Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Organik Tarım Kontrolörü Yetiştirecekler

Organik Güvenilir Gıda Üreticileri Federasyonu (OGÜF) Başkanı Nazmi Ilıcalı, Türkiye'de ilk kez iç kontrolör yetiştirerek, gerçek organik ürünlerin piyasada hakim olmasını sağlayacaklarını bildirdi.


Ayşe Yıldız - Organik Güvenilir Gıda Üreticileri Federasyonu (OGÜF) Başkanı Nazmi Ilıcalı, Türkiye'de ilk kez iç kontrolör yetiştirerek, gerçek organik ürünlerin piyasada hakim olmasını sağlayacaklarını bildirdi.

Ilıcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Organik Tarımda Rastlantısal Hatalar için Algoritma Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi" ile bugüne kadar organik tarımda yapılan hataları belirleyerek, bu hataların düzeltilmesine yönelik bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Tespit ettikleri hatalar arasında organik tarımda hibrit tohumu kullanıldığını ifade eden Ilıcalı, "Biz hibrit tohumlarına karşı, yerel tohumlardan faydalanarak organik tohum üretme çalışmasına gittik. İkincisi ve en önemlisi de AB ülkelerinde olup da biz de olmayan kriterlerin çalışmasını yaptık. Bu kriterler, 5262 sayılı organik tarım yasasına uygun, organik tarımı geliştirecek özellikteki maddeler" diye konuştu.

Türkiye genelinde 13 üniversiteden uzmanların katılımıyla belirledikleri kriterlerin yer aldığı bir kitap hazırlayarak, bunu ilgili kurum ve kuruluşlara dağıttıklarını anımsatan Ilıcalı, şunları kaydetti:

"Diğer bir önemli hata da organik tarımda, tohum toprağa atıldıktan tüketiciye ulaşana kadar tüm evrelerinin incelenmesidir. Bugüne kadar yapılan bir hata var. Bakanlık da bu konuda çalışma yapıyor. Kontrol sertifika kuruluşları, senede bir veya iki kez ürüne bakar gider, ondan sonra sertifikasını verir. Bu hatayı gidermek için birliklere bağlı çiftçi sayısına göre iç kontrolör belirleyeceğiz. Bu iç kontrolörler, tohumun atıldığından tüketiciye geldiği döneme kadar o köyde, ilçede duracak, kontrol edecek üretici defterlerini yazacak."

-"Bu çalışma, organik tarımdaki tekelleşmeyi kırmış olacak"-

Türkiye'de iç kontrolörler yetiştirmek için İş-Kur Genel Müdürlüğü ile protokol yapacaklarını vurgulayan Ilıcalı, "Türkiye'deki meslek yüksekokullarının 50 tanesinde organik tarım bölümü var. Bu okullardan bugüne kadar binin üzerinde çocuk mezun olmuş, ama iş bulamamışlar. Bunlara iş bulmak için İş-Kur ile protokol yapıyoruz" dedi.

Protokol kapsamında, ilk etapta 120 gence "Organik Tarım Teknikeri Yetiştirme" kursu vereceklerini belirten Ilıcalı, İş-Kur'un altı ay boyunca maaş vereceği gençlerin eğitimlerin tamamlanmasının ardından OGÜF'e bağlı birliklerde istihdam edileceğini vurguladı.

Söz konusu çalışmayla, organik tarım bölümünü bitiren çocukların istihdam edileceğini belirten Ilıcalı, şöyle dedi:

"Bu gençlere Ankara'da eğitim verip, daha sonra Türkiye genelindeki birliklerde istihdam edeceğiz. Organik tarım için çok iyi olacak. Bu çalışma Türkiye'de bir ilk. Türkiye'de iç denetim yapan başka bir birlik, kuruluş yok. Herkes münferit yapıyor, bu şekilde organik tarımla uğraşıyor. Bizim çalışmamız Türkiye'de ilk olacak. İlk etapta 120 kişiyi hemen istihdam edebileceğimiz bir potansiyelimiz var. Bu konuda Bakanlık da bizi destekliyor."

Organik tarımda en büyük sıkıntılardan birinin de Türk çiftçisinin bilinçli olmaması olduğunu dile getiren Ilıcalı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu anda üzerinde organik ürün yazılan ürün alınıyor. Ama kamuoyunda bu ürün eğer iç denetimle üretilmişse bu ürünlerin daha çabuk müşteri bulacağını umuyoruz. Büyük firmalar, eğiteceğimiz bu 120 kişiden iç denetmen istiyor. Bu çalışma organik tarımdaki tekelleşmeyi de kırmış olacak. Türkiye'de ilk kez yapacağımız bu çalışmayla, üretici kendi ürününü satabilecek, gerçek organik ürünler piyasaya hakim olacaktır."(AA)

Ekleme Tarihi
05.06.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Organik Tarım Kontrolörü Yetiştirecekler
Link: Organik Tarım Kontrolörü Yetiştirecekler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız