Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

FINDIK PATOZLARINA STANDART GELİYOR 


ORDU (İHA) - Türkiye Standartlar Enstitüsü (TSE), Türk fındığının Avrupa piyasalarında en büyük sıkıntısı olan ‘aflatoksin’ sorununu ortadan kaldırmak için çalışma başlattı. TSE, Karadeniz Bölgesi’nde fındık ayıklanmasında kullanılan ve ayıklama sırasında oluşan aflatoksine karşı patoz araçlarına ‘standart’ getirmek için kolları sıvadı.


Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, ihracatının yüzde 70'ini elinde bulunduran ve milli ekonomiye yılda yaklaşık 2 milyar dolar seviyelerinde döviz girdisi sağlayan bu ürünün en büyük sorunu olan aflatoksine karşı Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın (OTSO) bir yıl önce başlattığı ‘Aflatoksinsiz Fındık’ projesi sona erdi.

Özellikle rakip Avrupa ülkelerinin uluslararası piyasalarda Türk fındığının fiyat ve talebini olumsuz etkilemek için istismar ettiği aflatoksin küflenmesinin önüne geçebilmek amacıyla hazırlanan ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO), Ordu Ziraat Odası, Ordu Üniversitesi ve EUROGEMS (İtalya) ortaklığında, Ordu İl Tarım Müdürlüğü ile TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iştirakiyle yürütülen Avrupa Birliği (AB) hibe destekli projenin kapanış töreni Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Burada bir konuşma yapan OTSO Başkanı Servet Şahin, aflatoksinin Türk fındığının uluslararası pazardaki rekabet gücünü azalttığını, bunun önüne geçebilmek için AB desteğiyle ‘Aflatoksinsiz Fındık’ projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

PATOZCULARA STANDART GELİYOR

Projeyi uygularken fındıkla ilgili patozcular dahil tüm tarafları kapsam içinde tuttuklarını, TÜBİTAK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ordu Üniversitesi ve ziraat Fakültesi uzmanlarınca sanayiciler, üreticiler, fındık manavları ve patozculara aflatoksinin önlenmesine yönelik seminerler verildiğini belirten Şahin, şöyle konuştu: “İtalya’nın fındık bölgesi Viterbo’ya sanayicilerimiz, üreticilerimiz ve manavlarımızdan oluşan bir heyetle çalışma ziyareti yaptık.

Orada fındık bahçeleri, fındık fabrikalarını ziyaret ettik. İtalya’daki çiftçilerle toplantılar yaptık. Bu ziyaret her iki taraf için sivil toplum diyalogunun güçlendirilmesine önemli katkı yaptı. Aflatoksinin toplama, kurutma, depolama gibi unsunlar sonucu oluşmasının önüne geçilmesi amacıyla proje kapsamında teknik bir komisyon tarafından patoz standart raporu hazırlanarak TSE’ye sunulmuştur. TSE sunulan raporu kabul etmiş ve standart oluşturma sürecini başlatmıştır. Standart oluşturma süreci devam etmekte, birkaç ay içinde sonuçlanması beklenmektedir.”

Şahin, bundan sonraki süreçte OTSO olarak fındığın kaliteli, sağlıklı, AB gıda güvenliği ile uyumlu bir şekilde üretilmesi ve pazarlanması için her türlü çalışmayı yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
16.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Fındık Patozlarına Standart Geliyor, fındık, patoz
Link: Fındık Patozlarına Standart Geliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız