TMO, Ortaca Ve Fethiye’de Buğday Alımlarına Başladı
MUĞLA (İHA) - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Aydın Şube Müdürlüğü tarafından Ortaca ve Fethiye’de makarnalık, yemeklik ve yemlik buğday alımlarına başladı.
TMO Aydın Şube Müdürlüğü’nde görev yapan buğday eksperi Asım Çerçi başkanlığında kurulan ekip hasat sezonunun başlamasıyla birlikte Ortaca ve Fethiye’de makarnalık, yemeklik ve yemlik buğday alımlarına başladı. Çerçi başkanlığında depo memuru Mansur Tugat ve tartı memuru Zeki Aşıci’dan kurulu ekip TARİŞ Ortaca depolarında buğday alımlarına devam ediyor. Buğday alımları ile ilgili bilgi veren Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü; “Ortaca Ziraat Odası olarak 5 yıl önce Toprak Mahsulleri İzmir Bölge Müdürlüğü’ne müracaat ederek ekipleri Ortaca İlçesi’ne getirmeyi sağladık.
Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisine getirmekle, buğday alımlarına başladılar.
Şuana kadar 300 ton civarında buğday alımı yapıldı. Bizim üreticilerimizden isteğimiz ise, buğdaylarına ofise getirmeleridir. Şuanda alınan buğdaylar emanet olarak alınmaktadır. Çiftçilerimiz her yıl buğday vermeye devam ettikleri zaman buradaki alımlar devam eder. Üreticilerimiz gönül vermeyip, ürünlerine buraya getirmezler ise, Toprak Mahsulleri Ofisini bir daha burada göremeyebiliriz. Çiftçimizin ve üreticimizin buradaki ofise sahip çıkmalarını istiyoruz. Ürünlerine öncelikle ofise vermelerini bekliyoruz. Burada ofisin ürünlerine almaları için yine üreticinin elinde. Ürünlerine ofise vermeyi tercih ederlerse daha memnun oluruz. Burada alımların devam etmesi üreticilerimizin avantajı olur. Daha önceki yıllarda olduğu gibi, ofis gelmeden önce burada buğday 30-35 kuruşa zor alınırken, ofis geldikten sonra 55-60 kuruşa kadar buğday alımları devam ediliyor. Burada ofisin buğday alımı üreticimizin menfaatine olan bir şeydir. Üreticimiz de sahip çıkarsa daha iyi olacağını ümit ediyorum” diye konuştu.
Ortaca ve Fethiye’de makarnalık, yemeklik ve yemlik buğday alımları gerçekleştirdiklerini kaydeden buğday eksperi Asım Çerçi de; “Burada aldığımız buğdayları sınıflarına göre alıp, depoluyoruz. Üreticilerimizden aldığımız buğdayların karşılığı olarak üreticilere verdiğimiz standart taahhütnameler var; onları alınan buğdaylara karşılık olarak veriyoruz. Verilen taahhütnamede bize verdiği buğdayı verilen fiyat karşılığında verirse parasına alacak, eğer verilen parayı beğenmez ise, 10 gün içinde buğdayını geri alabilecektir. Üretici 10 gün içinde müracaat etmezse Toprak Mahsulleri Ofisi parayı çeviriyor. Toprak Mahsulleri ofisi olarak şu ana kadar 300 ton civarında buğday aldık. Ortaca’dan bir üreticimiz buğday getirdi. Diğer alınan buğdaylar Dalaman Açık Cezaevi’nden temin edildi. Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri Ortaca’dan; Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri Fethiye İlçesi’nde alımlarımız devam etmektedir. Alımlarımız buradaki hasada göre hareket edip, yetkililerin vereceği talimat doğrultusunda davranacağız” diye konuştu.
Ortaca ve Fethiye’de Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından açıklanan yeni buğday fiyatları olan 1. sınıf makarnalık buğday 70.5 Kuruş, 1. sınıf ekmeklik buğday 66,5 Kuruş, Ziya Bey ve Basri Bey cinsi buğday 63,5 Kuruş ve yemlik buğday da 55,5 Kuruştan alınıyor.