Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kayın mantarı köylüye ek gelir olacak 

Kayın mantarı köylüye ek gelir olacak

Kastamonu’da köylülere ek gelir sağlamak için Ziraat Odası ve Kastamonu Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan 'Kayın Mantarı Yetiştiriciliği' projesi, Koru köyünde hayata geçirildi. 

Kırsal kesim için hazırlanan 'Kayın Ağacı Kütüğünden Kültür Mantarı Yetiştirme Projesi' kapsamında köylülere ve kursiyerlere kayın mantarı yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığı gösterildi. Projenin en büyük destekleyicilerinden olan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, törende yaptığı konuşmada, “Üniversite olarak kendi üzerimize düşeni yapacağız. Üniversitemiz vasıtasıyla kayın mantarcılığı hakkında bir takım eğitimler verildi. Bu eğitimler ilerleyen dönemde de devam edecek. Bizim temennimiz bu çalışmanın yaygınlaşmasıdır. Üniversite olarak bölgeye hizmet verecek bölümleri çoğaltıyoruz. Üniversitemiz bünyesinde Genetik ve Biyomühendislik bölümlerini de kuruyoruz. Ziraat Fakültesi kurmayacağız, ama bu iki bölüm onların yapacağını yapacaktır. Ayrıca Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü’nü ve Süt İşletmeciliği ve Teknoloji Bölümlerini açtık. Tarım ve hayvancılık ile ilgili bölümlerimiz var ve olacak.” dedi. Aydın, üreticiye yardım etmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, vatandaşları birlikte çalışmaya davet etti.

Kayın mantarının bir getirisi olduğundan, insanların projeyi değerlendirdiğini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ayhan Büyükçağlayan, daha çok katılımcının olduğu daha büyük toplantılar olmasını beklediğini belirtti.

Projenin uygulanmasında öncü olan Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli ise “Orman Bölge Müdürlüğümüzün Bozkurt’taki ilk uygulaması çiftçilerimizin dikkatini çekti. Çiftçilerimiz kayın mantarı yetiştiriciliği hakkında bize yoğun talepte bulununca biz de köylerimizde bu projeyi uygulamaya başladık. Projenin ekonomiye katkısı olacağını düşündük. Şu anda kayın mantarının pazarı yok gibi görünse de, biz yetiştirdikten sonra bunun pazarını da bulacağız.” diye konuştu.

170 kişinin müracaatta bulunduğu proje kapsamında vatandaşlara kayın ağacının kütüğüne mantarın nasıl ekileceği ve yetiştiriciliği hakkında uygulamalı bilgi verildi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
21.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kayın mantarı köylüye ek gelir olacak
Link: Kayın mantarı köylüye ek gelir olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız