Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İyi tarım uygulamaları yaygınlaşıyor  

"İyi tarım" uygulamaları yaygınlaşıyor

2007 yılında başlayan iyi tarım uygulamaları ülke genelinde hızla yaygınlaşıyor. 53 bin dekarla başlayan uygulama, geçtiğimiz yıl 499 bin dekara yükseldi.


ANKARA - İyi tarım uygulamaları yaygınlaşıyor. 2007 yılında 53 bin dekar üretim alanıyla başlayan uygulama, 2011'de 499 bin oldu. 2012 yılı sonunda 550 bin dekar hedefleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan, iyi tarım uygulamasının "tarımın kendisi" olduğunu, alternatif bir tarımsal üretim yöntemi olmadığını ifade etti.

Bu tarımsal uygulamada da yine kimyasal ilaç, kimyasal gübrelerin kullanımının söz konusu olduğunu, ancak insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek şekilde uygulandığını anlatan Karaarslan, şu bilgileri verdi: "İyi tarım uygulamasında, gübreler, toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre uygulanır. Hasat edilen ürünler, yetkili ve akredite laboratuvarlarda kalıntı analizine tabi tutularak, insan sağlığı açısından zararlı kimyasal madde olup olmadığının tespiti yapılıyor. İnsan sağlığı açısından riskli kimyasal kalıntı bulunan ürünlere sertifika verilmiyor ve iyi tarım ürünü kabul edilmiyor."

Organik tarım sürecinde ise kimyasalların kullanımına izin verilmediğine dikkati çeken Karaarslan, iyi tarımla organik tarım arasındaki temel ayrımın burada yattığını söyledi. Karaarslan, normal tarım uygulamalarında da mevzuatın izin verdiği oranda, sürelerde kimyasal kullanıldığını, ruhsatsız ilaç kullanılmasına müsaade edilmediğini kaydederek, iyi tarım uygulamalarında bunun sertifikaya bağlandığını ve "izlenebilirliğin" sağlandığını vurguladı. Karaarslan, "İyi tarımda, daha kontrollü bir tarım, izlenebilirlik sağlanıyor. Sertifikanın üzerinde numarası oluyor, geriye dönük hangi müteşebbisin ürünü, ne zaman üretilmiş, hangi kontrol kuruluşu tarafından sertifikalandırılmış hepsini görebiliyorsunuz. Yani iyi tarım ürünü aldığınızda bu, mevzuata uygun üretilmiş, sağlıklı bir ürün demektir" diye konuştu.

İyi tarım uygulaması sertifikası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş özel kuruluşlar tarafından düzenlendiğini belirten Karaarslan, iyi tarım uygulamasına geçmek isteyen üreticilerin bu kuruluşlara başvurması gerektiğini söyledi. Karaaslan, bu kuruluşların, üretimin ilk aşamasından başlayarak hasat ve pazara arz edilmesine kadar süreçte uygulanan işlemlerin, iyi tarım uygulamaları kriterlerine uygun yapılıp yapılmadığını kontrol ederek sertifikalandırma işlemini yürüttüğünü anlattı.

Logo için yarışma düzenleniyor

Tüketicinin iyi tarım sertifikasına sahip bir ürünü eline aldığında, bunun "güvenilir, insan sağlığını koruyan, çevreye önem veren" bir üretim sürecinden geçtiğinden emin olunabileceğini kaydeden Karaaslan, iyi tarım ürünlerinin, büyük marketlerde, satış alanlarında özel stantlarda satışa sunulduğunu söyledi. İyi tarım ürünlerinin üzerinde henüz logo bulunmadığını, logo tespiti için yarışma düzenlediklerini ifade eden Karaaslan, başvuruların 3-14 Eylül 2012 tarihleri arasında kabul edileceğini bildirdi.

2011 destekleri, Temmuz-Eylül döneminde ödenecek

Karaaslan, iyi tarım uygulamalarının güvenilir gıda arzında en önemli unsur olduğunu ifade ederek, bakanlığın bu nedenle uygulamayı, ülke genelinde tüm tarımsal ürünleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırmayı hedeflediğini kaydetti. Bu noktada desteklemeler hakkında bilgi veren Karaaslan, desteklerin 2008 yılında başlatıldığını, iyi tarım uygulaması yapanlara dekar başına 18 lira ödendiğini belirtti. Desteklemelerin daha sonra çeşitlendiğini mevye ve sebze için dekar başına 2009'da 15 lira, örtü altına meyve-sebze için 75 lira ödeme yapıldığını, 2010 ve 2011 yıllarında da desteğin meyve sebze için 20 lira ve örtü altı meyve-sebze için de 80 lira belirlendiğini aktaran Karaaslan, 2011 yılı üretim sezonu ödemelerinin 2012 Temmuz-Eylül döneminde yapılacağını bildirdi.

Karaaslan, 2012 yılı için iyi tarım uygulamaları ürününe meyve-sebze için dekar başına 25, örtü altı meyve-sebze için de 100 lira destek sağlanacağını, bu ödemelerin de 2013 yılında yapılacağını belirtti. İyi tarım uygulaması yapanlara 2007'den bu yana indirimli tarımsal kredi desteği sağlandığını da belirten Karaaslan, 2012 yılı için üreticilere Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatifleri'nden temin edecekleri tarımsal kredilerde, cari faiz oranında yüzde 50 indirimli kredi desteği verildiğini bildirdi.

"Her yıl yüzde 10 artırmak amaçlanıyor"

İyi tarımla ilgili mevzuatın 2004'te hazırlandığını, uygulamanın ise 2007 yılında 53 dekar alanla başlatıldığını anlatan Karaaslan, desteklere paralel iyi tarım uygulaması yapılan alan genişliğinin dalgalı bir seyir izlediğini ve 2011 yılı itibariyle 499 bin 632 dekar olduğunu söyledi. Her yıl iyi tarım uygulaması yapılan alan miktarını yüzde 10 artırmayı hedeflediklerini belirten Karaaslan, 2012 yılı sonunda 550 bin dekara ulaşmayı amaçladıkları kaydetti.






dunya.com

Ekleme Tarihi
11.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: İyi tarım uygulamaları yaygınlaşıyor, gıda, tarım, ziraat, bitkisel, üretim, organik, hasat, sağlık
Link: İyi tarım uygulamaları yaygınlaşıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız