Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
750 bin euroluk projeyle atıksular dezenfekte edilerek tarımda kullanılacak 

750 bin euroluk projeyle atıksular dezenfekte edilerek tarımda kullanılacak

Afyonkarahisar Belediyesi, Hollanda hükümetiyle ortak yürüttüğü 750 bin euroluk projeyle atıksu arıtma tesisinden çıkan suları, dezenfekte ederek tarım arazilerinin sulanmasında kullanacak. Kuru arazilerin sulanmasıyla 14 kat daha fazla verim elde edilecek tesisin temeli temmuz ayında atılıyor.

Hollanda çevre fonları tarafından desteklenecek proje sayesinde, ilk aşamada 2 bin 700 dekarlık alanın sulanması hedefleniyor. Söz konusu projeye ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde AB’den gelen yetkililer atık su tesislerinde incelemede bulunmuştu.

4 BİN DÖNÜMLÜK ARAZİ SULANACAK

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Atıksu Arıtma Tesisi Kurma ve İşletme Birliği tarafından atık suların dezenfekte edilerek tarımsal sulamada kullanılması amacıyla bir proje çalışması yürüttüklerini söyledi. Çoban, ileri biyolojik arıtma tesisinin çıkışına ultraviole sistem kurularak su içindeki bakterilerin, mikropların temizleneceğini, daha sonra temiz suyun küçük havuzda depolanacağını belirtti. Çoban, bu suyun yaklaşık 2,5 milyon liraya yapılacak bir sulama şebekesi sayesinde vatandaşın tarlasına kadar götürüleceğini kaydetti. Tesis sayesinde günlük 25 bin metreküp suyun temizleneceğini ifade eden Çoban, 4 bin dönümlük bir alanın sulanmasının hedeflendiğini anlattı.

Suyun içerisinde toprağa faydalı biyolojik atıklar (nütrient) ve organik maddeler bulunacağını belirten Çoban, Tarım, Gıda Hayvancılık Bakanlığı tarafından Afyonkarahisar’da yapılan araştırmada, kuru tarımla sulu tarım arasında 14 kat gelir farkı bulunduğunu tespit edildiğini anlattı. Çoban, belediye olarak ileri arıtma biyoloji tesisini faaliyete geçirdiklerini belirterek, 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasıyla ilk etapta 2 bin 700 dönümlük alanının sulanmasının hedeflendiğini belirtti. Projenin ikinci aşamasında ise arıtılan atıksuyla alanın 4 bin dönüme çıkarılmasının hedeflendiğini ifade eden Çoban, “Bu süre içinde ekilen ürünler ve alınan verim bir sonraki ürün ve verimde görülecek. Bu proje, başarılı olması halinde diğer il ve ilçelere örnek olacak. Şu anda kuru ürün üretilen arazide atıksunun kullanılmasının ardından silajlık mısır, patates, şeker pancarı, yonca ekilebilecek.” dedi.

Projenin bir ‘geri dönüşüm projesi’ olduğunu, hayata geçirilmesi durumunda, atık suların dezenfekte edilerek tarımsal sulamada kullanılmasının güvenilir bir yöntem olduğunu ifade eden Çoban, sulu tarıma geçilmesinin, Afyonkarahisar’da ekonomik fayda sağlayacağını dile getirdi.

Atıksuyun toprak ve ürünün mineral ihtiyacını karşılaması nedeniyle tercih edildiğini ifade eden Çoban, şunları söyledi: “Tarımsal sulama kalsiyum, potasyum ve diğer mineraller toprağı besliyor. Bu yöntemle 14 kat gelir artışı hedefleniyor. Burası bir eğitim üssü olacak. Burada başarılı olunması halinde diğer illerde de proje uygulamaya geçilecek. Özellikle yaz aylarında 25 bin metreküp su arıtılacak. Atıksu arıtıldıktan sonra Akarçaya verilmesi yerine bir havuz oluşturularak, arazilere su dağıtılması sağlanacak.”

Ekleme Tarihi
15.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: 750 bin euroluk projeyle atıksular dezenfekte edilerek tarımda kullanılacak
Link: 750 bin euroluk projeyle atıksular dezenfekte edilerek tarımda kullanılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız