Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ödemişli Patates Üreticisi Hükümetten İhracat Yollarının Açılmasını İstiyor

İZMİR (İHA) - Son yılların en kötü dönemlerinden birini yaşayan İzmir’in Ödemiş ilçesindeki patates üreticileri, hükümetten ihracat yollarını açacak çalışmalar yapmasını istiyor.


Patatesin iç tüketimde eritilmesi ile sorunun çözülemeyeceğini belirten tüccar ve üreticiler, Türkiye’nin son yıllarda komşuları ile arasının açıldığını bu yüzden ihracat yollarının kapandığını ifade ediyorlar. 15-20 yıldan bu yana patates üretimi ile uğraştığını belirten Ödemişli üretici Tayfun Çelik, bu yıl büyük sıkıntılar içine girdiklerini belirterek, çok sayıda üreticinin borçlarını dahi ödeyemeyeceğini iddia etti.

Patateste alıcı ile Çelik şunları söyledi: “Patatesin 1 dönümde maliyete 35-40 kuruş arasında değişirken, malın tarlada kalmaması adına 20 kuruşa satmak zorunda kalıyoruz. Bırakın işçiliği ve diğer maliyet ücretlerini tohum parasını bile kurtaramayacağız. Mağduriyetimiz çok büyük. Burada malın tüketilmesi için iş hükümete düşüyor. Hükümet ne yapıp edip en kısa sürede ihracat yollarını açmalıdır.”

Kayseri’den patates almak için Ödemiş’e gelen Bekir Aktaş da 30 yıldır patates alım satımı yaptığını belirterek, “Patateste bu yıl kadar sıkıntı yaşandığını görmedim. İhracatın artmaması durumunda binlerce üretici borçlarını dahi ödeyemeyecektir” dedi.
 
Üretici Hasan Işıklı ise politikacıları suçlarken, oy zamanında bölgeden ayrılmayan vekillerimiz, böyle zamanlarda görünmüyor. Tarım Bakanlığını göreve davet ediyoruz” dedi. Üreticinin alternatifsiz olduğunu belirten Işıklı, “Bu yılki bahar patatesi tarlada kaldı. Ama biz bunu zararına da olsa sökmek ve yerine başka bir ürün ekmek ya da dikmek zorundayız” şeklinde konuştu.
 
Patates işçiliği yapan kadınlar ise 30 lira ücret karşılığında çalıştıklarını belirterek, Mal sahibi zarar ettiği için zaman zaman paramızı da alamıyoruz” şeklinde konuştular.

Ekleme Tarihi
15.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Ödemişli Patates Üreticisi Hükümetten İhracat Yollarının Açılmasını İstiyor
Link: Ödemişli Patates Üreticisi Hükümetten İhracat Yollarının Açılmasını İstiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız