bin ton olduğunu söyledi. Kara, Gümüşhane’de üretim iki firmanın Almanya ve Suudi Arabistan’a ihraç yaptığına da değindi.

Gümüşhane Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttükleri bir çalışma olduğuna dikkati çeken Kara, pestil ve kömenin okullarda seçmeli ders olarak okutulacağını söyledi.

Ekleme Tarihi
03.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Pestil ve kömeye yurtdışından büyük rağbet
Link: Pestil ve kömeye yurtdışından büyük rağbet




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız