Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kınalı Keklikler Kene Ve Süne Mücadelesinde 

KINALI KEKLİKLER KENE VE SÜNE MÜCADELESİNDE
 

KONYA (İHA) - Konya’nın Doğanhisar ilçesine bağlı Deştiğin beldesinde, nesli tehlike altına girmiş olan kınalı kekliklerden 550’si, süne ve keneyle mücadele kapsamında aynı zamanda sayılarının çoğalması için doğaya bırakıldı.


Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, Deştiğin Kasabası Ağaçlandırma Sahası’nda kınalı kekliklerin kafeslerinden çıkarılarak doğayla buluşturulması öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede bugüne kadar doğaya salınan kınalı keklik sayısının 10 bini geçtiğini ifade etti. Duran, tarımsal anlamda süneyle ve özellikle kene ile mücadele kapsamında Kahramanmaraş Üretme İstasyonu’nda yetiştirilmiş olan kınalı kekliklerden 550’sinin de Beyşehir Gölü’nü gören Ağaçlandırma Sahası’nda doğayla buluşturulacağını söyledi. Kınalı kekliklerin bölgede çok ciddi bir popülasyonu bulunduğunu, bu potansiyeli daha da artırmak isteklerini vurgulayan Duran, “Bu bölgede biliyoruz ki, çok ciddi noktada popülasyonu olan türümüz… Biyo çeşitliliğe bir değer katacağız. Popülasyonunu artırmaya yönelik bir çaba üreteceğiz burada. Son yıllarda özellikle nesli tehlike altına girmiş olan kınalı kekliklerin üretimi noktasında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz çok önemli bir proje ortaya koydu. Ülkemizde 5 istasyonda bu kınalı keklikleri üretiyoruz ve şu anda Bölge Müdürlüğümüzün Konya ili sınırları içerisinde 2 bin 500 kınalı kekliği doğaya yerleştirmiş bulunmaktayız. Sadece Konya ilinde değil bölgemize bağlı Aksaray, Karaman, Nevşehir illerinde de bu yılki programımız dahilinde toplam 4 bin 500 kınalı kekiği doğaya yerleştirmiş bulunuyoruz. Tarımsal faaliyetlerin yapılması ve gerçekleştirilmesinde özellikle kene ile beslenen kınalı kekliklerin bu zararlıyla mücadele anlamında çok önemli başarı elde edilmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bir protokol dahilinde bu hizmetler yürütülmektedir. Sayı ise her geçen yıl artmaktadır. Bugüne kadar bölgemizde yerleştirilmiş olan kınalı keklik adedi 10 bini geçmiş durumdadır” dedi.

Duran, kınalı kekliklerin doğayla buluşturulmasının bölgeye sağlıklı sonuçlar getirmesi dileğini de ifade ederken, bu değerin gelecek nesillere taşınması, sayılarının artırılması ve korunması noktasında başta avcı dernekleri ve üyeleri olmak üzere her kesimi bir gayret içerisine davet ettiğini sözlerine ekledi.
 
Deştiğin Beldesi Avcılar ve Atıcılar Spor Kulübü Başkanı Adnan Tuta da, bölgede hayata geçirilen çalışmaların avcılar için gurur verici bir faaliyet olduğunu belirterek yetkililere teşekkür etti. Deştiğin Belde Belediye Başkanı Bayram Çarman ise, kınalı kekiklerin bölgedeki doğal alanlarla buluşturulmasının faydalarından söz ederken, özellikle kene ve süneyle mücadelede başarılı sonuçlar sağlayacağına inandığını kaydetti.

Konuşmaların ardından kafeslerinden çıkarılan kınalı keklikler, günün ilk ışıklarıyla beraber Deştiğin Kayabeli Ağaçlandırma Sahası, Kafadağı ve Deştiğin Göleti çevresindeki farklı noktalarda doğal alanlarına salındı. Bölgede yükselmeye başlayan keklik sesleri ise katılımcılara büyük mutluluk yaşattı.

Ekleme Tarihi
14.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kınalı Keklikler Kene Ve Süne Mücadelesinde
Link: Kınalı Keklikler Kene Ve Süne Mücadelesinde




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız