Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
   Arazisinden sulama kanalı geçen çiftçi, zararının ödenmesini istiyor 

   Arazisinden sulama kanalı geçen çiftçi, zararının ödenmesini istiyor
 
 ŞANLIURFA - Suruç Sulama kanalı tarlasından geçen çiftçi, zarar ödemesinin yapılmamasına tepki gösteriyor. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında sökülen ağaçlarının zararının 10 ay geçmesine rağmen ödenmediğini ileri süren fıstık üreticisi, taahhüt edilen haklarının biran önce verilmesini istiyor.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi suya kavuşuyor. 95 bin dekar araziyi suya kavuşturacak olan Suruç Ovası Sulama kanalı projesi kapsamında Atatürk Barajından 48 kilometre uzunluğunda dev kanallar açılıyor. Açılan kanalların 17 kilometresi tünel olduğu belirtilirken kalan kısmının kanal şeklinde kazılıyor. Yüzeyden geçen yaklaşık 30 kilometrelik kanal için 75 metre eninde alan istimlak ediliyor. Yüzeyden geçen yaklaşık 30 kilometre ise birçok ekili alanın yok olmasına birçok bahçenin sökülmesine neden oldu. Fıstık bahçesi sökülen köylerden biri de Suruç’a bağlı Bostancılar köyü.
 
Bu köyde kanalın geçtiği güzergâhta sadece Bulut ailesine ait yaklaşık 2 bin ağaçlık fıstık bahçeleri söküldüğü belirtiliyor. Bulut ailesi, zarar ziyan tespit komisyonu tarafından bahçelerin değerinden düşük gösterildiğini ileri sürüyor. Devletten yaklaşık 700 bin lira zarar bedeli alacak olan Bulut ailesi, 10 ay önce alması gereken hakkının hala verilmediğini ileri sürüyor. Bundan dolayı da Reform bölge müdürlüğünü suçluyor. Yaklaşık 200 bin alacaklı olan fıstık üreticisi Ömer Bulut, "Normal Şartlarda biz geçtiğimiz yıl Eylül ayında taahhüt edilen parayı almamız gerekirdi. Ancak aradan 10 ay geçmesine rağmen hiçbir hareketlilik yok. Fiyatlar zaten az verildi. Biz topraklarımız suya kavuşacak diye zaten yeterince haklarımızdan feragat ettik, Fıstık bahçelerinin rayiç bedelinin çok çok altında kabul etti. Ancak bu kadar uzatmalarına anlam veremiyoruz. Artık tahammülümüz kalmadı. Gerekirse çalışmaya engel olacağız." dedi.

Fıstık ağaçlarına biçilen değerin azlığından yakınan Fıstık üreticisi İbrahim Bulut ise zarar ziyan komisyonunun biçtiği değerin fıstık ağaçlarının iki yıllık verimi kadar olduğunu söyledi. Büyük ağaçlar için yaklaşık 700-800 lira, küçük ağaçlar için ise 50 liranın ödendiğini dile getiren Bulut, "Ödeme fıstık yaşına göre yapılıyor. Her yıl için 20 lira ödeniyor. Fıstık ağacı yetiştirmek insan yetiştirmek kadar zordur. 30 yıl baktığım, beslediğim ağaç için 600 lira veriliyor. Biz su için bu fiyata da itiraz etmedik. Ancak haklarımızı biran önce almak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Aynı köyde ikamet eden Recep Bulut da Tarım Reform Bölge Müdürlüğü’nün hantal çalışmasına sitem etti. Kaç defa müdürlük yetkilileri ile görüştükleri halde işin hızlanmadığını iddia eden Bulut, şunları söyledi: "Ben Bölge Müdür yardımcısı Kerim Aydoğdu ile kaç sefer görüştüm. Dosyalarımızı Ankara’ya gönderdiğini dile getiriyor. Ancak yaptığımız araştırmalarda dosyalarımızın henüz burada olduğunu öğrendik."

Öte yandan Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlanan Reform Bölge Müdürlüğü ise konu ile ilgili sessiz kalmayı tercih etti. Müdürlük yetkilileri konu ile ilgili açıklamadan kaçındı.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.06.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: antep fıstığı,suruç,sulama,gıda,tarım
Link: Arazisinden sulama kanalı geçen çiftçi, zararının ödenmesini istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız