Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Denizli'de 'kara elmas' trüf mantarı ormanı kuruluyor

Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, Acıpayam bölgesinde Türkiye’nin ilk trüf (kara elmas) ormanının kurulacağını söyledi.


İl genelindeki ormanlık alanlarda üniversite, bölge müdürlüğü ekipleri ve Fransız trüf mantarı uzmanı Pierre Sourzat tarafından araştırma yapıldığını, Acıpayam bölgesindeki 40 hektarlık alanda bu mantarın yetişmesine uygun bir yer bulunduğunu belirten Kanat, “Trüf ormanı olarak belirlenen bölgede yaptığımız araştırmalarda, ekonomik değeri çok yüksek trüf mantarlarından da bulduk. Bu mantar türü, ağaç köklerinde yerin altında yetişiyor. ‘Kara elmas’ olarak bilinen bu mantarın kilosu, 200 ile 2 bin euro arasında. Çok seçkin mutfaklarda kullanılıyor.” dedi.

Trüf mantarının en büyük düşmanının domuz olduğunu vurgulayan Orman Bölge Müdürü Kanat, “Belirlenen bölgede, 'Trüf Mantarı Ormanlarını Koruma ve Geliştirme Çalışmaları' adı altında bir proje hazırlardık ve bölgeyi koruma altına aldık.

Genel Müdürümüz Mustafa Kurtulmuşlu’nun talimatlarıyla belirlenen saha, aynı zamanda pilot bölge olacak. Burada yetiştirilen trüf mantarları, toprak ve hava şartları gözönüne alınarak diğer bölgelerde de yetiştirilecek. Türkçe’de 'domalan' adı verilen, bilimsel sınıflandırmada “tuberaceae” familyasına giren bu toprak altı mantarının, dünyada 70 kadar çeşidi var. Bunlar içinde en değerli olanı, kara elmas olarak da anılan siyah trüf. Fransa’da Bordeaux’nun doğusundaki Perigord ve Quercy yöreleriyle İtaya’nın Umbria bölgesinde yetişiyor.” şeklinde konuştu.

Uzman Sourzat tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarının Fransa’da da duyurulacağını vurgulayan Mümtaz Kanat, “Bugün en kıymetli yiyeceklerin başında, siyah yer altı mantarı trüf gelir. Ağaçların köklerine yakın bölgeleri tercih ediyor. En beğendiği yer ise meşe ve kestane ağaçlarının kökleri, çünkü karbonlu besinleri doğrudan topraktan edinemiyor, ağaçtan şeker ya da organik asitleri köklerden emerek paylaşıyor.

Kök diplerinde, yeryüzünden 50 santimetre kadar aşağıda gelişip serpiliyor. Eğer zamanında keşfedilip toplanmazsa çürüyüp yok oluyor. Trüfün gelişip serpilmesi için çok hassas bir doğal denge gerekiyor.” dedi.

Yaz sağanaklarının trüf mantarı için ideal ölçüde nemi sağladığını anlatan Kanat, şunları kaydetti: “Çok kuru, yağmursuz yaz ayları ise belirli oranda neme ihtiyacı olan trüfü kurutuyor. Fransa, İtalya ve İspanya, dünyada en kaliteli trüf üreten ülkeler. Trüfün her biri ceviz büyüklüğünde ve yaklaşık 100 gr. ağırlığında yetişiyor. Bu son derece pahalı bitki yumrusu kesildiğinde, içinde beyaz damarları bulunan, çok koyu, siyaha çalan kahverengi etli kısım görülüyor.

Çiğ ya da pişmiş olarak, değişik biçimlerde kesilerek, suyu çıkarılarak füme olarak, hattâ yalnızca kokusu için kullanılır. Av etleri, etler, kümes hayvanı etleri, yumurtalı yemekler ve zengin salatalarla birlikte yenir.”

DENİZLİ (CİHAN)

Ekleme Tarihi
15.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Denizli de kara elmas trüf mantarı ormanı kuruluyor
Link: Denizli'de 'kara elmas' trüf mantarı ormanı kuruluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız