Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kemalpaşa 

Kemalpaşa'nın ihracat kiraz'ı bayındırdan

Dünyanın üç büyük ovasından olan küçük menderes ovasında sahip olduğu alüvyon topraklar ve mikroklima özellliği nedeniyle Bayındır çiçekçilikte kazandığı başarısını kiraz üretimine taşımaya başladı.



Bayındır'a bağlı balcılar, osmanlar, alankıyı, çınardibi, dernekli, Çamlıbel, söğütören, kızıloba, sarıyurt, hisarlık, kızılkeçili, lütuflar, alanköy olmak üzere 1100 üretici tarafından 850 hektarlık alan üzerinde kiraz üretimi gerçekleştirilen köylerde üretimi yapılan ziraat-0900(Salihli),Napolyon, Burlat kiraz çeşitlerinin ihracatta tercih edilmesi ve kirazda sıfır ilaç kalıntı olması pazarlama yönünden kolaylık sağlıyor.

Türkiye çapında uygulanan entegre ve kontrollü ürün yönetimi projesini İzmir çapında uygulayan iki ilçeden biri olan Bayındır İlçe Tarım Müdürlüğü projeyi başarılı bir şekilde yürütüyor.2008 yılında 850 kiraz üreticisine ilaç ve gübre kullanımlarının kayıt tutulduğu ürün kayıt defteri dağıtan müdürlük, ziraat mühendislerinden oluşan gezici ekibi 12 ay olmak üzere proje kapsamında toprak analizi, ilaç kalıntı analizi ve yerinde üretici eğitimi hizmetleri veriyor.

Ürettiğimiz Kirazlar İhracatçının Gözdesi

Bayındır köyleri içinde en fazla Balcılar köyü 98 üretici ile 754 dekarlık alanda entegre ve kontrollü ürün yönetimi projesi kapsamında kiraz üretimi yapıyor. Köy muhtarı İbrahim Sarıot, İlçe Tarım Müdürlüğümüzle birlikte entegre ve kontrollü ürün yönetimi projesini köyümüzde başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Kiraz üretimi esnasında atılan gübre, ilaç miktarlarının yazılı olduğu ürün kayıt defterimiz tüm üreticilerimizde mevcuttur. İhracatçıya mal satmak için en başta bu defterin olması gerekmektedir. Köylerimizde üretilen kirazın en belirgin özelliği sıfır ilaç kalıntısıdır.

Türkiye’de nerede olursa olsun kirazımızı hangi laboratuvarda analiz edilirse edilsin sıfır ilaç kalıntısı çıkacaktır. Analiz yapıldığında ilaç kalıntısı çıkarsa en yüksek cezayı kessinler, ama bizim ürünümüzde (pestisit)ilaç kalıntısının çıkmadığının en büyük kanıtı Kemalpaşa ve Alaşehirli ihracatçı kiraz firmaların özellikle balcılar ve diğer köylerimizden mayıs ayından temmuz ayının sonuna kadar devam eden sürekli mal alımlarıdır. Bayındır’ın sahip olduğu mikroklima özelliği kirazımızın renk ve aroma olarak Kemalpaşa kirazından farklı olduğu satışlarımızdan belli olmaktadır. İlçe Tarım Müdürlüğü ziraat mühendisleri oniki ay ve her hafta olmak üzere sürekli yerinde eğitimle birlikte, çoğunlukla habersiz olmak üzere kiraz bahçelerinden ilaç kalıntı analizi ile toprak analizi için ürün ve toprak alıyorlar. Onlara kendi köyüm ve diğer köylerde yaptıkları özverili çalışmadan dolayı teşekkür ediyorum.

Belediye Başkanımız Mehmet Kertiş’in ‘‘Bayındır Kirazı’’nın tanıtımı içinde verdiği destekten dolayı kendi köyüm ve diğer köyler adına teşekkür ederim. İlk kez kirazımıza yönelik tanıtım çalışmasının yapılması bizleri mutlu etmiştir. Bu yıl ikincisini 17 haziran’da düzenleyeceğimiz Balcılar Kiraz Festivaline herkesi davet ettiklerini söyledi.

EKÜY Bayındır’da Başarılı Bir Şekilde Uygulanıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye çapında uygulanan EKÜY-entegre ve kontrollü ürün yönetimi projesi kapsamında Bayındır’da 13 köyde ihracata yönelik yapılan kiraz üretimiyle ilgili olarak İlçe Tarım Müdürlüğü yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor. Proje koordinatörü ziraat mühendisi Akif İri projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada,2008 yılından itibaren Bayındır’a bağlı 13 köyümüzde EKÜY proje kapsamında çalışmalar yapıyoruz.

Kiraz üreticimize yerinde eğitim başta olmak üzere toprak analizi ve pestisit(ilaç kalıntısı) kontrolü için analizlerimizi sürekli olarak yapmaktayız.2012 yılı itibariyle 1100 üreticimizin tamamına yakın ürün kayıt defteri mevcut olup, üreticimize kullandırdığımız ilaç ve gübre çeşit ile miktarları bu defterde yazılıdır. Amacımız üreticimizin bilinçli bir üretim gerçekleştirerek, ihracatta sıfır ilaç kalıntısıyla ürününü kolay bir şekilde satarak daha fazla gelir elde etmesini sağlamaktır.
 
 
 
 
 
 
 
http://www.stargazete.com/ 
 

Ekleme Tarihi
08.06.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kemalpaşa,kiraz.bayındır
Link: Kemalpaşa'nın ihracat kiraz'ı bayındırdan




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız