Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Eczanelerde Artık Bitki Koruma Ürünleri Satılacak 

ECZANELERDE ARTIK BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ SATILACAK
 

BURSA (İHA) - Bitki koruma ürünlerinin perakende ve toptan satışını sağlayacak yönetmeliğin iptal edilmesini isteyen Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, "Bitki koruma ürünleri eczanelerde satılamaz" dedi.
 
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa şubesi, BAOB yerleşkesinde bitki koruma ürünlerinin eczanelerde satılmasını sağlayacak yönetmeliğe tepki gösterdi. Bitki hastalık ve zararlıları ile mücadelede vazgeçilemez bir araç olan bitki koruma ürünlerinin bilinçsiz ve yanlış kullanıldığında çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulmasının yanı sıra insan ve hayvan hayatını tehlikeye atabileceğini belirten Aksoy, bu sebeple bitki koruma ürünlerinin ziraat mühendisleri tarafından satılması gerektiğinin altını çizdi. Ziraat mühendislerinin gözetiminde kullanılmasının daha uygun olan bitki koruma ürünlerinin asla eczanelerde satılmaması gerektiğini vurgulayan Aksoy, Resmi Gazete'deki 30 ve 31 Mayıs 2012 tarihli sayılarında yayımlanarak yürürlüğe giren mevzuat düzenlemelerinin insan sağlığı ve zirai mücadele açısından önemli problemlere yol açacağını vurguladı.
 
6197 Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'da 31 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6308 sayılı kanunla yapılan değişiklik sonucu eczanelerde satılabilen maddeler arasına ziraatta kullanılan ilaçların da eklendiğini vurgulayan Aksoy, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelikte yapılan ve 30 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ile de, sadece ziraat mühendislerine verilen bitki koruma ürünleri bayi veya toptancı izin belgesinin, eczacılara da verilmesini sağladı. Aynı yönetmeliğin perakende satış yerlerinde aranan şartlar başlıklı 12'nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan 'Bayiler her ne suretle olursa olsun insan ve hayvan ilaçları ile gıdalarını satamazlar ve bitki koruma ürünleri ile bir arada bulunduramazlar" hükmü ile 6197 sayılı Kanundaki 'eczanelerin ziraatta kullanılan ilaç, kimyevi madde' satabilmeleri hükmü çelişmekte. Yeterli bilgi birikimine sahip olmayan kişilerin, bitki koruma ürünlerini satmaları durumunda, zararlının ve hastalığın yanlış teşhisi ve yanlış tavsiyeler neticesinde canlılarda akut ve kronik zehirlenmeler, çevre kirliliği, kalıntı, fitotoksite ve etki düşüklüğü gibi önemli riskler meydana gelebilir" dedi.

"ÇOCUK MAMALARI İLE YAN YANA OLMASI TEHLİKE"

Bitki koruma ürünlerinin çocuk mamaları, biberonlar, beşeri ilaçlar ve kozmetik ürünleri gibi insan sağlığını doğrudan ilgilendiren ürünlerle yan yana eczanelerde satılmasının büyük tehlikeleri beraberinde getireceğini vurgulayan Aksoy, "Bitki koruma ürünlerinin güvenli, tavsiyelere uygun olarak kullanımı ve ürünlerin izlenebilirliğinin sağlanması için bu ürünleri satanların mutlaka bu konuda yeterli eğitimi almış olmaları gerekir. İlaç, bitki, toprak, hava ve diğer çevre unsurlarının etkileşimi konusunda eğitim alan ziraat mühendisleri, bu alandaki tek uzman meslek grubudur. Bitki koruma ürünleri ile ilgili yaşanan sorunların çözümü, bu ürünlerin satışının farklı meslek grupları tarafından da yapılması değil, bu konuda eğitim almış olan ziraat mühendisleri tarafından yapılmasıdır" ifadelerini kullandı.

"KAOSA SEBEP OLUR"

Eczanelerin, beşeri ilaç dışında zirai mücadele ilaçları, veteriner ilaçları ve çevre sağlığı ilaçları satmalarının doğru olmadığının altını çizen Aksoy, şöyle devam etti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın eczaneleri kontrol yetkisi olmadığı için bu konuda denetim ve cezai yaptırım imkanı da bulunmamakta. Bu sebeple bitki koruma ürünlerinin eczanelerde satılması, sayılmış olan risklerin yanında denetim boşluğu ve kaosa sebep olacak. Hukuki olmayan birtakım yasal düzenlemelerle bitki koruma ürünlerinin eczacılar tarafından eczanelerde satılmasının sağlanmasını, meslek alanımıza yapılmış doğrudan bir müdahale olarak görüyor, bunun tüm taraflarını şiddetle kınıyoruz. Ziraat Mühendisleri Odası, meslek haklarının korunması konusundaki hukuki mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğiz."

Ekleme Tarihi
12.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Eczanelerde Artık Bitki Koruma Ürünleri Satılacak
Link: Eczanelerde Artık Bitki Koruma Ürünleri Satılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız