Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aydın’da Buğday Anızına Doğrudan Pamuk Ekildi

Aydın Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal:
“Topraklarımızın Gelecek Nesillere Aynı Verimlilikte Bırakılması İçin Koruyucu Toprak İşlemeli Ekim Yöntemlerinin Mutlaka Uygulanmalı”


AYDIN (İHA) - Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Topraklarımızın gelecek nesillere aynı verimlilikte bırakılması için koruyucu toprak işlemeli ekim yöntemlerinin mutlaka uygulanmalı” dedi.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Koruyucu Toprak İşlemeli Ekim Yöntemleri’ uygulama ve eğitim çalışmaları kapsamında ‘Sırta ekilen buğday anızına doğrudan pamuk ekimi’ yapıldı. Sırta anıza ekim yöntemi Aydın merkez Ovaeymir beldesinde düzenlenen tarla günü ile il merkez ve çevre ilçelerden gelen çiftçilere uygulamalı olarak gösterildi. Tarla gününe İl Müdürü Salih Köksal, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ÇATAK projesi uzmanları, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personeli, Ziraat Odası ve TARİŞ yöneticileri, il ve ilçe müdürlüklerinde çalışan teknik personel ve tarım danışmanları ile çevre köylerdeki çiftçiler katıldı.

Tarla gününde koruyucu toprak işlemeli ekim yöntemleri hakkında açıklamalar yapıldıktan sonra çiftçi tarlasında yapılan uygulamalar anlatıldı. Ovaeymir beldesinde ikamet eden Yüksel Boy’a ait 18 dekar tarlada gerçekleşen buğdayın sırta ekim yöntemiyle ekilmesi işleminin tanıtıldığı tarla günü hakkında bilgiler veren İl Müdürü Salih Köksal, “Düzenlediğimiz uygulamalı eğitimde buğday hasat edildikten sonra kalan sırtlar çiftçilerimize gösterilerek bu sırtlar bozulmadan üzerine anız mibzeri ile ikinci ürün pamuk ekileceği anlatıldı. Bu şekilde doğrudan anıza ekim yapılarak anız yakmaya çözüm getiriliyor.

Anızlar tarlada bırakılarak toprak yapısı korunuyor. Buğday hasadından hemen sonra ekim yapılarak tav suyunun ekimden sonra verilmesi nedeniyle geleneksel ekime kıyasla 8-10 gün erken ekim yapılabiliyor. Buğdayın sırta ekilmesi ve aynı sırtların ikinci ürün ekiminde kullanılması tav suyu uygulamasında kolaylık sağlıyor. Tohum yatağının yukarda olması sayesinde tohum üzerinde kaymak tabakası oluşmadığı için bu sayede tohum çıkışlarında yüksek başarı elde ediliyor.

Tarımsal arazilerde toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği, yoğun tarımsal faaliyetlerin topraklarımızdaki olumsuz etkilerinin azaltılması ve gelecek nesillerimize toprakların aynı verimlilikte bırakılması için koruyucu toprak işlemeli ekim yöntemlerinin mutlaka uygulanması gerekiyor” diye konuştu.


Tarla gününe ürettiği anıza doğrudan ekim makinesi ile destek sağlayan Ziraat Mühendisi Ziya Altonöz de, ‘Koruyucu Toprak İşlemeli Ekim Yöntemleri’ konusunda dünyada yapılan çalışmaları ve bu ülkelere yaptığı ziyaretlerde edindiği izlenimleri Aydınlı çiftçilerle paylaştı. Altınöz, anıza ekim yönteminin bölgemizde de uygulanması gerektiğini önemle vurguladı.

Ekleme Tarihi
15.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Aydın da Buğday Anızına Doğrudan Pamuk Ekildi
Link: Aydın’da Buğday Anızına Doğrudan Pamuk Ekildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız