Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fas’ın en büyük kuruluşu OCP, Toros Tarım ile Türkiye’de 

Dünya fosfat ihracatının önemli bir oranını karşılayan Fas’ın en büyük kuruluşu OCP (Office Chérifien des Phosphates S.A), Türkiye’nin en büyük tarım kuruluşlarından Toros Tarım ile ortak oldu. Ortalık kapsamında kurulan Black Sea Gübre Ticaret A.Ş, Toros Tarım’ın Samsun tesislerinde üretilecek fosfatlı gübreleri, Doğu Avrupa’ya, Balkanlara ve Orta Asya’ya ihraç edecek.


OCP ve Toros Tarım ortaklığı kapsamında kurulan Black Sea Gübre Ticaret A.Ş’nin yüzde 70 sermayesi Fas’ın en büyük kuruluşu OCP’ye, yüzde 30’u ise Toros Tarım’a ait olacak. OCP’nin Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı Mhamed Ibnabdeljalil ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı ve Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu CEO'su Esin Mete ortaklık için imzaları attı.

OCP ve Toros Tarım arasında imzalanan ortaklık anlaşması kapsamında OCP’nin Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı Mhamed Ibnabdeljalil ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı ve Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu CEO'su Esin Mete ile yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla bir akşam yemeği düzenlendi.

Türkiye geniş bir pazara açılan pencere

OCP’nin Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı Mhamed Ibnabdeljalil toplantıda yaptığı konuşmada OCP’nin büyüyen pazarlarda varlığını güçlendirme stratejisi doğrultusunda Toros Tarım ile bir araya geldiğini belirterek, “Türkiye’de Toros Tarım ile ortaklığa adım atmaktan mutluyuz. Bu girişim müşterilerimize daha yakın bir noktadan daha hızlı hizmet vermemize katkıda bulunacak. Türkiye’nin bulunduğu bölge itibariyle geniş bir coğrafyaya hitap eden bir hinterlandı var. Toros Tarım ile Türkiye’nin bu potansiyelinden yararlanarak yeni pazarlar ile birlikte büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Mhamed Ibnabdeljalil sözlerine şöyle devam etti: “OCP (Office Chérifien des Phosphates S.A), fosfat üretim madenciliği, işlemesi ve pazarlaması alanlarında faaliyet gösteriyor. Bu doğrultuda Toros Tarım ile yapılan iş birliğinin bize önemli bir avantaj sağlayacağına inanıyoruz. Yeni kurduğumuz Black Sea Gübre Ticaret Anonim Şirketi ile hem hızla gelişen sektör ve pazarda büyümeyi hem de bölgede faaliyet gösteren çiftçi ve kooperatiflere tarım alanında danışmanlık vermeyi hedefliyoruz.”


OCP ile uzun bir geçmişe dayanan bir işbirliğimiz var

Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı ve Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu CEO'su Esin Mete ise “Türk tarım sektörünün önde gelen oyuncularından biri olarak sürdürülebilir şekilde hammadde tedariği sağlamak ve çiftçiye kesintisiz ürün sunabilmek için rekabet gücü yüksek olan pazarda lider konumumuzu pekiştirecek adımlar atıyoruz” dedi.


Esin Mete şöyle konuştu: “Toros Tarım ve OCP arasında uzun yıllardan beri devam etmekte olan ticari ilişkilerimiz, ortaklık anlaşması ile bugün yeni bir boyut kazanıyor. Dünyanın fosfat ihracatının önemli bir bölümünü kontrol eden ve Fas’ın en büyük kuruluşu olan OCP (Office Chérifien des Phosphates S.A) ile uzun bir geçmişe dayanan bir işbirliğimiz var. Ortaklık anlaşması ile karşılıklı güven ilişkisi içinde devam eden bu işbirliğini pekiştirmiş olduk. Amacımız gelecek yıllarda da aynı güven ve işbirliği içinde yeni başarılara imza atmak.”

Bölgesel ortaklıklarla büyüme hedefliyoruz

Esin Mete, “Faaliyetlerimizi uluslararası düzeyde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Özellikle küresel gübre piyasasında bölgesel stratejik ortaklıklarla büyümeyi amaçlıyoruz. Bunun ilk adımı olarak küresel gübre sektörünün önemli oyuncularından Fas’lı OCP Group ile ortaklığa imza attık. Bu ortaklığın büyük bir avantaj sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Toros Tarım hakkında

Faaliyetlerine 1981 yılında kimyevi gübre üretimi ve dağıtımıyla başlayan Toros Tarım hâlihazırda Türkiye pazarında liderdir. Toros Tarım’ın ana faaliyet kolları arasında bulunan kimyevi gübre üretimi ve terminal işletmeciliği önemli bir yer tutuyor.

Toros Tarım’ın diğer faaliyet alanları şöyle sıralanıyor: kimyevi gübre üretimi, ithalatı ve satışı, terminal işletmeciliği, tohumculuk, fidecilik, doku kültürüfidan üretimi, torba üretiminin yanı sıra, akaryakıt ticareti, serbest bölge işletmeciliği, kılavuzluk ve gemi acenteliği.


Toros Tarım, Ceyhan/Adana, Mersin ve Samsun’da kurulu üç gübre üretim tesisi ile Türkiye’de kurulu kimyevi gübre kapasitesinin yüzde 38'ine sahip ve bu açıdan lider konumda bulunuyor.

Sergilediği ticari başarının yanı sıra çiftçi dostu uygulamaları, işletme standartları ve öncü uygulamaları ile zaman içinde tarım sektörde saygın bir konuma yükselen sahip Toros Tarım, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2010 yılında Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu belirlendiği araştırmasında 892,3 milyon TL’lik geliri ile Türk sanayi sektörünün en büyük 53’üncü şirketi oldu. Toros Tarım böylece, Türkiye gübre sektöründe ve tarımsal sanayi alanında en büyük şirket olma unvanını da tescil ettirdi.

OCP (Office Chérifien des Phosphates S.A) Hakkında

Dünyanın önde gelen fosfat kaya üreticisi ve fosfat ürünleri ihracatçısı OCP, 1920 yılında Fas’da kuruldu. Dünyanın en büyük fosfat kaynaklarına sahip olan Fas’ın Huribga bölgesinde bulunan madenlerde fosfat ve ürünleri üretimi ve işlemesi yapan OCP, dünya standartlarında üretim ve araştırma, yenilikçi üretim ve düşük maliyet avantajları ile 5 kıtada 150’yi aşkın iş ortağına hizmet veriyor. 20 bin çalışanı ile faaliyet gösteren OCP, dolaylı olarak 40 bin kişiye iş olanağı sağlıyor.

Toros Tarım Samsun Üretim Tesisi Hakkında

Türkiye’nin kompoze gübre ihtiyacını karşılamak üzere Samsun kent merkezine yaklaşık 15 km mesafede, deniz kenarında kurulu Toros Tarım’ın Samsun Üretim üretim tesisi, 2’si gübre, diğer 2’si ise gübrenin ana hammadde girdisini oluşturan fosforik asit üretimi yapabilen 4 ana üretim biriminden oluşuyor.

2005 yılında özelleştirme kapsamında Toros Tarım tarafından satın alınan Samsun üretim tesisleri, yapılan iyileştirme çalışmalarından sonra 2006 yılında yeniden üretime başladı. Yenileme çalışması sonrasında tesis, sağladığı ek kapasite dışında, liman tesisleriyle de Karadeniz’de bir terminale sahip olmanın getirdiği avantajlar bakımından Toros Tarım’a yeni bir güç kazandırırken, günümüzde Toros’un Karadeniz’e açılan kapısı konumuna geldi.

Ekleme Tarihi
15.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Fas ın en büyük kuruluşu OCP, Toros Tarım ile Türkiye de, gübre, fosfatlı gübre,
Link: Fas’ın en büyük kuruluşu OCP, Toros Tarım ile Türkiye’de




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız