Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Açıklaması 

Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bugün yaklaşık 17 milyon öğrencinin karne alacağını belirterek, "Bu yıl başlatılan ve 7,2 milyon öğrencimize her gün en az 200 mililitre uzun ömürlü süt dağıtılmasını sağlayan Okul Sütü Projesi, büyüme çağındaki çocuklarımızın beslenmesi açısından çok önemli bir başlangıç olmuştur" dedi.


Okulların tatile girmesi dolayısıyla açıklama yapan Bayraktar, 2011-2012 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında başlatılan Okul Sütü Projesi'ni çok yerinde bir uygulama olarak gördüklerini ve TZOB olarak tam destek verdiklerini hatırlattı.

Projenin 2 Mayıs'ta hayata geçirildiğini belirten Bayraktar, öğrencilere süt dağıtımının başladığı tarihin, süt üretiminin arttığı döneme denk getirilmesinin, sütte fiyat istikrarının korunması açısından da çok yerinde olduğunun altını çizdi. Uygulamanın 2012-2013 eğitim-öğretim yılında da devam ettirilmesini istediklerini vurgulayan Bayraktar, "Proje, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında peynir, yoğurt gibi süt ürünleriyle de çeşitlendirilmeli, yasal bir zemine oturtularak sürekli hale getirilmelidir" görüşüne yer verdi.

Bayraktar, "Uzun vadede yürütülecek Okul Sütü Projesi sayesinde Türkiye'de süt kalitesi yükselirken, aynı zamanda hayvancılık ve hayvancılıkla ilişkili diğer sektörler de gelişecek; bu sektörlerde istihdam kapasitesi artacaktır. Yine Okul Sütü Projesi ile beslenme yetersizliğinden kaynaklanan gelişim bozukluklarına yönelik yapılan harcamalar azalacaktır.

Türkiye, Okul Sütü Projesi'nden ekonomik anlamda da topyekun bir fayda sağlayacaktır. Bu tür programlar; sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından sosyal; tüketim alışkanlıklarının artırılarak süt ve süt ürünlerine talep yaratılması ve süt sektöründe arz-talep dengesinin sağlanması açısından da ekonomik fayda sağlamaktadır.

Bu nedenle, sağladığı fayda ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar dikkate alındığında, bu projenin başlatılmasının yanında, ayrıca bu projenin peynir, yoğurt gibi süt ürünleri ile çeşitlendirilmesi ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz. Böylece, bu programların uygulandığı ülkelerdeki gibi sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi devlet garantisine alınmış olacaktır" dedi.

Eğitimde başarıyı yakalayabilmek için belli şartların yanı sıra sağlıklı beslenmenin gerekliliğine işaret eden Bayraktar, söz konusu büyüme çağındaki çocuklar olduğunda, sağlıklı ve yeterli beslenmenin daha da önemli hale geldiğini ifade ederek, "Hayatın her döneminde sağlıklı ve kaliteli yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek temel koşul iken büyüme ve gelişmenin hızlandığı, öğrenme ve kavrama işlevlerinin önem kazandığı okul çağında beslenmenin önemi daha da artmaktadır.

Uzmanlar, okul çağında enerji ve besin öğelerinin yetersiz alımının büyüme ve gelişmeyi engellediğini, hastalıklara karşı direnci azalttığını ve okul başarısını olumsuz yönde etkilediğini belirtmektedir.

Bu gerçeklerin ışığında ve özellikle ülkemizin sosyo-ekonomik koşulları da dikkate alındığında, ilköğretim çağındaki çocuklarımızın çok yakın bir gelecekte, güne kahvaltıyla başlamalarının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Okul Sütü Projesi ile gerek Mili Eğitim Bakanlığımız gerekse Gıda, Tarım ve hayvancılık Bakanlığımız çok önemli bir tecrübe kazanmıştır. İlgili bakanlıklarımızın yanı sıra çeşitli kamu ve özel kurum ve kuruluşların ortak bir paydada gerçekleştirecekleri işbirliğiyle ilköğretim çağındaki çocuklarımızın, gelişmiş ülkelerdeki akranları gibi okullarında güne kahvaltıyla başlamaları sağlanmalıdır.

Okul Sütü Projesi ile başlayan uygulamanın, süt ürünleri (peynir, yoğurt, ayran), meyve suları, zeytin, bal, pekmez, reçel, fındık, kuru incir, kuru kayısı gibi yiyeceklerle zenginleştirilerek ilköğretim okullarının tamamında, bir "ulusal sosyal sorumluluk projesi" halinde "kahvaltı"ya dönüştürülmelisini diliyor; karne sevinci yaşayan bütün çocuklarımıza bir ömür boyu sağlık ve başarılar diliyorum" dedi.

ANKARA (İHA)

Ekleme Tarihi
08.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Açıklaması
Link: Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Açıklaması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız