Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Antalya bölgesinde pamuk çapalama yevmiyesi 30 lira olarak belirlendi
 

ANTALYA (CİHAN)- Antalya bölgesinde, 2012 yılı pamuk çapalama ve biçerdöver rayiç bedelleri belli oldu. Manavgat Ziraat Odası (MZO) Başkanı Rasim Metin, bu sene pamuk çapalama işçi yevmiyesinin günlük 30 lira olduğunu açıkladı. 
 
        Başkan Metin, işçi yevmiyesinin çavuşluk ücretinin ise kişi başı 1 lira olduğunu söyledi. Pamuk çapalamada 30 kişiye kadar bir sucu, 30 kişiden yukarısına iki sucu çalıştırılacağını belirten Metin, sucuların çalışmasına birer yevmiye yazılacağını kaydetti.

        Metin, pamuk çapalamada işçilerin günlük çalışma saatinin 8 saat olacağı ve buna bağlı olarak 15 dakika öğleden önce 15 öğleden sonra olmak üzere toplam 30 dakika istirahat hakları bulunduğunu ifade etti. Biçer döver kesiminin yaylada dekar başı ücretinin 11 lira olduğunu aktaran Metin, sahilde ise 12 lira olduğunu kaydetti. Hasat sonrası sapı samandan ayıran batözün (harman makinesi savurmalı) bir saatlik ücretinin 36 lira olduğunu anlatan Metin, 4 tonluk saman yapma ücretinin ise 28 lira olduğunu söyledi. Metin, "Orak makinesi bir dekarlık biçme ücreti 12,5 lira. 20 kilogramlık sapların balya yapma ücreti ise 110 kuruş olarak belirlendi." dedi.

        Alınan karar gereği, tarım aracı belgesi olmayanlar ile hüviyet cüzdanı olmayan işçilere iş verilmeyeceğini belirten Metin, hububat hasadının erken biçtirilmemesine, dane kaybının önlenmesine ve biçerdöverlerin kontrol edilmesine oy birliğiyle karar verildiğini kaydetti.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, her yıl Türkiye'de buğday hasadında yüzde 5 seviyesinde dane kaybı olduğu, bu sene ise bunun yüzde 2 seviyesine çekilmesi planlandığı belirtildi.

Ekleme Tarihi
05.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Antalya bölgesinde pamuk çapalama yevmiyesi 30 lira olarak belirlendi
Link: Antalya bölgesinde pamuk çapalama yevmiyesi 30 lira olarak belirlendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız