Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dalaman da Kırtırtılı ile Mücadele Çalışmaları 

Dalaman'da Kırtırtılı ile Mücadele Çalışmaları
 

MUĞLA (İHA) - Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, üreticileri kırtırtılı zararlısının etkilileri ve mücadelesi konusunda uyarıda bulundu.


Kırtırtılının zararları hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz; “ Kırtırtılının bulunduğu bitki ve ağaç yaprakları zarar gören bitkilerde zayıflama, durgunluk ve gelişme geriliği görülür. Genç ağaçlarda zarar daha fazla olur. 5-6 yılda bir salgın yapar. Salgın yıllarında meraların kurumasına da neden olabilir. Ülkemizin her yerinde zararı görülmektedir.

Tanımı ise, Ergin dişiler sarımtrak beyaz renkte olup, kanatları üzerinde açık kahverengi lekeler bulunur. Kanat açıklığı 5 santimetredir. Erkekler açık kahverengi olup, kanat açıklığı 3,5 santimetredir. Olgun larva 4-6 santimete boyunda; koyu kahverengi görünüşlü ve üzerleri tüylerle kaplıdır. Beş halkasında mavi, diğer altı halkasında kırmızı renkli birer çift yuvarlak leke vardır. Yumurta kümelerinin üzeri sarımtrak kızıl tüylerle kaplıdır. Bütün meyve ve geniş yapraklı orman ağaçları ile süs bitkilerine zarar verir.

Kışı yumurta halinde geçirir. Hava şartlarına bağlı olmak üzere; Nisan -Mayıs Aylarında yumurtalardan tırtıl çıkışı başlar. Gündüzleri toplu halde ve hareketsiz olan larvalar, akşamüzeri faaliyete geçerler. Haziran ayında ve Temmuz ayı başlarında ağaç gövdesi çatlaklarında seyrek bir koza örüp pupa olurlar. Haziran sonu ile Temmuz ayı içerisinde pupalardan ergin kelebekler çıkar. Dişi kelebekler uçmaz ve beslenemezler. Kısa bir süre sonra yumurtalarını kümeler halinde ağaç gövdesi gibi yerlere yapışık olarak bırakıp üzerlerine tüylerle kapatırlar” dedi.
 
 

Kırtırtırı zararlarına da değinen Akdeniz; “Çok obur olan larvalar bitki yapraklarını yiyerek zarar yapar. Öncelikle yaprağını döken bitkilerle beslenir daha sonra yaprağını dökmeyen bitkilere geçerler. Çoğu kez ağaçları yapraksız bıraktığı görülür. Yaprakları zarar gören bitkilerde zayıflama, durgunluk ve gelişme geriliği görülür. Genç ağaçlarda zarar daha fazla olur. 5-6 yılda bir salgın yapar. Salgın yıllarında meraların kurumasına da neden olabilir. Ülkemizin her yerinde zararı görülmektedir. Kır tırtılının pek çok doğal düşmanı olup bunlar zararlıyı baskı altında tutabilecek niteliktedir. Zararlının bulunduğu yerde yoğunluk fazla değilse; Larva ve pupaları toplayıp ezmek, ağaç gövdelerine yapışkan kuşaklar, çuval gibi tuzaklar kurmak suretiyle burada biriken larvaların yok edilmesiyle mücadele yapılır. Kimyasal Mücadele ise; Doğal düşmanlarının fazla olması nedeni ile gerekmedikçe kimyasal mücadele yapılmamalıdır. Eğer yoğunluk fazla ve ilaçlama yapılmak isteniyorsa yumurtaların açılmasından hemen sonra yani Mayıs ve Haziran ayı içerisinde yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
06.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Dalaman da Kırtırtılı ile Mücadele Çalışmaları
Link: Dalaman'da Kırtırtılı ile Mücadele Çalışmaları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız