Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Dolu kiraz üreticilerini vurdu, TARSİM'e sigorta yaptıranın kaybı olmadı

Ege Bölgesi’nde haziran başına kadar devam eden şiddetli yağmur ve dolu, başta kiraz ve şeftali olmak üzere birçok meyve bahçesini olumsuz etkiledi. Dolu, Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Bahçecik köyünde kirazların yüzde 80’ine zarar verdi. Ürününü TARSİM’e sigortalatanların ise kaybı olmadı. TARSİM eksperleri, sigorta yaptıran üreticilerin kiraz ve şeftali bahçelerinde tespit yaparak zararlarını karşıladı.


TARSİM Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım, Salihli’nin Çiçekçi köyünde dolu ve yağmurdan zarar gören kiraz ve şeftali bahçelerinde incelemede bulundu. Yıldırım, TARSİM’in 2007 yılında kurumsal altyapısını tamamladığını ve oluşturulan yedi bölgeden birinin de Manisa olduğunu söyledi. Bölge sorumluluk alanı içinde yedi il bulunduğunu belirten Yıldırım, bunların Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Uşak, Balıkesir ve Çanakkale olduğunu kaydetti. Bu illerdeki her türlü hasar organizasyonunun Manisa Bölge Müdürlüğü sorumluğunda olduğunu dile getirerek, ayrıca eğitim ve tanıtım faaliyetlerinin de bölge tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

Şu anda altı ana branşta üretim yaptıklarını aktaran TARSİM Bölge Müdürü Yıldırım, “2011 yılı itibariyle Türkiye genelinde üretilen primin yüzde 21’ini, bölge olarak Manisa üretti. Sigortalanan tarımsal değerin yüzde 20’sini yine bizim bölge sigortaladı. Sigortalanan alanların yüzde 8’i ve toplam poliçe sayısının yüzde 12’si yine Manisa bölgesinde üretildi. Sigortalanan hayvan varlığının da yüzde 23’ü bizim bölgede üretildi. Tarım sigortaları açısından Manisa önemli bir potansiyele sahiptir ve sigorta bilinci gelişmiş bir bölgedir.” dedi.

Altı branşta teminat verdiklerine değinen Fahri Yıldırım, bunları bitkisel sigorta, hayvan hayat sigortaları, su ürünleri sigortaları, kümes hayvanları sigortaları, sera sigortaları ve küçükbaş hayvan sigortaları olarak sıraladı: “Bitkisel ürün sigortalarında 'Dolu Ana Paketi' dediğimiz paket dolu, fırtına, hortum, heyelan, deprem, sel ve su baskını teminatıyla birlikte veriliyor. Üretici isterse bunlara ilave olarak don teminatı da alabiliyor. Ayrıca dolunun sebep olduğu kalite kaybı teminatını da satın alabilir. Kiraz meyve grubuna girdiği için bütün bu teminatları alabilir. Dolu, fırtına, hortum, heyelan, deprem, sel, su baskını ve yine isteğe bağlı olarak don teminatı ve kalite kaybı teminatı alabilir. Meyvecilikte özellikle yağmurun sebep olduğu kalite kayıpları teminat kapsamında değildir. Üreticilerimiz, hasar tazminatlarını poliçe bitiş tarihinden sonraki bir aylık sürede alabiliyorlar. Bu bölgede kirazda poliçe bitiş tarihi temmuz ayıdır. Ağustos içerisinde hasara uğramış, ürünü zarar görmüş üreticilerimiz tazminatlarını alabilir.”

Bu sisteme dahil olmayan fakat ürünü doludan zarar gören üreticiler için üzgün olduklarını belirten Yıldırım, “Yapacak bir şey yok. Devlet, doğal afetlere karşı desteğini tamamen bu sistem üzerine oturtmuş. Üreticilerimizin bu sisteme dahil olmaları ve sigortalarını yaptırmaları gerekiyor. Şu anda maalesef bu köyde birçok üreticimiz zarar görmüş ama poliçesi, sigortası olmadığı için yararlanamıyor. Sigorta yaptıran bütün üreticilerimiz ise sistemden yararlanıyor ve zararları karşılanıyor.” dedi.

Bu sistemin, üreticileri doğal afetlere karşı korumak üzere oluşturulduğunu dile getiren Yıldırım, “Bu, devletin üreticilere sağladığı bir avantajdır. Yüzde 50 devlet desteği var bu sistemde. Üreticilerimiz, üstü açık serada tarımsal faaliyet yürüttüklerinden doğal afetlere karşı alabilecekleri tedbirler çok kısıtlıdır ancak sigorta sistemiyle ürünlerini teminat altına alabilirler. Üreticilerimize önerim, sigorta yaptırmalarıdır.” diye konuştu.

Küresel ısınma sonucu iklimlerin ve yağış rejiminin değişikliği sebebiyle 2012'de anormal yağışlar görüldüğünü söyleyen Fahri Yıldırım, şöyle devam etti: “Özellikle mayıs ayı içerisinde birçok ilde sürekli yağışlar ve bunların getirdiği dolu ve su baskınları nedeniyle birçok ilimizde çok miktarda ürün zarar gördü. Bu yıl TARSİM sigortası olan üreticilerin dolu ve aşırı yağmurlardan gördüğü hasarlar, bütün illerde ve bölgelerde tespit edildi. Bir aylık sürede bütün bölge eksperleri yoğun olarak çalıştı. Bölgedeki dolu hasarları da yine eksperlerimiz tarafından belirlenip üreticilerin zararları karşılanacak.”

2012 yılında Türkiye genelinin yanında Ege Bölgesi’ndeki aşırı yağışların üreticileri mağdur ettiğini belirten Yıldırım, “TARSİM sigortası olan üreticilerinin zararları karşılanıyor ama bunun yanında, sigortası olmayan çok sayıda üreticimiz de dolu ve yağmurdan zarar gördü. Bu üreticilerimiz için üzgünüz ama ürünlerini sigortalatmaları gerekir. Yağışların çok geniş bir alanda etkili olması, hasarı arttırmıştır. İllerde bugüne kadar yaklaşık 5 bin civarında poliçenin hasar tespitlerini yaptık. Bunların bir kısmının hasarları ödeniyor, bir kısmı da poliçe bitiş tarihlerinden sonra ödenecek. Kesin olarak ne kadar hasar tazminatı ödediğimiz, poliçe bitiş tarihlerinden sonra belli olacak.” dedi.

Bahçecik köyünde kiraz yetiştiriciliği yapan Erdal Genç, dolu ve yağmurlar sebebiyle ürünün dörtte üçünün zarar gördüğünü fakat TARSİM’e sigortalattığı için çok üzülmediğini söyledi. Ürünün ilk defa bu sene sigortalattığını belirten Genç, “Sigorta ücreti olarak 465 lira ödedim. Bana zarar karşılığı olarak 7 bin 500 lira ödeyecekler. Allah razı olsun. Afetlere karşı herkesin ürününü sigortalatmalarını tavsiye ediyorum. Benim 150 adet kiraz ağacım var, bunlardan 4 ton kiraz elde ediyordum. Dolu yağdı, kirazın dörtte üçü zarar gördü. TARSİM’e sigorta yaptırdığım için mağdur olmadım.” şeklinde konuştu.

Aynı köyden Nadir Kar da ilk defa sigorta yaptıranlardan: “İyi ki kiraz ve şeftaliyi sigortalatmışım, yoksa çok büyük zarara uğrardım. TARSİM, ürünümün zararını karşılayacak. Her çiftçinin, ürününü sigortalatmasını tavsiye ederim.”

Bu sene bölgede yağışın fazla olduğunu dile getiren Bahçecik Köyü Muhtarı Mustafa Kılınç ise şunları söyledi: “3 Haziran’da dahi dolu yağdı, üreticilerimizin yüzde 90’ı perişan oldu. Ürünlerin yüzde 80'i zarar gördü. Sigorta yaptırma konusunda maalesef eğitim eksikliği var. Bölgemizde sigorta yaptıranların oranı yüzde 7 civarında, yaptırmayan çok fazla. 25 dönüm arazim var, TARSİM'e sigorta yaptırmadığım için doludan en çok zararı ben gördüm.” (CİHAN)

Ekleme Tarihi
15.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Dolu kiraz üreticilerini vurdu, TARSİM, sigorta yaptıranın kaybı olmadı
Link: Dolu kiraz üreticilerini vurdu, TARSİM'e sigorta yaptıranın kaybı olmadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız