Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarımsal kuraklıkla mücadele ve kuraklık yönetimi 

Tarımsal kuraklıkla mücadele ve kuraklık yönetimi
 
Türkiye'de yaşanması muhtemel tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmak ve alınacak tedbirler hususunda yapılacak çalışmalardaki görev, yetki ve sorumluluklara ilişkin usul ve esaslar düzenlendi

ANKARA (A.A) - Türkiye'de yaşanması muhtemel tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmak ve alınacak tedbirler hususunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın koordinasyonunda ilgili bakanlıklar, üniversiteler, valilikler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapılacak çalışmalardaki görev, yetki ve sorumluluklara ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

     Bakanlar Kurulunun ''Tarımsal Kuraklıkla Mücadele ve Kuraklık Yönetimi Çalışmaları Hakkında Kararı'' Resmi Gazete'de yayımlandı.

     Buna göre karar, tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmak üzere ilgili bakanlıkların çalışmaları yanında Tarımsal Kuraklık Yönetimi'nce alınan kararlar ve uygulamalar doğrultusunda gerek yerleşim yerlerinde, gerekse kırsal kesim kuru ve sulu ziraat alanlarında su yönetimi, yatırımlar, tarım teknikleri, tohum ve bitki çeşitliliği, sulama teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, ekonomik ve sosyal destekler, mera otlatma planları, arazi kullanım planları, kısıtlamalar ve acil eylemin uygulanmasına yönelik her türlü tedbiri kapsıyor.

     Tarımsal Kuraklık Yönetimi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda merkez ve il yönetim birimlerinden oluşacak.

     Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu da, Bakanlık Müsteşarının başkanlığında, Strateji Geliştirme Başkanı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar, Tarım Reformu, Gıda ve Kontrol, Bitkisel Üretim, Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım İşletmeleri, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon, Mahalli İdareler, Bütçe ve Mali Kontrol, Devlet Su İşleri, Orman, Meteoroloji, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele, Su Yönetimi, Çevre Yönetimi Genel Müdürleri ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi dekanı ve konu ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşacak. Kurul, gerektiğinde bakanlıkça yapılacak çağrı üzerine toplanacak.

     Tarımsal kuraklık yönetimi, kuraklığın etkilerini azaltmak üzere gerekli ölçümlerin yapılması, envanter ve rasat bilgilerinin toplanması, değerlendirilmesi, risk analizlerinin yapılması ve genel hidrometrik çalışmalar çerçevesinde su potansiyelinin belirlenmesi ile tarımsal kuraklık eylem planının yaptırılması ve uygulanmasını temin edecek.

     İlgili bakanlıklar, tarımsal kuraklıkla mücadele konusunda tarımsal kuraklık yönetimince öngörülen ve görev alanındaki konularda kısa, orta ve uzun dönem tedbirlere yönelik eğitim, plan ve projeleri yaparak kendi kurum ödenekleriyle yatırım çalışmalarını sürdürecek.

     İlgili bakanlıklar arasındaki koordinasyon Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sağlanacak.

     Tarımsal Kuraklık Yönetimi'nin görevleri ile çalışma usul ve esasları 6 ay içerisinde Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikle düzenlenecek.
    
     Muhabir: Zeynep Akyıl
     Yayıncı: Tolga Özgenç

Ekleme Tarihi
06.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY


Link: Tarımsal kuraklıkla mücadele ve kuraklık yönetimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız