Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Pamukta Doğal Afet Sancısı

İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) pamuk sektörünün önemli temsilcilerinden Meclis Üyesi Şeref İyiuyarlar, Ege Bölgesi'nde Yağan yağmurların pamuk üretimini olumsuz etkilediğini belirterek birkaç kez daha yağmur yağması halinde doğal afet durumuyla karşı karşıya kalınacağını söyledi.


İTB'deki Pamuğun Çırçırlanması Meslek Komitesi Başkanı Şeref İyiuyarlar, pamuk tarımında Ege Bölgesi'nde doğal afet durumuyla karşılaşma riski bulunduğunu söyledi. İliuyarlar, "Pamukta durum vahim" dedi.

Tekstil ve hazırgiyim sektörüne hammadde sağlayan pamuk sektöründeki gelişmeleri değerlendiren İyiuyarlar, Ege Bölgesi'nin son günlerde aldığı aşırı yağıştan dolayı, halen 2-3 santimetre boyundaki pamuğun toprakta beklemek zorunda olduğunu söyledi. Şeref İyiuyarlar, "Kökte mantar hastalığı var. Ürün boy atmıyor, gelişemiyor. Önümüzdeki günlerde birkaç kere daha yağmur yağması durumunda pamuk ziraatinde Ege Bölgesi'nde doğal afet durumuyla karşı karşıya kalacağız" diye konuştu.

KORBEY'DE ZATEN DOĞAL AFET VAR

Değerlendirmesinde dünyadaki spekülatif hareketlerden kaynaklı geçen ay içinde İTB'nin pamukta fiyat belirlemediği günlerin olduğunu kaydeden İyiuyarlar, şöyle konuştu:

"Pamuk korbeyinde de zaten doğal bir afet var. Şu an pamuk dünya piyasasında 5 dolardan, 1.75 dolara düşmüş durumda. Üretici ne yapacağını bilmediğinden çaresizlikten pamuk ekmiş, üstüne 3-4 defa yağmur yağmış ve maliyetler bir hayli fazla. Hükümet dekara 5 litre mazot veriyor ama üretici 35 litre mazot kullanıyor. 1 dekar pamuk ancak, 35 litre mazotla yetiştirilebiliyor. Gübrede ise 70 kilogram gübre kullanıyorsunuz, 8 kilo gübre parası destekleme alabiliyorsunuz. Destekleri de ürünü yetiştirip bitiriyor, bir sonraki sene ancak alabiliyorsunuz. Tarımın desteklenmesi bu şartlarda nasıl olacak? Üreticinin durumu çok kötü. Üreticiyle iş yapan sektörler de çok kötü düşünmeye başladı. 'Bu yıl mahsul gelir mi gelmez mi?' diye endişe ediyoruz. Çünkü pamuk 150 günlük bir mahsul. Aralık ayının 10'unda pamuğu toplamanız lazım. Aralık'ta yağmurlar başlıyor, pamuğun tarlada kalma riski var. Maalesef her şey içler acısı. Hükümet tarafından bir şeyler beklemek durumundayız." - İzmir -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Pamukta Doğal Afet Sancısı
Link: Pamukta Doğal Afet Sancısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız