Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Dondurmaya keçi sütü yetişmiyor

İzmir Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin keçi sütünü tanıtmak için ürettiği dondurmaya talep beklenenin üzerinde olunca süt üretimi yetersiz kaldı.


İzmir Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin keçi sütünü tanıtmak için üretmeye başladığı dondurmaya talep beklenenin üzerine çıkınca, süt üretimi yetersiz kaldı. Birlik Başkanı Özer Türer, diğer sütlere göre daha lezzetli ve kolay sindirilebilir bir ürün olması nedeniyle keçi sütü ve bu sütten yapılan ürünlere talebin yüksek olduğunu söyledi.

Keçi sütünün yararlarına yönelik yapılan bilimsel araştırmaların da talebi tetiklediğini kaydeden Türer, talebe rağmen keçi sütü üretiminin çok düşük kaldığını ifade etti. Saanen keçileriyle oluşturulan çiftlik sayısının hızla arttığını, yüksek süt verimine sahip bu keçilerle toplam süt üretimin koyun sütünü geçtiğini bildiren Türer, şöyle konuştu:

"İzmir, bu konuda başarılı bir dönüşüm hikayesini gerçekleştiriyor. Saanen türü keçilerde 9 yıllık ıslah çalışmasıyla hayvan başına verimi yıllık 700 kilograma çıkardık. Avrupa ortalaması olan 1 tonu bir kaç yıl içinde yakalayacağımızı düşünüyoruz. Türkiye'de ilk kez keçi sütünü soğuk zincir içine aldık. Üretimimiz 11 bin tona ulaştı ve koyun sütünü geçti. Yeni kurulan çiftlikler ve hayvan sayısının artmasıyla süt üretiminin de kısa sürede ikiye üçe katlanacağını düşünüyoruz."

"Dondurma talebine yetişmeye çalışsak peynir yapacak süt kalmaz"

Birlik olarak keçi sütünün hem tüketimini hem de üretimini artırmaya çalıştıklarını, tüketiciye yeni lezzetler sunmak istediklerini belirten Türer, geçmişte sadece tulum ve beyaz peynir olarak üretilen keçi peynirlerini 9 çeşide çıkardıklarını kaydetti. Avrupa'da keçi sütünden 60 çeşit peynir üretildiğine dikkati çeken Türer, yeni ürünler geliştirmeye devam ettiklerini, ürün çeşidini iki yıllık süreçte 20'ye çıkaracaklarını ifade etti.

Keçi sütünü tanıtmak amacıyla İzmir'de ulusal ve uluslararası toplantılar, panayırlar ve fuarlarda ücretsiz keçi sütü dondurması dağıtmaya başladıklarını belirten Türer, şöyle konuştu: "İlgi beklediğimizden çok fazla oldu. Yoğun talep gelmesi üzerine ürünün satışına da başladık. Özellikle sahil kentlerinden olmak üzere ülke genelinden talep alıyoruz. Ancak talebe yetişemez durumdayız.

Dondurma talebine yetişmeye çalışsak peynir yapacak süt kalmaz. Süt üretiminin artmasıyla dondurma makinelerini yaygınlaştırmaya başlayacağız. Hazır dondurmalara göre çok daha sağlıklı ve lezzetli olması nedeniyle gelecekte en fazla tüketilen dondurma çeşidi olacağını düşünüyoruz. Ancak bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var." Türer, keçi sütünde pazar sorununun olmadığını, mevcut üretimin 10 kat artsa da talebe yetişemeyeceğini belirterek, sütün az olmasının büyük markaların bu alana girmesini engellediğini sözlerine ekledi.







dunya.com

Ekleme Tarihi
14.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Dondurmaya keçi sütü yetişmiyor
Link: Dondurmaya keçi sütü yetişmiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız