Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Hüyük’de Organik Tarım Mercek Altında

Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, İlçe Genelinde Bir Önceki Yıla Göre Çilek Üretim Alanında Yüzde 50 Artığını Söyledi


KONYA (İHA) - Konya’nın Hüyük İlçe Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, organik tarım çalışmalarının son dönemde hız kazandığı ilçedeki meyve bahçeleri ve ekili alanlarda konunun uzmanı olan akademisyenlerle birlikte incelemelerde bulundu.

Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, Bitki Koruma Bölümü'nden Prof. Dr. Nuh Boyraz, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü'nden Doç. Dr. Mehmet Zengin ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin ile birlikte Hüyük merkez ve ilçeye bağlı İlmen, Göçeri, Selki ve Kıreli beldelerinde çilek ve kiraz bahçeleri ile hububat ve nohut ekili alanlarda incelemede bulundu.

Konunun uzmanları ile birlikte yöre tarımını mercek altına aldıklarını söyleyen Şahin, öğretim üyelerinin incelemeler sırasında tespit ettiği tarımsal eksiklikler ve hatalı uygulamalar konusunda çiftçileri arazi başında bilgilendirdiğini belirtti. Çiftçilerin söz konusu çalışmadan duydukları memnuniyeti dile getirdiğini kaydeden Şahin, şu bilgileri aktardı:

"Çiftçilerimiz bu tür teknik desteklerin yaz mevsiminde ve tarım sezonunda bahçelerde, kış döneminde ise salon toplantılarında devamını istedi. Akademisyenlerimiz ise, yaptıkları incelemede bahçe ve tarla bitkilerinde beslenme bozuklukları ile hastalık ve zararlıların tespit edildiğini, bunlara karşı da en hızlı ve ekonomik çözümlerin reçetelendirildiğini ifade ettiler.

Ayrıca, bu tür çiftçi eğitimlerinin Konya Ovası'ndan sonra önemli bir meyvecilik merkezi haline gelmekte olan Beyşehir Gölü Havzası'nda da çok faydalı neticeler getireceğini belirttiler. Havzanın parçalı arazi yapısından dolayı birim alandan daha fazla kazandıran meyve üreticiliğine hem ekonomik, hem ekolojik ve de toprak yapısı yönünden bir an evvel geçilmesinin çok faydalı olacağını dile getirdiler. Uzmanlarımıza bölgemizdeki sahaya inerek verdiği çalışmalar için çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Hüyük Ziraat Odası Başkanı Şahin, ilçe genelinde bir önceki yıla göre çilek üretim alanının yüzde 50 oranında arttığını da belirtirken, üreticinin bu yıl çileğin kilosunu yerinde peşin fiyatla 2,5 liradan satarak iyi bir gelir elde etmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

İyi bir bakımla dekardan 4 tona kadar çilek meyvesi alınabildiğini ve pazar sorunu yaşanmadığını ifade eden Şahin, "Eskiden dışarıya göç veren ilçemiz, şimdi dışarıdan göç almaya başladı. İlçe dışından meyve bahçelerinde çalışmak için yöremize halen işçiler akın ediyor" şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
16.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Hüyük de Organik Tarım Mercek Altında, çilek, gıda, tarım, ziraat, tarla bitkileri
Link: Hüyük’de Organik Tarım Mercek Altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız