Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Iğdır'ın Su Sorunu En Kısa Sürede Çözülmeli

Doğunun Çukurova'sı Iğdır'da yaz sezon tam başlamadan ortaya çıkan sulama suyu sıkıntısına bir tepkide Ziraat Odası Başkanı Turgay Akçay'dan geldi.


Turgay Akçay," Iğdır'da Bizler Iğdır Ziraat Odası Başkanlığı olarak yaklaşık mayıs ayının başından beri devam eden ve Iğdır ovasını ve üyelerimiz olan çiftçilerimizi tehdit eden bir sorunla karşı karşıyayız. Türkiye'de nadir bulunan 3 mikroklima özelliğe sahip ovayız. Doğu Anadolu da ise tek ovayız. Devletimiz bunun farkındalığını ortaya koyarak ovamızın büyük kısmını trilyonlarca para yatırarak alt yapısını oluşturup sulamaya açmıştır. Tarımsal çeşitliliği ve gelişmelere açıklığı, adaptasyonu ile üretimi ve tecrübesi ile bölgenin en tecrübeli çiftçilerinin bulunduğu Iğdır ovası yok edilmek istenmektedir. Elimizdeki kayıtlar kurumların resmi bilgileridir. 2012 yılında yaklaşık 90.000 Da. Mısır (silajlık ve dane), 75.000 Da. yem bitkileri (yonca, korunga vs.), 24.000 Da. meyve bahçesi,10.000 Da. bostan (kavun, karpuz, domates vs),7-000 Da kavaklık bu listeyi ve çeşitliliği uzatmak mümkün çünkü burası Iğdır ovası. Biz bu değerli ovayı gelecek nesillere nasıl korur ve bozmadan teslim ederiz diye düşünürken şimdi yok oluşana şahitliğe zorluyorlar."dedi

Sulama birliği yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde konunun tamamen Kars il sınırları içinde yer alan Sefaköy barajı (Gülsan) H.E.S. nın sulama mevsimi içinde ovaya gelen suyu tutmasından kaynaklandığını belirten Turgay Akçay,şunları söyledi:"Kimse bizi bilgilendirmemektedir ama ova kurumaktadır. Sadece Batı Iğdır sulama alanında kayıtlı 267.000 da araziden ve 6000 çiftçi ailesinden bahsetmekteyiz. Buradan tüm yetkililere seslenmekteyiz Türkiye'nin tarımda gözbebeklerinden biri olan Iğdır ovası bir H.E.S.'e kurban edilir biri buna açıklama getirsin. Sulama mevsiminde tutulacak 1 Lt su bile ovada 10 Dekar alanı olumsuz etkileyecektir.

Protokoller yapılırken bunlar göz önünde bulundurulmamışım Sorarım devletin tüm kurumları tarım ve hayvancılığın gelişimi için projeler hazırlayıp uygulaması için her türlü desteği sunarken, ovanın susuz bırakılmasının müsebipleri tüm bunları hiçe sayıp ovayı ve bu gayretleri yok etmektedir. Tüm yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya ve sorunun sebeplerini bulup çözümünü bir an önce hayata geçirmeye davet ediyorum ovamız kurumadan gerekli tedbirler alınmalıdır".

Ekleme Tarihi
20.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Iğdır SuSorunu Çözülmeli sulama
Link: Iğdır'ın Su Sorunu En Kısa Sürede Çözülmeli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız