Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
18 Yıl Önce Yapımına Başlandı, Hala Kullanılamıyor 

18 YIL ÖNCE YAPIMINA BAŞLANDI, HALA KULLANILAMIYOR


BİTLİS (İHA) - Bitlis’in Güroymak ilçesinde yapımına 1994 yılında başlanan ve resmi açılışı 8 yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan sulama göleti hala kullanılamıyor.


Güroymak ilçesinde yaklaşık 20 bin dönüm arazide sulu tarım yapılmasına imkan sağlayacak göletin yapımına 18 yıl önce başlandı. Bugüne kadar 7 müteahhit, 12 hükümet ve 14 bakan gören gölet, resmi açılışı 8 yıl önce yapılmış olmasına rağmen hala kullanılamıyor.

Güroymak'ın 10 mahallesi ve 5 köyünün faydalanacağı sulama göletinin kullanılamaması yüzünden arazilerinde bulunan ekinlerin tamamının kuruduğunu belirten Üzümveren Köyü Muhtarı Ahmet Caf, gölet yapılmadan önce ilkel yöntemlerle köylünün açtığı kanallardan yaklaşık 3 bin dönüm arazide sulu tarım yapılabildiğini söyledi. Ancak göletin kullanılamamasından dolayı arazi ve ağaçların kuruduğunu anlatan Caf, köylerindeki birçok verimli arazinin verimsizleştiğini ve arazilerinden düzenli verim alamadıklarını belirtti. Caf, “Gölet yapımı için verdiğimiz verimli tarlalarımız şu anda kullanılamayacak durumda. 18 yılda arazilerimiz kurudu ancak müteahhitler, ‘Ödenek yok’ diyor. 20 bin dönüm arazimiz su olmadığından ekilemiyor. Bırakın tarlaları, yıllar önce diktiğimiz 10 bin kavak ağacının yerinde yeller esiyor. Yaşadığımız sıkıntıyı her zaman dile getiriyoruz fakat hiçbir gelişme yok, hiçbir girişimimiz sonuç vermiyor. Ekinler susuz kaldı, köylülerimiz perişan durumdadır" diye konuştu.

Bitlis İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Caf ise, ortaya çıkan aksaklıklardan dolayı 2004 yılında resmi açılışı yapılan göleti kullanamadıklarını anlattı. Su olmadığından dolayı köyde ot yetişmediğine dikkat çeken Caf, bununla birlikte bölgede hayvancılığın da öldüğünü belirterek, "Ne yapacağımızı şaşırdık. Yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.

“BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A 'BİTTİ' DENİLEREK AÇILIŞI YAPTIRILDI”

Güroymak'ın Kaleli köyünün alt tarafındaki sulama göletinin açılışı, 2004 yılında bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans aracılığı ile yapılmıştı. Göletin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bittiği söylenerek açtırıldığını, aradan geçen 8 yıla rağmen halen sulama yapılamadığını anlatan Kenan Caf, "Biz köylüler olarak gereken her yere müracaatta bulunduk. Bize gelen cevaplar ise en kısa zamanda yapımına başlanacağı yönünde oldu. Bu göletin en yakın zamanda tamamlanıp hizmete girmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Üzümveren köyünden Kenan Caf, yapımı adeta yılan hikayesine dönen gölet için köylüler olarak DSİ’ye dava açtıklarını dile getirdi. Caf, "Kuraklık sebebiyle büyük zarar görüyoruz. Devlet bu göleti artık tamamlamalı, bizler de arazilerimizde sulu tarım yapabilmeliyiz. DSİ bu göleti bitiremiyorsa o zaman zararımızı ödemesi için dava açtık” dedi.

DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri konu ile ilgili açıklama yapmazken, DSİ Bitlis Şube Müdürlüğünün resmi internet sitesinde de söz konusu göletin başlama ve bitirilmesine ilişkin bilgilere yer veriliyor. İnternet sitesinde göletin başlama tarihinin 1994, bitiş tarihinin ise 2009 olduğu belirtiliyor. 

Ekleme Tarihi
16.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: 18 Yıl Önce Yapımına Başlandı, Hala Kullanılamıyor, Bitlis, Güroymak,
Link: 18 Yıl Önce Yapımına Başlandı, Hala Kullanılamıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız